SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Dört temel marifette Türkçe lisan imtihanı

Dört temel maharette Türkçe lisan sınavıMillî Eğitim Bakanlığı memleketler arası standartlarda tasarlanan, lisan laboratuvarlarında tümüyle …

Dört temel marifette Türkçe lisan imtihanı
Akacan The Mall
11.06.2022 10:54
0
A+
A-

Dört temel maharette Türkçe lisan sınavı
Millî Eğitim Bakanlığı memleketler arası standartlarda tasarlanan, lisan laboratuvarlarında tümüyle elektronik ortamda ve standart bir ölçme aracıyla gerçekleştirilen ve öğrencilerin okuma, yazma, dinleme ve konuşma üzere dört lisan maharetinin birlikte kıymetlendirilmesi hedefiyle bir çalışma yaptı.

Çalışma kapsamında şubat, mart ve nisan aylarında gerçekleştirilen imtihan için 26 vilayetten 4, 7 ve 11’inci sınıf seviyesinden yaklaşık 13 bin öğrenci araştırma kapsamına alındı. İmtihan, Dört Marifette Türkçe Lisan Yeterliklerinin Belirlenmesi ve Ölçülmesi Projesi kapsamında yapıldı.

YAZILIM VE DONANIMLA DESTEKLENDİ

Akacan The Mall

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mevzuya ait bir açıklama yaparak şunları söyledi: “Belirlenen sınıf seviyelerinde tahsil gören öğrencilerin okuma, yazma, dinleme ve konuşma olmak üzere dört temel lisan hünerine ait yeterliklerini belirlemek emeliyle bu çalışmayı hayata geçirdik. Uygulamanın gerçekleşmesinden evvel akademisyenler ve alan uzmanlarının iştirakiyle çeşitli çalıştaylar düzenlendi, altyapı eksiklikleri tamamlandı, öğrencilerin uygulamaya alındığı lisan laboratuvarları dış etkenlerden izole edildi ve üst seviyede yazılım ve donanım ile desteklendi. Türkçe öğretiminin temel maksatlarından birisinin öğrencileri anadillerinin marifet alanlarında yetkinliğe ulaştırmak olması ve Türkçe öğretim programında, Türkçenin eğitim ve öğretiminin okuma, yazma, dinleme ve konuşma olmak üzere dört temel lisan marifeti üzerine yapılandırılmış olması da bu çalışmanın değerini daha çok ortaya koymaktadır.

4, 7 VE 11’İNCİ SINIFLAR
Söz konusu araştırma ile ortak bir kıymetlendirme çerçevesi kapsamında öğrencilerin ana lisandaki yeterliklerinin dört maharette ve milletlerarası seviyede kabul edilen standartlara uygun bir biçimde ölçüldüğü bu kadar geniş ölçekli bir uygulamanın birinci defa yapıldı. Bu çalışma ile dört lisan hünerini istikrarlı biçimde geliştirmeye yönelik kılavuzluk edecek datalara ulaşılacak, daha evvel 7. sınıf seviyesinde pilot çalışması gerçekleştirilen uygulamanın 4, 7 ve 11. sınıflarda tahsil gören 13 bin öğrenciyi ihtiva edecek formda kapsamı genişletildi.

Belirlenen yeterlikler temel alınarak çoktan seçmeli ve açık uçlu soruları içeren okuma yazma, dinleme ve konuşma testlerinin bilgisayar tabanlı uygulaması yapıldıktan sonra kıymetlendirme sürecine Ölçme Kıymetlendirme ve İmtihan Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde sınıf öğretmenleri, Türkçe, Türk lisanı ve edebiyatı öğretmenleri ile gerçekleştirilen çalıştaylar vasıtasıyla başlandı.”

Bakan Özer, kıymetlendirme sürecinin tamamlanmasından sonra da çalışmaya ait raporun hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılacağı belirtti.

DÖRT LİSAN MAHARET İMTİHANINA MİLLETLERARASI Q MARK BELGESİ
Milli Eğitim Bakanlığı olarak değerli bir atılımı daha başarmaya yakın olduklarını söz eden Özer kelamlarına şöyle devam etti: “Yapılan imtihan sonucunda Türkçe dört lisan marifetinde sahip olunan seviyeye yönelik dokümanın milletlerarası arenada geçerliğinin sağlanabilmesi için gerekli çalışmalar neredeyse tamamlandı. Milletlerarası akreditasyonunun gerçekleşmesi için Avrupa Lisan İmtihanları Derneği (ALTE) ile çalışmalar, aktif biçimde ilerliyor. Gayemiz, en kısa müddette gerekli kontrollerden geçerek Bakanlığımız tarafından geliştirilen bu imtihana hak ettiği kalite dokümanını almak ve dünyada tanınan milletlerarası standartlara uygunluğu belgelenen bu imtihanın Türkçenin geliştirilmesine yönelik sürekliliğini sağlamaktır.”

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.