SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Elektrikli araçta Avrupa ligine yükseliyoruz

Togg’un bu yıl üreteceği T10X sayısını 28 bine çıkarması ile 2023’te Türkiye’de satılan toplam elektrikli araç satışı 45 bin adede ulaşacak. Türkiye bu sayıyla Avrupa’nın en çok elektrikli araç satılan birinci 10 ülkesi ortasına girmek için yarışacak. Yıl sonu prestijiyle toplam elektrikli parkının ise 55 bin adedi geçmesi bekleniyor. Lakin, halka açık şarj ünitesi başına düşen araç sayısının 5’e yaklaşması değerli sıkıntılar doğurabilir.

Elektrikli araçta Avrupa ligine yükseliyoruz
Akacan The Mall
27.03.2023 07:39
0
A+
A-

Elektrikli araçta Avrupa ligine yükseliyoruz
Togg’un bu yıl üreteceği T10X sayısını 28 bine çıkarması ile 2023’te Türkiye’de satılan toplam elektrikli araç satışı 45 bin adede ulaşacak. Türkiye bu sayıyla Avrupa’nın en çok elektrikli araç satılan birinci 10 ülkesi ortasına girmek için yarışacak. Yıl sonu prestijiyle toplam elektrikli parkının ise 55 bin adedi geçmesi bekleniyor. Lakin, halka açık şarj ünitesi başına düşen araç sayısının 5’e yaklaşması değerli meseleler doğurabilir.

TOGG ön sipariş sayısının bir haftada 100 bin adedi aşmasının akabinde bu yıl Gemlik tesislerinde üretip teslim edeceği T10X sayısını 28 bin adede çıkarma kararı aldı. Böylelikle öbür markaların satacağı elektrikli araçlarla birlikte 2023 yılında Türkiye’deki toplam elektrikli araç satışlarının 45 bin adede ulaşması hatta geçmesi mucize olmayacak. Türkiye bu sayıyla Avrupa Birliği, EFTA ülkeleri ve Birleşik Krallık’ın dahil olduğu 35 ülke ortasında en çok elektrikli araç satışı gerçekleştirilen birinci 10 ülke ortasına girmek için yarışacak. Birinci 10 ülke ortasına giremese bile çok büyük ihtimalle Avusturya, Belçika ve İspanya üzere ülkeleri yıllık elektrikli araç satış adedinde geride bıracak.

12 BİN İSTASYON KÂFİ OLUR MU

Akacan The Mall

2012 yılından bu yana Türkiye’de satılan elektrikli araç sayısının 12 bin adet olduğu göz önüne alındığında 2023 sonu prestijiyle Türkiye yollarındaki elektrikli araçların 55 bin adedi geçmesi bekleniyor. Fakat, Türkiye’deki elektrikli araç sahipliğinin bir yılda 4 kat artması kıymetli bir sorunu da beraberinde getirebilir. O denli ki, ACEA (Avrupa Araba Üreticileri Birliği) bilgilerine nazaran, yılık elektrikli araç satışlarının Türkiye ile emsal düzeyde olduğu İtalya, Belçika ve İspanya üzere ülkelerde halka açık şarj istasyonu sayısı hala kâfi sayıda olmasa bile 25 bin adetleri geçmiş durumda. Türkiye’de ise Mart 2023 prestijiyle halka açık şarj ünitesi sayısı sadece 6 bin 500 adet civarında. Dal uzmanları sene sonunda bu sayının 12 bin adede ulaşmasını bekliyor.

BİR ÜNİTEYE 5 ARAÇ

Özetle halka açık şarj ünitesi başına düşen elektrikli araç sayısı bir sene içerisinde yaklaşık 5’e çıkacak. Şayet şarj istasyonlarının sayısı süratle arttırılmazsa bu durum elektrikli araç sahiplerinin başını ağrıtabilir. Öte yandan, Avrupa’daki halka açık şarj istasyonu sayısı da 2022 sonu prestijiyle hala istikrarlı bir biçimde dağılmıyor. ACEA datalarına nazaran, elektrikli araçlar için halka açık şarj istasyonlarının neredeyse yüzde 42’si sırf iki ülkeye (Hollanda ve Almanya) ağırlaşmış durumda. Geçen yıl 471 bin 394 adet elektrikli araç satılan Almanya’da 87 bin 674 halka açık şarj noktası bulunuyor. 73 bin 394 aracın satıldığı Hollanda ise 111 bini aşkın halka açık şarj istasyonuyla bu bahiste dorukta yer alıyor. Türkiye pazarına yakın düzeylerdeki İtalya’da ise halka açık şarj istasyonlarının sayısı 2022 yılı sonu prestijiyle 37 bin 186 adet.

12 BİN 2023 sonu prestijiyle Türkiye’nin ulaşması beklenen halka açık şarj ünitesi sayısı

55 BİN 2023 sonu prestijiyle Türkiye yollarında olacak varsayımı elektrikli araç sayısı

45 BİN Yalnızca bu yıl satılması beklenen yaklaşık elektrikli araç sayısı

*Türkiye pazarının 2023 sonu iddiası elektrikli araç satış adedi ve halka açık şarj istasyonu sayılarıdır. Türkiye dışındaki sayılar ACEA’nın resmi raporlarından alınmıştır.

