SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Hürriyet’in sorularını yanıtladı: ‘Enflasyonda kalıcı katılaşma beklemiyoruz’

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Hürriyet’in sorularını yanıtladı: ‘Enflasyonda kalıcı katılaşma beklemiyoruz’Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin …

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Hürriyet’in sorularını yanıtladı: ‘Enflasyonda kalıcı katılaşma beklemiyoruz’
Akacan The Mall
02.05.2022 08:07
0
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Hürriyet’in sorularını yanıtladı: ‘Enflasyonda kalıcı katılaşma beklemiyoruz’
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyon ataletini kırmayı amaçladıklarını söyleyerek, “Bu çerçevede önümüzdeki periyotta enflasyonda uzun vadeye sirayet edecek ve kalıcı olacak bir katılaşma eğilimi beklemiyoruz” dedi. Fiyatların sebepsizce artışına müsamaha gösterilmeyeceğini de vurgulayan Bakan Nebati, kişisel yatırımcıya yönelik enflasyon muhafazalı tahvilin tasarım çalışmalarının tamamlandığını da bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonla gayret kapsamında atılan adımlarla birlikte, enflasyon beklentilerini de gün be gün uygunlaştırmayı ve enflasyon ataletini kırmayı amaçladıklarını söyledi. Nebati, “Bu çerçevede önümüzdeki periyotta enflasyonda uzun vadeye sirayet edecek ve kalıcı olacak bir katılaşma eğilimi beklemiyoruz” dedi. Nebati, kişisel yatırımcıya yönelik enflasyon muhafazalı tahvilin tasarım çalışmalarının tamamlandığını da bildirdi.

‘İLK BEKLENTİMİZ AYLIK ENFLASYON’

Akacan The Mall

Nebati, Hürriyet’in yazılı sorularını yanıtlarken pandeminin neden olduğu tedarik zincirlerindeki aksamalar, ek olarak Rusya-Ukrayna savaşının global güç, besin ve öteki emtia fiyatlarını daha da yükseltmesinin tüm dünyada enflasyonist baskıyı arttırdığını kaydetti. Üretici-tüketici enflasyon sayılarında global ölçekte tarihi rekor düzeylere şahit olunduğunu tabir eden Nebati, “Örneğin; ABD’de enflasyon son 41 yılın tepesinde seyrediyor. Almanya ve Fransa son 40 yılın en yüksek enflasyonunu yaşıyor. Bu nedenle enflasyon global boyutta öncelikli gayret edilmesi gerekenler listesinde en ön sıralarda yer alıyor” değerlendirmesini yaptı.

Global aksiliklere ek olarak Türkiye’de gelişmelerine bağlı olarak TÜFE enflasyonunun hızlandığını ve mart ayı itibariyle yüzde 61.1’e ulaştığını hatırlatan Nebati, “Kur muhafazalı mevduat eserleri başta olmak üzere aralık ayından bu yana aldığımız tüm önlemlerle birlikte finansal piyasalarda istikrarı sağladık ve döviz kurundaki oynaklığı kıymetli ölçüde denetim altına aldık. Döviz kurundaki oynaklığın sona ermesinin akabinde önümüzdeki kısa periyotta birinci olarak aylık enflasyonların olağanlaşmasını bekliyoruz. Başka yandan, 2021 yılı Aralık ayındaki ve 2022 yılı birinci çeyreğindeki yüksek enflasyon gerçekleşmeleri, enflasyonun belli bir müddet yüksek seyretmesine neden olabilir. Emtia fiyatlarındaki olağanlaşma, döviz kurundaki istikrar ve atacağımız ek adımlarla önümüzdeki devirde enflasyonda besbelli bir düşüşün olmasını bekliyoruz” dedi.

ESER TAKİP SİSTEMİ GELİYOR

Enflasyonla gayret kapsamında besin, temel gereksinim unsurlarında KDV indirimi yaptıklarını hatırlatan Nebati, işletmelerin de bu indirimleri fiyatlara yansıtmalarını beklediklerini kaydetti. Enflasyonla Çaba Timleri aracılığıyla indirimlerin etiketlere yansıyıp yansımadığının takibini yaptıklarını vurgulayan Nebati, “Bu timler ile fahiş fiyat, fiyat manipülasyonu ve stokçuluğa asla müsaade vermiyor, bunun için gerekli tüm tedbirleri alıyoruz” dedi. Besin arzında istikrarı sağlamak için önlemleri üretim basamağından başlattıklarını kaydeden Nebati, en tipik örneğinin tarım eserlerine yönelik rekolte ve fiyat gelişmelerini evvelce tespit etmek üzere oluşturulan ‘Erken İhtar Sistemi’ olduğunu tabir etti.

