SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Global piyasalarda Fed öncesi bilanço odağı

Küresel piyasalarda Fed öncesi bilanço odağıFed’in faiz kararı ile ABD büyüme sayıları global piyasaların en değerli gündem hususları olmaya …

Global piyasalarda Fed öncesi bilanço odağı
Akacan The Mall
26.07.2022 08:52
0
A+
A-

Küresel piyasalarda Fed öncesi bilanço odağı
Fed’in faiz kararı ile ABD büyüme sayıları global piyasaların en değerli gündem hususları olmaya devam ederken, haftanın ikinci süreç gününde piyasaların odağında ABD’den gelen bilançolar yer alıyor.

Küresel piyasalar Fed kararı öncesi ABD’de açıklanan datalar, bilançolar ve şirket haberlerine odaklanmış durumda.

Haftanın birinci süreç gününde karışık seyreden Wall Street endeksleri, yeni günde Walmart haberinin tesiriyle geriliyor. S&P 500 yüzde 0,13 yükselişle, Nasdaq 100 de yüzde 0,55 kayıpla günü tamamlarken, bu vadeli süreçlerde yüzde 0,4’e yakın kayıplar tesirli oluyor.

Akacan The Mall

Asya’da ise Çin teknoloji paylarının dayanağı ile yükseliş gözleniyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0,32 yükselişle süreç görürken; Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 1’in üzerinde, Çin CSI 300 ise yaklaşık yüzde 1 prim yaptı.

Çin teknoloji paylarının yükselişinde Alibaba’nın Hong Kong’da birincil kotasyon müracaatında bulunacağı ve böylelikle Çinli yatırımcıların direkt Alibaba paylarında alım yapmasının önünün açılacağı haberi tesirli oluyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 2,79’a yakın. Temmuz başından bu yana en düşük gördüğü en düşük düzeye yakın olan Bloomberg Dolar Endeksi de 1.275 düzeyinde, yatay.

Haftanın birinci süreç gününde yüzde 1,33 yükselen Bloomberg Emtia Endeksi, bu sabah da yüzde 1’e yakın artıda. ABD ham petrolünün vadeli fiyatı da iki günde yüzde 3,4 arttı ve 98 dolar hududuna ulaştı.

Morgan Stanley petrol piyasasında sıkılığın sürdüğünü belirtse de talepte düşüş beklentisi ile 2022 için ve 2023 ortalarına kadar petrol fiyatı iddialarını aşağı çekti.

ABD’de piyasaların odağında bilançolar var

Fed’in Çarşamba günü açıklayacağı faiz kararı ile Perşembe günü açıklanacak ABD büyüme sayıları global piyasaların en değerli gündem unsurları olmaya devam ederken, ABD iktisadının resesyona girip girmeyeceği tartışılmaya devam ediyor.

Her ne kadar Bloomberg anketinde ikinci çeyrekte çeyreklik bazda ortalama yüzde 0,4 büyüme açıklanması beklense de, gayrisafi yurtiçi hasılada daralma yaşanma ihtimali de göz arkası edilmiyor. Ankete katılan 63 ekonomistin 20’si GSYH’nin ikinci çeyrekte küçüldüğünü kestirim ediyor.

Öte yandan birinci çeyrekte yüzde 1,6 daralan ABD iktisadında iki çeyrek üst üste negatif GSYH gözlense de bunun resesyon olarak isimlendirilip adlandırılmayacağı konusu da tartışmalı. Zira genel görüşün bilakis ABD’de iki çeyrek üst üste negatif GSYH açıklanması, resmi olarak resesyon kabul edilmiyor. National Bureau of Economic Research “iki çeyrek üst üste daralma resesyondur” tanımlamasını “basite indirgenmiş” ve “yanıltıcı” olarak kıymetlendiriyor.

Bu ortada ABD Lideri Joe Biden Pazartesi günü yaptığı açıklamasında resesyon beklemediğini söyledi. ABD Ulusal Ekonomik Kurul Yöneticisi Brian Deese de ABD iktisadının ikinci çeyrekte 1 milyondan fazla istihdam yarattığını, bugüne kadar yaşanan resesyonlarda istihdam artışı olmadığını söz etti. Lakin dün açıklanan birtakım datalar zayıflama sinyalleri verdi. Temmuz ayı Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi -18,5 düzeyindeki beklentiye rağmen -22,6 olarak açıklandı. Haziran ayı Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi de -0,19 oldu. Beklenti 0 düzeyindeydi. Mayıs verisi de revize edilerek negatif bölgeye çekildi.

Bilançosunu açıklamasına haftalar olan dünyanın en büyük perakendecisi Walmart, yüksek enflasyonun talebi olumsuz etkilemesi üzerine mevcut mali yıl için pay başına karda yüzde 13 düşüş beklediğini açıkladı, şirketin payları vadeli süreçlerde yüzde 10’a varan düşüş yaşadı. Target ve Amazon payları de bu açıklama ile geriledi.

Citi’ye nazaran ise ABD’de tüketim harcamalarının dirençli olması ve en berbat haberlerin çoktan fiyatlanmış olması nedeniyle şirket karları telaş edilenden güzel geliyor. Birçok kurumun bilakis Citi, şirket karlarının bir resesyon ve güçlü dolar karşısında güçlü olacağını öngörüyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.