SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Dizi ve sinemalardaki üniformalarda büyük yanılgılar var

Tarihi televizyon dizileri ve sinemalarda kullanılan askeri üniformalarda yapılan yanılgılar bir doktora tezinin konusu oldu. Kendisini ‘üniformalog’ olarak tanımlayan Erhan Çavdaroğlu, dizi ve sinemalarda aslına uygun üniforma ve teçhizatın kullanılması için şimdiye kadar yapılan yanlışları incelemeye aldı.

Dizi ve sinemalardaki üniformalarda büyük yanılgılar var
Akacan The Mall
09.01.2023 11:36
0
A+
A-

Dizi ve sinemalardaki üniformalarda büyük yanlışlar var
Tarihi televizyon dizileri ve sinemalarda kullanılan askeri üniformalarda yapılan kusurlar bir doktora tezinin konusu oldu. Kendisini ‘üniformalog’ olarak tanımlayan Erhan Çavdaroğlu, dizi ve sinemalarda aslına uygun üniforma ve teçhizatın kullanılması için şimdiye kadar yapılan yanlışları incelemeye aldı.

Hacettepe Üniversitesi Tarih kısmında lisans eğitimini tamamladıktan sonra tekrar birebir üniversitede ‘1650-1700 yılları değişen Harp yordamı karşısında Osmanlı ordusu, tımarlı sipahiler ve yeniçeriler’ konusunda yüksek lisans yapan Erhan Çavdaroğlu tezi üzerine çalıştığı periyotta atlı okçuluğa merak saldı ve kendisine bir at aldı. Giderek Osmanlı periyodu askeri üniformalarına merakı düzgünce pekişen Çavdaroğlu, Bilkent Üniversitesi’nde askeri üniformalar üzerine doktora çalışmasına başladı. Akademik çalışmalarının yanı sıra televizyon ve sinema projelerine danışmanlık da yapan Çavdaroğlu dizi ve sinemalarda yapılan yanılgılara ve bu yanlışların kıymetine dikkat çekerken şunları söyledi:

MERAKIM ATLI OKÇULUKLA BAŞLADI
“Hacettepe’de tarih yüksek lisansımı yaparken bir at aldım ve atlı okçuluk yapmaya başladım. Atlı okçulukla başlayan bu merak beni üniformalarla ilgili ayrıntılı çalışmaya itti. Osmanlı ordu talimnameleri, üniforma nizamnameleri üzerine okumalar yapıyorum. Maksadım Türkiye’de yapılan dizi, sinema ve projelerde aslına uygun hakikat üniformaları ve teçhizatın kullanılmasını sağlamak. Çünkü devir dizilerinde kullanılan üniformalar birçok vakit kostüm tasarımcıların hayal dünyasının ve yanlış fotoğraf, fotoğraf ya da evrakların eseri oluyor. Tarihi projelerde hakikat üniforma ve teçhizatın yapılması için karıncanın taşıdığı su misali bir çaba içindeyim.

Akacan The Mall

ÜNİFORMA DİKKAT VE BİLGİ GEREKTİRİR
Osmanlı ordusu tarihi boyunca birçok farklı üniforma kullandı. II. Mahmut’la birlikte tek tip üniformalar hazırlandı, teçhizatlar tek tipleştirildi. 1909 nizamnamesiyle üniformalarda mavi renkten hâkî yeşil renge dönüldü, rütbeler değiştirildi. Kemer takma adabı belirlendi, kalpak kullanımına geçildi. Üniformalara piyade sınıfında koyu yeşil, süvariyse gri, topçuysa lacivert yaka renkleri eklendi. Osmanlı üniformaları 1910’dan 1918’e kadar tam 8 defa değişiklik geçirdi. Devlet harp halinde olduğu için harbe uygun teferruat değişiklikleri yapıldı. Parlak metal düğmeler kaldırıldı, 1916 yılında ise saklı düğme kullanılmaya başlandı. Subayın parlak apoletleri mat apoletler olarak değiştirildi.

TEK FOTOĞRAF 3 FARKLI ÜNİFORMA
Fotoğraflardan bakarak giderseniz 1916 yılına ilişkin bir fotoğrafta 3 farklı üniforma görebilirsiniz O yüzden tarihi dizi ve sinema yaparken yalnızca fotoğrafları kıstas almak kâfi değil.

HİÇ BİR VAKİT BEJ ÜNİFORMA GİYMEDİK
İlk olarak Türk askerlerine kum rengi ya da bej rengi üniforma giydirmeyi bırakmaları gerekiyor. Tarihte hiçbir vakit bej rengi üniformayı Türk ordusu giymedi. Turgut Özakman’ın ‘Diriliş Çanakkale 1915’ isimli yapıtından senaryolaştırılan Çanakkale 1915 sinemasında askerlere hâkî yeşil yerine bej rengi üniforma giydirilmiş. Subaylarımızda torba cep hiç kullanılmadı. Türk subaylarında her vakit 6 düğme bulunur lakin ısrarla 5 düğme yapıyorlar bu da büyük bir yanılgıdır. Öteki yandan Osmanlı rütbeleri 1909 nizamnamesinde kati suretle belirlenmiştir. Osmanlı ordusu yıldızlarıyla günümüz yıldız sembolü farklıdır. Kullanılması gereken yıldızlar o periyodun yıldızıyken bugünün yıldızlarını kullananlar var.

MANEVRA KEMERİNİ GÜZEL DİYE KULLANIYORLAR AMA
Manevra kemeri bel palaskasının üzerinde sağ omuzdan sola hakikat getirilen ve pantolona tabanca ve kılıç taktığınızda kılıcın aşağı düşmesini engelleyen bir kayıştır. Kostüm tasarımcılarımız muhtemelen güzel durduğunu düşünerek Osmanlı devri dahil her devrin sinemasında hareket kemeri kullanırlar. Lakin hareket kemeri bizim ordumuzda yalnızca İstiklal Harbi periyodunda kullanılmıştır.

SAKALLI SUBAY OLMAZ
Vietnam Savaşı’nı anlatan bir Amerikan sinemasında hiç sakallı bir Amerikan subayı göremezsiniz Türk subayları da fırsat buldukları her an sakal tıraşı olmak zorundaydı. Osmanlı Subayı sinemasında, süvari subayını oynayan yabancı oyuncu bir karış sakal ve hoş bir saç kısmıyla yer aldı. Yeniden tıpkı sinemada subayın yaka rengi gri olması gerekirken maviye çalan bir renkteydi ve kapalı olması gereken yaka açıktı. Düğmeler de yanlış seçilmişti.

EN YETERLİ KOSTÜM HARİKA YÜZYIL’DA
Tarihi projeler içinde kostüm manasında en uygunlardan biri Süper Yüzyıl’dı. Bu dizideki yanlışlar bir elin parmağını geçmeyecek kadar azdı. Eksiksiz zırhlar ve kıyafetler yapılmıştı. Fakat Diriliş Ertuğrul için birebir şeyi söyleyemem. Örnek vermek gerekirse oktan, kılıçtan, soğuktan muhafazası mümkün olmayan deri zırh kullanıldı. Lakin çelik zırh kullanılmalıydı. Harbiye Askeri Müzesi’nde Orhan Gazi’ye ilişkin çelik miğfer var. Türkler siyah rengi tarih boyunca yalnızca cenazelerde kullanmıştır. Osmanlı minyatürlerine bile baktığınızda rengarenktir. Dizide ise siyah ve kahverenginin tartıda kullanıldığını görüyoruz.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.