Stokçuluğu önlemek ve fiyatların seyrini izlemek emeliyle Hazine ve Maliye Bakanlığı uyumunda dijital ‘Ürün Takip Sistemi’ çalışmalarının devam ettiğini lisana getiren Nebati, “Türkiye’de enflasyonu belirleyen temel etkenler maliyet ve arz taraflı faktörler ile enflasyon beklentileridir. Bu çerçevede kurdaki istikrara çok ehemmiyet veriyoruz ve önümüzdeki devirde ortaya koyacağımız yeni enstrümanlarla finansal piyasalardaki istikrarı kalıcı hale getireceğiz. Çalışmalarımız vatandaşlarımızın refahını ve alım güçlerini eskisinin üzerine çıkarma maksadımız doğrultusunda ilerliyor. Milletimizi enflasyon baskısı altında ezdirmemek konusunda kararlıyız” iletisini verdi.

MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ YOK

Bakan Nebati, temel gereksinim unsurlarının fiyatlarını sebepsizce artıranlara karşı en küçük bir müsamaha dahi göstermeyeceklerini vurgulayarak, bu hususun kırmızı çizgileri olduğunu söz etti. Fahiş fiyat, fiyat manipülasyonu ve stokçuluğa asla müsaade vermeyeceklerini kaydeden Nebati, ‘Enflasyonla Uğraş Tim’lerinin risk tahlilleri çerçevesinde ülke geneline yönelik kontrol planları hazırladıklarını söz etti. Besin, otomotiv, gübre şeker üzere kesimlerde saha kontrollerinin yapıldığını hatırlatan Nebati, “İşlemlerinde usulsüzlükler tespit edilenlere cezai süreçler uygulandı; vergi incelemesine sevk edildi. Vergi siyasetlerinde vatandaşlarımız ve gerçek kesimimizin gereksinimlerini gözeterek, istikrarı ve öngörülebilirliği merkeze aldığımız siyaset ve uygulamalarımıza mali disiplinden taviz vermeksizin devam edeceğiz” dedi.

VERGİDE YAPILANDIRMA GÜNDEMDE DEĞİL

Bakan Nebati, piyasada konuşulmaya başlanan vergi borçlarının yapılandırılmasına yönelik yeni bir çalışmanın olmadığını kaydetti. Salgın devrinde başta vergi ve SGK borçları olmak üzere, kamuya olan yükümlülüklerini yerine getirmede zorluk çeken vatandaşları rahatlatmak maksadıyla kıymetli ödeme kolaylıkları sağlayarak borçların azaltıldığını ve taksitler halinde ödeme imkânı sunulduğunu lisana getiren Nebati, şöyle devam etti:

“Sağlık otoriteleri pandeminin sonuna gerçek yaklaştığımızı vurguluyorlar. Her ne kadar Karadeniz’in kuzeyinde yaşanan gelişmelerin ekonomik tesirlerini hissediyor olsak da kısa vadede bu düşüncelerin da aşılacağını ümit ediyoruz. Münasebetiyle bu basamakta bütçe dengelerimizi de gözeterek yapılandırma düzenlemesi düşünmüyoruz. Vatandaşlarımızdan bu tip söylentilere prestij etmemelerini, yükümlülüklerini vaktinde yerine getirmeye devam etmelerini istirham ediyorum. Bununla birlikte, vergi mevzuatımızda, vergi ödeme konusunda zorluk çeken mükelleflerimize yönelik taksitlendirme imkânı bulunuyor. Borcunu ödemekte zorluk çeken vatandaşlarımızın vergi dairelerimize başvurmaları halinde ilgili mevzuat kapsamında sunulan kolaylıklardan yararlanmaları her vakit mümkün.”

ENFLASYON MUHAFAZALI TAHVİL TAMAM

TL cinsi varlıklara yönelimi arttırma çalışmalar kapsamında kişisel yatırımcının ilgisini çekebilecek farklı borçlanma enstrüman alternatifleri hazırladıklarını anlatan Nebati, şöyle devam etti: “İhtiyaç duyulması halinde devreye alınacak bu enstrümanlara yönelik ilgili kurumlarımızın çalışmaları ağır bir halde devam ediyor. Bu alternatiflerden biri olan ferdî yatırımcıya yönelik enflasyon muhafazalı tahvilin tasarımı ve geliştirilmesi çalışmalarımızı tamamladık. Kelam konusu senedin ihracına ait başka operasyonel süreçlerin tamamlanmasının akabinde ihracın zamanlamasına piyasa koşulları ve Hazine borçlanma stratejilerimiz çerçevesinde karar vererek kamuoyuyla paylaşacağız.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.