SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

COP27’de mutabakat sağlandı: İklim krizine karşı savunmasız ülkeler için fon kurulacak

COP27’de mutabakat sağlandı: İklim krizine karşı savunmasız ülkeler için fon kurulacakMısır’ın Şarm El Pir kentinde düzenlenen Birleşmiş …

COP27’de mutabakat sağlandı: İklim krizine karşı savunmasız ülkeler için fon kurulacak
Akacan The Mall
20.11.2022 15:49
0
A+
A-

COP27’de mutabakat sağlandı: İklim krizine karşı savunmasız ülkeler için fon kurulacak
Mısır’ın Şarm El Pir kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Doruğu (COP27) sona erdi. Ülkeler, iklim değişikliği ile gayrette fakir ülkelere fon sağlama konusunda anlaştı.

Mısır’ın Şarm El Pir kentinde 6-18 Kasım ortasında düzenlenmesi planlanan ancak 2 gün daha uzatılan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Tepesi (COP27) sona erdi. Yapılan müzakerelerde gelişmiş ülkeler, iklim felaketlerine karşı en savunmasız durumda olan ve iklim krizine karşı çok daha az katkıda bulunabilen ülkeleri desteklemek için bir fon kurulması için anlaştı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mısır’daki konferans alanından yayınladığı görüntü iletisinde, COP27’de adalete gerçek kıymetli bir adım atıldığını söyledi. Guterres yaptığı konuşmada, “Bu COP’da adalete hakikat kıymetli bir adım atılmıştır. Bir kayıp ve hasar fonu kurulması ve önümüzdeki devirde faaliyete geçirilmesi kararını memnuniyetle karşılıyorum” dedi.

Akacan The Mall

‘DÜNYANIN DEV BİR ADIMA GEREKSİNİMİ VAR’

Müzakerelerde ülkelerin global ısınmanın temel nedeni olan fosil yakıtlar ve ziyanlı emisyonlarla gayret uğraşlarını hızlandıramadıklarını söyleyen BM Genel Sekreteri Guterres, “Bunun kâfi olmayacağı açık fakat bu, kırılan itimadı tekrar inşa etmek için çok gereksinim duyulan siyasi bir işaret. Gezegenimiz hala acil serviste. Emisyonları artık büyük ölçüde azaltmamız gerekiyor. Ve bu COP’ta ele alınmayan bir mevzu. Kayıp ve hasar için bir fon kaidedir. Fakat iklim krizi küçük bir ada devletini haritadan silip süpürürse yahut bir Afrika ülkesini büsbütün çöle çevirirse, bu bir tahlil değildir. Dünyanın hala iklim hırsı konusunda dev bir adıma gereksinimi var” halinde konuştu.

Guterres yayınladığı bildirisinde ayrıyeten, gelişmekte olan ülkeler için sağlanması planlanan iklim finansmanında uzun müddettir ertelenen yılda 100 milyar dolarlık taahhüdün yerine getirilmesi gerektiğini de vurguladı.

Küresel sera gazı emisyonlarını azaltma ve Paris Muahedesi’nin hava sıcaklığını 1,5 santigrat derecede sonunu tutma taahhütlerinin ehemmiyetini vurgulayan Guterres, COP27’de yapılması gereken “çok fazla ödev” ve bunu yapmak için çok az vakit olduğunu tabir etti. Guterres, “Paris İklim Muahedesi ile son tarih olan 2030 ortasındaki süreci çoktan yarıladık. Adaleti ve hırsı yönlendirmek için herkesin güvertede olmasına muhtaçlığımız var. Gelecek ay yapılacak BM biyoçeşitlilik konferansında, tabiata dayalı tahlillerin gücünden ve yerli toplulukların kritik rolünden yararlanarak argümanlı bir global biyoçeşitlilik çerçevesini benimseme vakti. Dünyadaki en hayati güç kaynağı insan gücüdür. Hayatlarımız için bu savaşı kazanabiliriz ve kazanmalıyız” tabirlerini kullandı.

‘TARİHİ MUTABAKAT SAĞLANDI’

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Mukavelesi (UNFCC) İdari Sekreteri Simon Stiell ise, COP27’de tarihi bir muahedenin sağlandığını söyleyerek, “COP27’de kayıp ve hasarın finansmanı konusunda ileriye dönük bir yol belirledik. Geri adım atmaya yer olmadığına dair bize teminat verildi. Tüm fosil yakıtların kademeli olarak azaltıldığını gösteren kıymetli siyasi sinyaller mevcut. COP27’deki müzakereler kolay olmadı. Lakin bu tarihi sonuç bizi ileriye taşıyor ve dünyanın dört bir yanındaki savunmasız insanlara yarar sağlıyor” dedi.

Sivil toplumun, memleketler arası toplumu iklim değişikliğine karşı gayrette bu tarihi ana getirdiğini belirten Stiell, “Aktivist, bilim adamı, araştırmacı, genç ya da yerli halk olsun, bireylerin sesleri olmasaydı bu kadar ileri gidemezdik. Seslerinizin çok taraflı seviyede ilerlemede ve yolumuzu bulmamız üzerinde direkt bir tesiri var” biçiminde konuştu.

‘DAHA FAZLASINI YAPMALIYDIK’

Avrupa Birliği İklim Siyaseti Sorumlusu Frans Timmermans da tepede yaptığı konuşmada, muahedenin ileriye yönelik kâfi bir adım olmadığını söyleyerek, “Bu önümüzdeki 10 yıl beşerler ve gezegen için ileriye yanlışsız bir adım atmak için kâfi değil. Bu tepe sona erdiğinde kayıp ve hasarı önlemek ve en aza indirmek için hepimizin yetersiz kaldığını kabul etmenizi rica ediyorum. Daha fazlasını yapmalıydık, vatandaşlarımız bizden liderlik yapmamızı bekliyor. Bugün çok fazla taraf iklim krizine karşı gayrette daha fazla ilerleme kaydetmeye hazır değil” tabirlerini kullandı.

‘TÜM ÜLKELERİ UYGULAMAYA ÇAĞIRIYORUM’

Mısır Dışişleri Bakanı ve COP27 Lideri Sameh Shoukry, iklim krizinden etkilenen savunmasız ülkelerin desteklenmesi için ayrılacak fonunun yerine getirilmesi için gelişmiş ülkelere davette bulunurken, “Hepinizi bu taslak kararları yalnızca kağıt üzerindeki kelamlar olarak değil, başkanlarımızın ve gelecek jenerasyonların gerçek adım atma ve istikameti belirleme davetlerine kulak verdiğimize dair dünyaya toplu bir ileti olarak görmeye davet ediyorum. Paris Muahedesinin uygulanması ve hedeflerine ulaşılmasına gereksinimimiz var. Hepimizi global toplumun, bilhassa de en savunmasız durumda olan ülkelerin beklentilerini karşılamaya çağırıyorum” dedi.

Geçtiğimiz haftalarda ABD ve İngiltere üzere gelişmiş ülkeler COP27’de İklim Değişikliği ile gayret için fakir ülkelere fon ayıracaklarını duyurmuştu. ABD Lideri Joe Biden COP27 İklim Değişikliği Doruğu’nda yaptığı konuşmada, ABD’nin iklim kriziyle uğraşta başkan rol üstlenmeye hazır olduğunu belirterek, Afrika ülkelerine 150 milyon dolarlık fon sağlanacağını duyurmuştu. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise iklim kriziyle gayrette, İngiltere’nin 11.6 milyar sterlinlik iklim fonu taahhüt edeceğini söylemişti.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.