SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Evvel minibüsler şoförsüz olacak

Günümüzde birçok farklı araba firması direksiyon taşımayan şoförsüz araba modelleri üzerinde çalışıyor. Fakat bu araçlar çabucak gelmeyecek, süreç birinci olarak şoförsüz minibüsler ile hayatımıza girecek. Geleceğin toplu taşıma araçları, büsbütün elektrikli altyapı üzerine kuruluyor ve rastgele bir direksiyon ya da şoför koltuğu olmadan tasarlanıyor.

Evvel minibüsler şoförsüz olacak
Akacan The Mall
28.01.2023 07:30
0
A+
A-

Önce minibüsler şoförsüz olacak
Günümüzde birçok farklı araba firması direksiyon taşımayan şoförsüz araba modelleri üzerinde çalışıyor. Lakin bu araçlar çabucak gelmeyecek, süreç birinci olarak şoförsüz minibüsler ile hayatımıza girecek. Geleceğin toplu taşıma araçları, büsbütün elektrikli altyapı üzerine kuruluyor ve rastgele bir direksiyon ya da şoför koltuğu olmadan tasarlanıyor.

Sürücüsüz araba modelleri yakın bir gelecekte hayatımıza girmeyecek. Dünyanın en âlâ otonom sürüş sistemleri dahi hala insan denetiminden uzakta bulunuyor. Firmalar teknolojilerini ve algoritmalarını daima olarak geliştiriyor fakat gerçek hayatın değişkenleri, yağmur, kar, sis üzere hava şartları ve trafik karışıklığı en gelişmiş sistemleri bile hayli zorluyor. Elbette birgün trafikteki birçok araba modeli otonom hale gelecek ve hatta bir direksiyon dahi taşımayacak. Lakin bundan evvel alanın patlama yapacağı yer, geniş çaplı otonom kullanım altyapılarının karşımıza çıkacağı birinci alan “ticari toplu taşıma olacak”.

KOLTUĞU YOK

Akacan The Mall

Burada en çok kullanılan seçenekler ise büyük değil ufak boyutlu şoförsüz minibüsler olacak. Bu hususta şimdiye kadar çok fazla sayıda seçenek hazırlandı. Ocak ayının başında düzenlenen CES 2023 fuarında da iki yeni seçenek görücüye çıkarıldı. Bu araçların ortak noktası, denetimli alanlarda ve rotalarda yolcu taşımak olarak belirleniyor. Otobüslerden farklı olarak az sayıda kişiyi taşımaya odaklanan bu geleceğin toplu taşıma araçları, büsbütün elektrikli altyapı üzerine kuruluyor ve rastgele bir direksiyon ya da şoför koltuğu olmadan tasarlanıyor.

UÇAN TAKSİ

Bu sayede ünite alandan sonuna kadar yararlanabiliyor, otobüslere oranla hareket kabiliyeti daha yüksek araçlar ile çok sayıda kişi istediği yere otonom olarak götürülebiliyor. İnançlı otonom sürüş için çok sayıda kamera, sensör ve radar ile donatılan bu modeller, ulaşım dalının geleceğini oluşturan öbür şoförsüz taşıma araçlarına yardımcı olması için de tasarlanıyor. Pilotsuz uçan taksilerin kentler ortasında taşıyacağı beşerler, günün birinde uçan taksiden inip şoförsüz minibüse binecek ve kent içerisinde istediği yere inançlı ve süratli biçimde gidebilecek.

OTOMATİK ŞARJ İMKÂNI

Sürekli vazifede kalabilecek ve şarj istasyonlarına otomatik olarak gidebilecek şoförsüz minibüsler, insan faktörü ortadan çıktığı için birçok durumda daha ucuz ve inançlı birer seçenek olacak. Bu araçlar yalnızca kent içinde yolcu taşımak için de kullanılmayacak. Firmalar gelişen kurallar ve uygun pozisyonlarda bu araçları kısa aralı kent dışı seyahatlerinde da kullanmaya başlayacak. Gelecekte bu araçlar yanında daha az kişiyi taşıması için geliştirilen şoförsüz taksiler de hayatın bir kesimi olacak. Hatta Google’ın çatı şirketi Alphabet, uzun vakittir kendi geliştirdiği şoförsüz taksi sistemleriyle gerçek kurallarda yolcu taşıyor. Bu sistemde telefondan çağırdığınız şoförsüz ve direksiyonsuz taksi kapınıza geliyor, sistemden girdiğiniz adrese sizi kendi başına inançlı formda götürebiliyor.

TEKNOLOJİ DEVLERİNDE İŞTEN ÇIKARMALAR SÜRÜYOR

2023 yılı birçok kesim için pek düzgün başlamadı. Pandemi sonrasında oluşan ekonomik zorluklar, her çeyrek milyarlarca gelir eden teknoloji devlerini dahi zorluyor, gelecek için zarurî kimi adımlar atmaya itiyor. Bu adımların en berbatı ise maalesef işten çıkarmalar oluyor.

Geride bıraktığımız hafta internet devi Google tam 12 bin çalışanı ile yollarını ayıracağını duyurdu. Yazılım devi Microsoft, 10 binden fazla çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. Google ve Microsoft kadar büyük olmayan Spotify, 600 kadar çalışanı ile yollarını ayırdı. Bundan evvel de Twitter, Meta (11 bin kişi) ve Amazon (18 bin kişi) üzere firmalar büyük işten çıkarmalar gerçekleştirmeye başlamıştı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.