SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Galericiler otomotiv düzenlemesini mahkemeye taşımaya hazırlanıyor

Galericiler otomotiv düzenlemesini mahkemeye taşımaya hazırlanıyorMASFED Genel Lideri Aydın Erkoç sıfır araçlarda birinci tescil sonrası 6 ay, 6 …

Galericiler otomotiv düzenlemesini mahkemeye taşımaya hazırlanıyor
Akacan The Mall
17.08.2022 16:22
0
A+
A-

Galericiler otomotiv düzenlemesini mahkemeye taşımaya hazırlanıyor
MASFED Genel Lideri Aydın Erkoç sıfır araçlarda birinci tescil sonrası 6 ay, 6 bin km satış sınırlaması getiren düzenlemenin Anayasa’ya ters olduğunu söyleyerek düzenlemeyi Danıştay’a taşıyacaklarını belirtti.

MASFED Genel Lideri Aydın Erkoç, sıfır araçlarda birinci tescil sonrası 6 ay, 6 bin km satış sınırlaması getiren düzenlemenin Anayasa’nın 49. Unsuruna alışılmamış olduğu gerekçesiyle dava açacaklarını belirterek mevzuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Erkoç, düzenlemenin mevcut sıkıntıların tahliline tesir etmeyeceğini argüman ederek bahisle ilgili dalın görüşlerinin alınmadığını ve 70 bin motorlu araç satıcısının görmezden gelindiği tenkitlerini getirerek düzenlemeyle ilgili Danıştay’a başvuracaklarını belirtti.

Akacan The Mall

Türkiye’de 70 bin kayıtlı motorlu araç satıcısı bulunduğunu belirten Erkoç, ‘’Anayasa’nın 49. Hususuna zıt düşen ve dalın görüşleri alınmadan yapılan bu düzenlemeyle ilgili Danıştay’a başvuracağız. Defaatle söylediğimiz üzere araba bayileri motorlu araç satıcılarına kullanılmamış araç satamıyor, fatura kesmesi yasak.

70 bin kayıtlı işletme, bu işletmelerde çalışanlar, aileleri görmezden gelinerek alınan bu kararı kınıyoruz. Mevcut zahmetlere günah keçisi olarak devlete vergisini ödeyen, yanında işçi çalıştıran, ekmeğinin peşinde olan motorlu araç satıcıları gösterilmeye çalışılıyor; bu hukuka da vicdana da sığmaz. Yaşanan problemleri, fiyatlardaki yükselişin nedenlerini hepimiz biliyoruz’’ tabirlerini kullandı.

“Yönetmelik değişikliği bireyleri kapsamıyor”

Erkoç, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin evvelki gün yaptığı açıklamalara da vurgu yaparak şu bilgileri verdi:

“Sektörde yaşanan önemli sıkıntılar var. Evvelki gün Sayın Bakanımız Nurettin Nebati, arz talep istikrarını bozan, kayıt dışı iktisat oluşmasına sebebiyet veren 100 bin mükellefin radara takıldığını açıkladı. Bizler de yetki dokümanına sahip devlete vergisini ödeyen ve mesleği kurumsal çerçevede layıkıyla icra etmeye çalışan esnaflar olarak yıllardır kayıtlı olmayan, vergi ödemeden merdiven altı prosedürlerle araç alım satımı yapan şahısların piyasa istikrarını bozduğunu hatırlatarak bunun gayretini veriyoruz. Yönetmelik değişikliği bireyleri kapsamıyor.

Bu yeni düzenleme ile bu şahıslar nasıl engellenebilecek üzere sorular da önümüzde duruyor. Bununla birlikte bölüm meseleleriyle uğraş etmeye çalışan etik çerçevede işini yapan motorlu araç satıcıları günah keçisi ilan edilmeye çalışılıyor. Halbuki hali hazırda aslında bayilerden araç alamayan motorlu araç satıcıları bu mevzunun da büsbütün dışında.

Kayıt dışı çalışan ve araç alım satımını iş haline getiren bireyler için önlem alınmalı. Türkiye’de yıllık yaklaşık olarak 750 bini sıfır, 8 milyon 250 bini ikinci el olmak üzere toplam 9 milyon araç satılıyor. Bugün ülke genelinde yapılan sıfır ve ikinci el araç satışlarının yalnızca 5’te 1’i bayi ve yetkili motorlu araç satıcıları tarafından gerçekleştiriliyor.

Geri kalan beşte dörtlük kısmı ise kayıt dışı çalışan, bu işle alakası olmayan, fiyatların da yükselmesine neden olan bu bireylerce gerçekleştiriliyor. Bunların Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı tarafından tespit edilmesi, kayıt dışılığın önlenmesi gerekiyor. Yanı sıra Federasyonumuza gelen bildirimler ve kimi sorular oluyor.

“Bakanlık ihbar çizgisi oluşturmalı”

Tüketiciler yeni araç alırken ekstra para ödemiş mi, fatura harici elden para alınmış mı, 2 yıllık sigorta zaruriliği ya da takasta yarı fiyatına alma üzere kaideler geliştirilmiş mi üzere hususlar için Bakanlığımız ihbar sınırı oluşturmalıdır. Bu mevzularda mağduriyet yaşayan vatandaşlarımız da bu sınırdan Bakanlığa ulaşır, bireylerin mağduriyetleri giderilebilir. Bu mevzular incelenmelidir. ‘’

Fiyatların düşmesi ve piyasanın istikrara kavuşması için kalıcı ve esaslı tahliller gerektiğini söz eden Erkoç, ‘’Üretim, döviz kuru, tüketicinin finansmana erişimde zorluk yaşaması ve yüksek faiz, vergiler üzere pek çok etken var tahlil bekleyen.

Yeni düzenleme ile alakalı da, düzenleme kapsamına girmeyen bireyler, kayıtsız bireyler araç alıp satmaya devam edecektir, yetkili satıcıların ve Bakanlığımızın bu duruma da tahlil getirmesi gerekir ki fiyatlardaki şişmenin de önüne geçilebilsin. Bunun yanı sıra Bakanlığımızın kesimimizin de görüşünü alması, ikinci el motorlu araç satıcıları olarak bizim de tahlil tekliflerimizi iletiyor olmamız daima birlikte bu ezaları aşma konusunda sürece katkı sağlayacaktır’’ diye konuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.