SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Covid, başladığı yere geri döndü! Wuhan’da karantina tekrar devrede

Covid, başladığı yere geri döndü! Wuhan’da karantina tekrar devredeKoronavirüs salgınının birinci görüldüğü yer olan Çin’in Wuhan kendi dünyada …

Covid, başladığı yere geri döndü! Wuhan’da karantina tekrar devrede
Akacan The Mall
28.07.2022 11:37
0
A+
A-

Covid, başladığı yere geri döndü! Wuhan’da karantina tekrar devrede
Koronavirüs salgınının birinci görüldüğü yer olan Çin’in Wuhan kendi dünyada en uzun mühlet karantina uygulanan yer olmuştu. Pandeminin üzerinden iki yıldan fazla geçtikten sonra, dünya yavaş yavaş salgının tesirlerini unutmaya başlamışken Wuhan’dan gelen iki farklı haber dünyayı bir sefer daha alarma geçirdi…

Covid-19, tam bitti artık denen yerde yine hayatımıza girmeye başladı. Tüm dünyada olaylar azalmış ve kısıtlamalar kaldırılmışken çabucak tüm ülkelerde, Omicron’un çok bulaşıcı alt varyantları devreye girince hükümetler bir kere daha, bilhassa de sonbahar aylarında maske, uzaklık ve aşılama üzere tedbirleri yine devreye sokmayı düşünür oldu.

Salgının birinci olarak görüldüğü Çin ise en baştan beri ‘0 vaka’ siyaseti uygulamaya ve kentlerinde büsbütün karantinaya gitmeye devam etti ve salgını denetim altına almayı başardı.

Akacan The Mall

Mayıs ve haziran aylarında Çin’in başta ekonomik başşehri Şangay olmak üzere birçok irili ufaklı kentinde, çok az hadise görülmesine karşın çok sıkı karantinalar uygulaması ve halkını bir sefer daha konutlarına hapsetmesi gerek ülke içinden gerekse dünyadan reaksiyon toplamıştı.

FİLM YİNE BAŞLIYOR…

Şimdi tıpkı sinema tekrar başlıyor ve biz bir sefer daha gözlerimizi Covid-19’un birinci görüldüğü yer olan, hatta kaynağı da olduğu sav edilen Wuhan’a çeviriyoruz…

Çin’in Wuhan bölgesi tekrar karantina uygulamaya başlarken, Shenzhen kenti salgını denetim altında tutmaya çalışıyor.

Çinli sıhhat yetkililerine nazaran, Çin’in güneyindeki teknoloji merkezinde geniş çaplı yayılma riski düşük, lakin kent şimdi Covid-19 tedbire tedbirlerini gevşetmedi.

Wuhan’da ise 1 milyondan fazla şahsa mesken sahipliği yapan Jiangxia bölgesi üç günlük sıkı bir karantinaya giriyor.

SHENZHEN VE WUHAN KAPANDI

Yetkililer Çin’in güney teknoloji merkezi Shenzhen, kentin en son Covid-19 salgınını denetim ettiğini lakin karantina tedbirlerini gevşetmediğini, Wuhan’daki bir bölgenin ise süreksiz bir kilitlenme uyguladığını söyledi.

Çin, çarşamba günü, lokal olarak bulaşan 79 enfeksiyon ve 41 dış kaynaklı olay bildirdi. Lokal olaylardan yalnızca biri, 19 gün evvel Shenzhen’de görülmüştü.

Shenzhen ayrıyeten, ülkenin resmi sayılarında sayılmayan üç asemptomatik enfeksiyon kaydederken, Çin’in merkezi Wuhan metropolü, dört asemptomatik enfeksiyon kaydetti.

Çarşamba günü, Shenzhen iki metro istasyonunun daha işletimini askıya alarak toplam kapalı istasyon sayısını altıya çıkardı.

Şehir, üç yüksek riskli alanı orta riske ve beş orta riskli alanı düşük riskli düzeye indirdi, lakin bir binayı daha yüksek riskli olarak belirledi. Sınıflandırma sistemi kapsamında, yüksek riskli bölgelerdeki beşerler meskenlerini terk edemezken, orta riskli bölgelerdekiler de toplu konutları terk edemez.

“TESADÜFİ BULAŞMAYI GÖZ GERİSİ EDEMEYİZ”

Sağlık yetkilileri salı günü gazetecilere verdiği demeçte, lokal olarak bulaşan yeni hadiselerin sayısının son vakitlerde azaldığını, lakin rastlantısal bulaşma mümkünlüğünün göz gerisi edilemeyeceğini söyledi.

Shenzhen sıhhat yetkilisi Lin Hancheng “Bütün olaylar erken bir etapta tespit edildi, kentteki salgın durumu genel olarak denetim altında ve geniş çaplı yayılma riski düşük” dedi.

Şehir, enfeksiyonlu bölgelerde yüzme havuzlarını, karaoke barlarını ve öbür kapalı yerleri kapattı ve akşamları halka açık meydan dansları da dahil olmak üzere küme aktiflikleri askıya alındı.

