SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

En berbatı geride kaldı! Otomotivci tedarik kâbusunu az hasarla atlattı, sırada Avrupa’daki ‘resesyon’ riski var

En berbatı geride kaldı! Otomotivci tedarik kâbusunu az hasarla atlattı, sırada Avrupa’daki ‘resesyon’ riski varTedarik meseleleri nedeniyle yıl …

En berbatı geride kaldı! Otomotivci tedarik kâbusunu az hasarla atlattı, sırada Avrupa’daki ‘resesyon’ riski var
Akacan The Mall
17.10.2022 07:23
0
A+
A-

En berbatı geride kaldı! Otomotivci tedarik kâbusunu az hasarla atlattı, sırada Avrupa’daki ‘resesyon’ riski var
Tedarik meseleleri nedeniyle yıl boyunca üretmekte zorlanan otomotiv endüstrisi son çeyreğe daha müspet bir havada başladı. “2022 yılı için en berbatı geçti gibi” diyen OSD Lideri Cengiz Eroldu, yerli üreticinin önündeki en büyük ve yeni tehdidin Avrupa’daki resesyon sesleri olduğunu lisana getirdi. Eroldu’ya nazaran, finansmana ulaşım sorunun çözülmesi ve matrahların güncellenmesi üzere adımlarla resesyon riskine karşı iç pazar güçlendirilmeli.

Otomotiv kesimindeki çip, hammadde ve lojistik üzere tedarik sıkıntıları nedeniyle uzun müddettir üretmekte zorluklar yaşayan Türkiye otomotiv endüstrisi, güçlü imtihanı az hasarla atlatmasını bildi. Son çeyreğe tedarik zincirindeki kırılganlık açısından daha optimist girdiklerini belirten Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) İdare Şurası Lideri Cengiz Eroldu, “Tedarik sıkıntılarından daha az etkileneceğimizi iddia ediyoruz. 2022 yılının en berbatı geçti üzere duruyor. 2023 yılında ise bir ölçü güzelleşmeyle birlikte tekrar bu sıkıntıların devam edeceğini öngörüyoruz” dedi. Global otomotiv üretiminde yıl sonu prestijiyle yüzde 0.6, Avrupa’da yüzde 7.5 daralma beklentisi olduğunu da hatırlatan Eroldu, Türkiye’de ise üretimin geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 8-15 ortasında artarak 1.4 milyon, ihracatın yeniden geçtiğimiz yıla nazaran yüzde 11-17 ortasında artarak 1 milyon 100 bin adet ile tamamlanacağını söyledi.

OSD’nin üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladığı İstanbul’daki basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroldu, yerli üreticinin önündeki en yeni tehdidin Avrupa’daki resesyon riski olduğunu kaydetti. Finansmana erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle şirketlerin filolarını yenilemekte zorlandığını belirten Eroldu, kredi kısıtlamalarının çözülmesi ve ÖTV matrahlarının güncellenmesi üzere adımlarla iç pazarın resesyona hazırlanması gerektiğinin altını çizdi. Eroldu, “Özellikle 2023 yılında ihracatın düşme ihtimali bulunuyor. Bu muhtemel tehdide karşılık iç piyasayla endüstrinin desteklenmesinin değerli olduğunu düşünüyoruz. Finansman tarafında örneğin; müşteri var, araç almak istiyor lakin finansman sağlayamıyor. Bu otomotiv endüstrisinin önünde önemli bir mahzur olarak duruyor” dedi. Türkiye’deki üretilen araçların yüzde 65’nin Bölgesi’ne ihraç edildiği düşünüldüğünde Eroldu’nun vurguladığı nokta daha net anlaşılıyor.

Akacan The Mall

‘ÖTV ADIMI BEKLEMİYORUM’

Satılan sıfır araçların neredeyse hepsinin artık yüzde 80’lik ÖTV dilimine girdiğini, bu durumdan ötürü ithal ve yerli ortasındaki avantaj istikrarının kaybolduğunu da belirten Eroldu, şöyle devam etti: “Bu, Türk tüketicisinin satın alma gücü manasında değerli bir tesir. Şahsi görüşüm matrahın güncellenmesine muhtaçlık var. Ama bir değişikliğin olacağını ben beklemiyorum. Söylentiler ise iç piyasaya ziyan veriyor. İhraç pazarlarındaki bu talep daralması riskine karşılık bizim kesinlikle otomotiv endüstrini korumak manasında; otomotiv endüstrinin yarattığı istihdam, otomotiv endüstrinin yarattığı ihracat, katma kıymeti korumak manasında üstteki hususlarla iç piyasanın desteklenmesi bizce son derece kıymetli bir yer teşkil ediyor.”

OCAK-EYLÜL’DE ÜRETİM ARTTI

OSD’nin açıkladığı 2022 Ocak-Eylül periyodu bilgilerine nazaran, yılın birinci 9 aylık periyodunda toplam üretim bir evvelki yılın tıpkı periyoduyla karşılaştırıldığında yüzde 4 artarak 962 bin 18 adet oldu. Geçen yılın birinci 9 ayına nazaran parelel bir seyir izleyen araba üretimi ise 571 bin 6 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim 996 bin 926 adede ulaştı. Ticari araç kümesinde, 2022 yılı Ocak-Eylül devrinde üretim yüzde 12, ağır ticari araç kümesinde yüzde 33 ve hafif ticari araç kümesinde yüzde 10 oranında arttı. Bu periyotta, otomotiv ihracatı ise adet bazında yüzde 2 oranında artarak 687 bin 966 adet olurken, araba ihracatı yüzde 1 gerileyerek 396 bin 604 adet seviyesinde gerçekleşti.

‘TEDARİKÇİLERİN SÖYLEDİKLERİNE KATILMIYORUM’

Otomotiv tedarik sanayicileri, ana endüstrinin fiyat güncellemesi yapmamasından ötürü, güç maliyetlerini tek başlarına üstlenmek zorunda kaldıklarını lisana getirmişti. OSD Lideri Eroldu mevzuyla ilgili olarak, “Tedarikçilerin bu söylediklerine katılmıyorum. Zira bir ÜFE gerçeği kelam konusu. Her firmanın kendine has bir eskalasyon usulü var. Kimi firmaların enflasyona bazılarının ise yalnızca kura nazaran belirlediği, kontratlarda mutabık kaldığı bir ekip eskalasyon yolları var. Bunun bir sürü artıları ve bir sürü eksileri bulunuyor. Yani olayın yalnız bir tarafına değil, büyük resme bakmak lazım. Büyük fotoğrafta biz o denli bir şey görmüyoruz” dedi.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.