SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Cumhurbaşkanı Tatar; “Kıbrıs Türk halkına verilen sözler tutulmadı”! – KIBRIS HABER

Cumhurbaşkanı Tatar; “Kıbrıs Türk halkına verilen sözler tutulmadı”! – KIBRIS HABER
Akacan The Mall
21.11.2023 11:35
0
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Oxford Üniversitesi’nde verdiği konferansta, “Kıbrıs Türk halkına verilen sözler tutulmadı” dedi…

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Oxford Üniversitesi’nde “Kıbrıs’ın geleceği” konulu konferans verdi. Oxford Üniversitesi, St. John’s College Auditorium’da yer alan konferansı, öğrenciler ile Türk toplumu sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş ile KKTC Londra Temsilcisi Çimen Keskin de izledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konferansa katılan herkese teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Kıbrıs tarihi, Kıbrıs sorunu ve Kıbrıs’ın geleceğine yönelik bilgi verdi. Tatar, KKTC devletinin bugün 40. Kuruluş yıldönümünü kutladığını ifade ederek, katılımcılara KKTC ile ilgili bilgi aktardı. Kıbrıs’ta iki devlet, iki halk, iki farklı dil, din ve kültür olduğuna işaret eden Tatar, Kıbrıs’ın tarihçesini anlattı.

Osmanlı devletinin Kıbrıs adasında uzun yıllar hüküm sürdüğünü ve Türk halkının burada uzun yıllar yaşadığını kaydeden Tatar, adanın İngiltere’ye kiralanmasının ardından bir kısım Türkün Anadolu’ya döndüğünü, adada Türk nüfusunun azaldığını belirtti.

Akacan The Mall

İngiltere’nin adadan çıkarken, Osmanlı devletine yani Türkiye’ye geri vermesi gerekirken Rum ve Yunan ikilisine bıraktığını kaydeden Tatar, adada kalan Türklerin adadaki Türk varlığını koruduğunu ve pes etmeden saldırılara rağmen toprağı koruduğunu söyledi.

Tatar, Kıbrıs Türk halkının Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden gittiğini, Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman yanında olduğunu ifade ederek, milli mücadele yılları ve sonrasında Barış Harekatı ile birlikte Kıbrıs Türk halkının devletine kavuşmasında önemli bir rol oynadığına dikkat çekti.

KKTC’nin bugün 40. yaşını kutladığını ifade eden Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle geleceğe güçlü bir şekilde, güçlü adımlarla yürüdüğünü söyledi.

Yunanistan’ın Kıbrıs’a yaptığı darbeyi anımsatan ve o dönemden bugüne adanın bir Yunan adası olması hayalinden vazgeçmediğini ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk halkının hiçbir zaman pes etmeden yoluna devam ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, garantör ülke İngiltere’nin Kıbrıs’ta iki üsse sahip olduğunu, Birleşmiş Milletler’in de burada görevli olduğunu ancak geçmişte Kıbrıs Türk halkına karşı yapılan saldırı ve katliamlara sessiz kaldığını ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk halkını yalnız bırakmadığını söyledi.

Türk ordusunun adaya gelmesiyle Kıbrıs Türk halkının barışa, huzura ve güvenliğe kavuştuğunu ifade eden Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC devletinin şu anda Doğu Akdeniz’de barış ve huzurun teminatı olduğunu dile getirdi.

Tatar, Kıbrıs’ta Rum tarafının ortaya çıkan tüm anlaşmalara “hayır” dediğini, ancak “evet” diyen Kıbrıs Türk halkına verilen sözlerin tutulmadığını işaret etti, yapılan haksızlığı vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’nin 40 yıldır egemenlik, bağımsızlık ve devlet kavgasını sürdürdüğünü, asla pes etmeden de mücadeleye devam edeceğini belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünden de asla vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Kıbrıs Türk halkının adada eşit ortak olduğuna işaret eden Tatar, Kıbrıs’ta iki devlet zemininde, eşitlik temelinde, Kıbrıs Türk halkının uluslararası eşit statüsünün kabul edilmesiyle bir çözüm bulunabileceğini kaydetti.

Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da tam desteğiyle yeni siyasetin sürdürüldüğünü anlatarak, iki devletin iş birliğine dayalı çalışmalara hazır olduklarını belirtti.

Enerji alanı başta olmak üzere her alanda iki devlet arasında adanın geleceği için iş birliği yapılabileceğine vurgu yapan Tatar, Kıbrıs Türk tarafı olarak adada kalıcı adil sürdürülebilir bir anlaşma için Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte iyi niyetli adımlar atmaya, tüm kesimlerle iş birliğine dayalı çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

Tatar, federal çözüm arayışlarının sona erdiğini, Kıbrıs’ta artık iki devlete dayalı egemen eşitlik temelinde bir çözüm bulunabileceğini belirtti, azınlık durumuna düşecekleri bir maceraya atılmayacaklarını kaydetti.

Kıbrıs Türk halkına geçmişte çok söz verildiğini ancak spor dahil her alanda ambargo uyguladığını işaret eden Tatar, uluslararası camiaya karşı güven kaybı yaşadıklarını, Gazze’de bugün yaşananların da kendilerine Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün önemini bir kez daha gösterdiğini belirtti.

O yüzden iki devlet temelinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün devamı ile adayı geleceğe taşıyacak iş birliklerine her zaman açık olduklarını ifade eden Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ile her zaman omuz omuza devleti geleceğe taşıyacaklarını söyledi.

Soruları da yanıtlayan Tatar, Kıbrıs Türk halkının ambargolar altında olduğunu ancak Türkiye Cumhuriyeti sayesinde tüm kapıları zorladığını ve tüm kesimlerle görüşmeler yaptığını ifade ederek, İngiltere’de yaptığı temasları anlattı. Tatar, BM, AB temasları, Türk Devletleri Teşkilatı gözlemci üyeliği, İslam İş birliği Teşkilatı üyeliği, Azerbaycan ziyareti, İngiliz parlamentosu ziyaretlerini işaret etti.

Tatar, Kıbrıs Türk halkının eşit bir halk olduğunu ve artık haksızlıklara bir son verilmesi gerektiğini söyledi.

Kıbrıs’ta gerçeklerin ortada olduğunu, adada iki devlet bulunduğu, KKTC’nin 40. Yılını kutladığını ifade eden Tatar, iki devletli çözüm siyasetini Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte sürdüreceklerini kaydetti.

Tatar, KKTC’nin her alanda demokratik bir ülke, demokratik bir devlet olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs’ta iki halkın birbirine saygı duyması halinde iki devletli iş birliğine dayalı çözümün mümkün olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Rum yönetiminin KKTC’yi her yerde engellemek yerine iş birliği yapmasının adaya ve bölgeye istikrar getireceğine vurgu yaptı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.