SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İstanbul’da 5 bin liranın altında 2 ilçe kaldı… İşte 5 büyük kentteki konut kiraları

İstanbul’da 5 bin liranın altında 2 ilçe kaldı… İşte 5 büyük kentteki mesken kiraları5 büyük vilayette yapılan araştırmaya nazaran İstanbul ve …

İstanbul’da 5 bin liranın altında 2 ilçe kaldı… İşte 5 büyük kentteki konut kiraları
Akacan The Mall
16.11.2022 13:07
0
A+
A-

İstanbul’da 5 bin liranın altında 2 ilçe kaldı… İşte 5 büyük kentteki mesken kiraları
5 büyük vilayette yapılan araştırmaya nazaran İstanbul ve Antalya’da ortalama kira bedeli 10 bin lirayı aştı. Ankara’da 5 bin lirayı geçen ortalama kira, İzmir’de 7 bin liraya, Bursa’da 4 bin liraya ulaştı. İlçe bazında 28 bin lirayı aşan sayıyla en yüksek ortalamaya sahip İstanbul’da, kiranın 5 bin liranın altına düştüğü yalnızca 2 ilçe var.

Azalan konut üretimi ile başlayan arz sorunu, evlenmeler, öğrenciler ve yabancılarla birlikte artan konut talebi ve kimi fırsatçı mülk sahiplerinin tesiri ile kiralar süratle arttı. Bilhassa son 1-1.5 yılda başta İstanbul olmak üzere birçok vilayette vatandaş bütçesine uygun kiralık konut bulamaz oldu, kiracılar fahiş artırım baskısı ile karşı karşıya kaldı. Uzmanlar kira artış suratında azalmanın başladığına dikkat çekerken, istenen sayılar hâlâ dar ve orta gelirli aileleri zorluyor. Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa tarafından 5 büyük vilayet için yapılan araştırma da kiraların ne kadar yükseldiğini gözler önüne seriyor. İşte vilayet il, ilçe ilçe kiralar…

2 YILDA ARTIŞ YÜZDE 320

Akacan The Mall

İstanbul’da konut kiraları son bir yılda yüzde 144, son iki yılda ise yüzde 319 artış gösterdi. İstanbul genelinde ortalama metrekare kira 94 TL, ortalama kira 10 bin 229 TL oldu. İlçelere bakıldığında ise ortalama kira 28 bin liraya kadar çıkıyor. Kiranın 5 bin liranın altına düştüğü yalnızca 2 ilçe görülüyor, o da Silivri ve Çatalca.

BAŞKENTTE ORTALAMA KİRA 5 BİN 500 TL

Ankara’da konut kiraları son bir yılda yüzde 163, son iki yılda yüzde 269 arttı. Ankara genelinde ortalama metrekare kira bedeli 44 TL olurken, ortalama kira 5 bin 466 TL olarak hesaplandı. İncelenen 17 ilçe içinde kiranın 3 bin TL altında olduğu 4 ilçe olması dikkat çekiyor. Merkezi ilçelerde ise sayı 6-7 bin liraya çıkıyor.

TALEPLE BİRLİKTE FİYATLAR COŞTU

Pandemi ve yapılan ulaşım projelerinin tesiri ile ilginin arttığı İzmir kira artışından nasibini aldı. Kent genelinde konut kiraları son bir yılda yüzde 154, son iki yılda yüzde 269 arttı. Ortalama metrekare kira bedeli 63 TL, ortalama kira 6 bin 932 TL oldu. Farklı vilayetlerde gelen taleple birlikte Çeşme, Güzelbahçe ve Urla’da ortalama kira 10-15 bin bandında çıkarken, kentin merkezi ilçelerinde 7-8 bin TL’ye ulaştı.

YABANCI İLGİSİ TESİRLİ OLDU

Rusya ve Ukrayna savaşı gayrimenkul piyasasını da etkiledi. Rusların ve Ukraynalıların birinci tercihi olan Antalya’da kiralar bir yılda yüzde 213, 2 yılda yüzde 395 arttı. Kentte ortalama metrekare kira 89 TL, ortalama kira 10 bin 219 TL oldu. Konut sahiplerinin daha yüksek kira için yabancıları seçmesi, bölgede yaşayanları, üniversite kazananları ve atanan memurları sıkıntı durumda bıraktı.

1 YILDA 2 KATINA ÇIKTI

Verilere nazaran 5 büyük vilayette en uygun fiyatlı seçenekler Bursa’da olsa da, kira artışı bu vilayette yaşayanları da zorladı. Kentte konut kiraları son bir yılda yüzde 91, iki yılda yüzde 173 arttı ve ortalama metrekare kira bedeli 33 TL’ye, ortalama kira 3 bin 974 TL’ye çıktı.

ZAM SONUNA UYULMUYOR

Kiralardaki artış sonrası yasal düzenlemeye gidildi. TÜFE 12 ay ortalamasına nazaran yapılan yıllık artış oranı, 1 yıl müddetle yüzde 25 ile sonlandırıldı ve ‘11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri ortasında yenilenecek konut kira kontratlarındaki artış, bir evvelki kiranın yüzde 25’ini geçemeyecek’ denildi. Lakin bu oranı kâfi bulmayan kimi mesken sahipleri, fahiş artırım taleplerine ve tahliye baskısına devam ediyor.

‘ARTIŞ SURATINDA GERİLEME VAR’

Araştırmayı pahalandıran Endeksa.com Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Pandemi ile başlayıp sonrasında kurunda yaşanan hareketlenmeler ve enflasyonun artması sonucu kira fiyatları son bir yılda ülke genelinde yüzde 155, iki yılda yüzde 258 arttı. Ortalama kira ise 6 bin 520 TL oldu. Son devirde kiralarda artışın sürat kestiğini görüyoruz. Nisan, mayısta aylık yüzde 15-17 artışlar görmüşken, geldiğimiz noktada aylık yüzde 4-5 düzeyinde artış oluyor. Önümüzdeki periyotta de kiraların düşmesini beklemiyoruz ancak geçtiğimiz periyottaki üzere yüksek artışlar da olmayacaktır” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.