Shenzhen’in kent merkezindeki Futian bölgesi, virüsün yayılmasını durdurmak için 26-29 Temmuz tarihleri ​​arasında özel ders kurumlarının yüz yüze hizmetlerini askıya alacak.

Shenzhen, 15 Temmuz’dan beri son derece bulaşıcı Omicron alt değişkeni BA.2’nin yol açtığı bir salgınla boğuşuyor.

ÇOK SIKI KARANTİNA KURALLARI UYGULANIYOR

Şehrin başkanları, ülkenin katı sıfır Covid siyasetine uygun olarak toplu test ve izlemeyi artırmış olsa da günlük olay sayıları global standartlara nazaran düşük olan tek yahut çift haneli sayılara ulaştı.

Erken pandeminin merkez üssü Wuhan, bir milyon şahsa mesken sahipliği yapan Jiangxia bölgesinde dört asemptomatik olay tespit edildikten sonra çarşamba günü sabah saat 4’ten itibaren bir bölgeyi üç gün boyunca süreksiz olarak kilitledi.

İlçedeki birtakım işletmeler ve toplu taşıma hizmetleri kapatıldı ve tüm dini faaliyetler ve turistik yerler askıya alındı.

Kilitleme sırasında bölge, büyük küme etkinliklerini ve restoran yemeklerini yasaklayacak, halka açık cümbüş yerlerini kapatacak, marketler ve küçük klinikler üretecek ve otobüs ve metro hizmetlerini askıya alacak.

Bölge ayrıyeten sakinleri üç gün boyunca bölgeyi terk etmemeye çağırdı ve yolcuları girişten kaçınmaya teşvik etti.

COVİD’İN KAYNAĞI AÇIKLANDI: WUHAN HAYVAN PAZARI

Science mecmuasında yayınlanan ve virüsün kökeni hakkındaki tartışmalarda dengeyi bozduğunu tez eden bir çift yeni araştırmaya nazaran, Çin’in Wuhan kentindeki bir hayvan pazarı sahiden Covid pandemisinin merkez üssüydü.

Hastalığın hayvanlardan insanlara doğal olarak mı bulaştığı yahut bir laboratuvar kazasının sonucu mu olduğu sorusunu yanıtlamak, bir sonraki pandemiyi önlemek ve milyonlarca hayatı kurtarmak için hayati kıymet taşıyor.

İKİ ÇALIŞMA BİRBİRİYLE ÖRTÜŞTÜ

İlk makale, salgının birinci ayında, Aralık 2019’da Covid olaylarının coğrafik modelini tahlil ederek, birinci hadiselerin Huanan Pazarı etrafında sıkı bir biçimde kümelendiğini gösterdi.

İkincisi, virüsün erken evrimini incelemek için en eski hadiselerden elde edilen genomik dataları inceledi ve koronavirüsün Kasım 2019’dan evvel insanlarda yaygın olarak dolaşmasının mümkün olmadığı sonucuna vardı.

Çalışmaların her ikisi de daha evvel “ön baskı” olarak yayınlanmıştı, fakat artık bilimsel şuralar tarafından incelendi ve itibarlı bir mecmuada yayınlandı.

Her iki makalenin de ortak muharriri olan Arizona Üniversitesi’nden Michael Worobey, daha evvel bir mektupta bilim topluluğunu virüsün bir laboratuvar sızıntısının sonucu olduğu fikrine daha açık olmaya çağırmıştı.

FİKRİ DEĞİŞTİ! LABORATUVAR SIZINTISI DEĞİL

Ancak bulgularla ilgili bir telefon görüşmesinde gazetecilere verdiği demeçte, bulgular onu “şimdi bu virüsün Wuhan pazarındaki yabanî ömür ticareti dışında öbür bir yolla tanıtılmasının makul olmadığını düşündüğüm bir noktaya getirdi” dedi.

Daha evvelki araştırmalar canlı hayvan pazarına odaklanmış olsa da araştırmacılar bunun bir artırıcı faktör olmanın tersine nitekim salgının öncüsü olduğunu belirlemek için daha fazla delil istediler.

Bu, virüsün hayvanlardan insanlara sıçradığından “zoonotik” olduğundan daha emin olmak için Wuhan’da mahalle seviyesinde bir çalışma gerektiriyordu.

İLK 155 OLAYIN TAMAMI WUHAN’DAN

İlk çalışmanın takımı, Dünya Sıhhat Örgütü tarafından tanımlanan birinci 174 hadisenin yerini belirlemek için haritalama araçlarını kullandı ve bunlardan 155’inin Wuhan’da olduğunu buldu.

Ayrıca, bu olaylar pazar etrafında sıkı bir formda kümelenmişti ve yakın vakitte pazarı ziyaret etme geçmişi olmayan kimi erken devir hastalar pazara çok yakın yaşıyordu.

Ekip, kırmızı tilkiler, domuz porsukları ve rakun köpekleri de dahil olmak üzere virüsle enfekte olduğu bilinen memelilerin hepsinin pazarda canlı olarak satıldığını gösterdi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.