TOGG’DA ÖN SİPARİŞ DEVRİ BUGÜN BİTİYOR

İLK modeli T10X’in ön siparişlerini 16 Mart 2023’te internet sitesi ve taşınabilir uygulaması üzerinden toplamaya başlayan TOGG, bugün prestijiyle ön sipariş sürecini sonlandırıyor. Şirketten yapılan son açıklamaya nazaran, 60 bin TL’lik kapora için banka yoluyla e-Cüzdan’a yapılacak transferler bugün (27 Mart 2023) saat 17.00’ye kadar sürece alınacak ve saat 22.00’de sipariş sistemi kapanacak. Bu yıl Togg sahibi olacak 20 bin kişiyi ve 20 bin yedek kullanıcıyı belirleyecek dijital çekiliş ise 29 Mart 2023’te noter huzurunda gerçekleştirilecek. 2023 yılı için planlanan teslimatlarda iptallerin yaşanması halinde, kelam konusu yedek listedeki kullanıcılar devreye alınacak. 2023 yılı teslimatları için yedek listeden asıl listeye geçemeyenler 2024 yılı ocak ayı prestijiyle belirlenecek yeni paket ve konfigürasyon seçenekleriyle T10X sipariş edebilecek. Bu siparişi verenler, 2024 yılı Haziran ayına kadar rastgele bir çekilişe girmeden akıllı aygıtlarını teslim alabilecekler. Listelerde yer alamayan kullanıcıların yaptıkları ön ödemeler ise hesaplarına iade edilecek.

ÇİNLİ ÜRETİCİ TÜRKİYE FİYATLARINI AÇIKLADI

ÇİNLİ üretici Chery kısa müddet evvel tanıtımını yaptığı 3 yeni SUV modelinin fiyatlarını açıkladı. Mart ayı prestijiyle satışa sunulan modellerden OMODA 5’in lansman başlangıç fiyatı 810 bin TL, TIGGO 7 PRO’nun 825 bin TL ve TIGGO 8 PRO’nun 1 milyon 50 bin TL olarak açıklandı. Üç model de sadece 1.6 litrelik turbo akaryakıtlı 183 HP’lik motor ve 7 ileri DCT çift kavramalı otomatik şanzımanla satılacak. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da düzenlenen lansman toplantısında açıklamalarda bulunan Chery Türkiye Lider Yardımcısı Ahu Turan, Türkiye yapılanmaları kapsamında birinci etapta 18 vilayette 25 bayi ile anlaştıklarını belirterek, “Henüz fiyatlarımızı açıklamadan 20 binin üzerinde müşterimiz bizimle temasa geçerek araçlarımızla ilgilendi” dedi. Chery Türkiye Lideri Si Fenghuo ise, “Türkiye pazarında büyümeye, daha fazla eser getirmeye ve pazarı adım adım zenginleştirmeye devam edeceğiz” bildirisi verdi.

Chery Türkiye Lider Yardımcısı Ahu Turan

İŞTE FORD’UN BİRİNCİ AVRUPALI ELEKTRİKLİSİ

ABD’li otomotiv üreticisi Ford, Avrupa pazarı için geliştirdiği elektrikli SUV modelini tanıttı. Şirketin Kuzey Amerika pazarında satışa sunulan SUV gövde tipindeki modeli Explorer ile tıpkı ismi taşıyan yeni elektrikli araba, Ford ve Volkswagen’in 2019 yılında yaptığı mutabakat gereği Volkswagen altyapısında yükseliyor. 348 ve 536 kilometre (52 kWh ve 77 kWh batarya paketi) olmak üzere iki farklı menzil seçeneği sunacak Explorer’ın 2024 başı prestijiyle Avrupa’da satışa sunulması bekleniyor. Modelin birebir yıl Türkiye’de de satışa çıkması bekleniyor. Bu ortada Ford, 2030 yılından sonra Avrupa’da yalnızca elektrikli arabaları satışa sunmayı hedeflediğini açıklamıştı.

ŞARJ EDİLEBİLİR TONALE TÜRKİYE’DE

ALFA Romeo Tonale’nin dört tekerlekten çekişli, Plug-In Hybrid (şarj edilebilir hibrit) versiyonu mart ayı prestijiyle Türkiye yollarıyla buluştu. 6 gr/km CO2 emisyon bedeliyle bugüne kadar üretilen en çevreci Alfa Romeo modeli olarak öne çıkan Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4, günlük kullanımda büsbütün elektrikli moddayken 80 km’nin üzerinde, kent dışı kullanımda ise 600 km’nin üzerinde menzil sunuyor. Hibrit sisteme sahip motoruyla 280 HP’lik güç üreten model, Türkiye’de sportif donanım düzeyi “Veloce” ile tercih edilebilecek. Modelin satış başlangıç fiyatı ise 1 milyon 949 bin 800 TL olarak açıklandı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.