SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Çin idaresinde piyasaları ilgilendiren iki kritik değişiklik

Çin idaresinde piyasaları ilgilendiren iki kritik değişiklikÇKP’nin beş yılda bir düzenlediği kongre sona erdi. Toplantıyla birlikte partinin …

Çin idaresinde piyasaları ilgilendiren iki kritik değişiklik
Akacan The Mall
23.10.2022 16:37
0
A+
A-

Çin idaresinde piyasaları ilgilendiren iki kritik değişiklik
ÇKP’nin beş yılda bir düzenlediği kongre sona erdi. Toplantıyla birlikte partinin kritik karar alma organlarına değerli atamalar gerçekleşti. Dünyanın ikinci büyük iktisadına istikamet veren iki kritik konumdaki değişiklikler ise büyük ehemmiyet taşıyor.

SADİ KAYMAZ/BLOOMBERG HT ASYA TEMSİLCİSİ

Çin’in başşehri Pekin’de bir haftadır süren ÇKP kongresi sona erdi. Siyaset, iktisat ve dış siyaset üzere en kritik bahislerde en değerli kararları alan Politbüro’da dikkat cazibeli değişiklikler göze çarptı. Reformcu ve liberal kanat karar organlarından büsbütün tasfiye edilirken, yeni isimlerin istisnasız hepsi Şi’ye yakınlıklarıyla dikkat çekti.

Akacan The Mall

Öte yandan dünyanın ikinci büyük iktisadına istikamet veren iki durumda yapılan değişiklik piyasaları yakından ilgilendiriyor. Çünkü, Başbakanlık ve icradan sorumlu yardımcılığına önümüzdeki aylarda getirilecek isimler muhakkak oldu.

Müstakbel Başbakan Li Çiang

Şi’den sonra partinin iki numarası pozisyonu Şanghay’daki kapanmayla bilinen Li Çiang getirildi.

Li’nin salgından ve yol açtığı ekonomik hasardan sorumlu tutulabileceği, bu yüzden başbakanlık talihinin düşük olduğu iddia ediliyordu.

Fakat, Çin başkanı Şi Cinping kendisine sadakatiyle bilinen Li Çiang’ı merkezi hükümet deneyimi olmamasına karşın iki numaraya oturtmaktan çekinmedi. Parti içindeki kıdem sırası, Mart ayında misyondan ayrılacak olan Başbakan Li Keçiang’ın yerine geçeceği manasına geliyor.

Çin’de 1960’lardan bu yana başbakanlar taşra ve merkez idarelerinde kapsamlı deneyimler edindikten sonra başbakanlık koltuğuna oturuyordu. Li Çiang ise mesleğinin neredeyse tamamını Zhejiang ve Şanghay üzere güçlü ihracat ve imalat üslerinde geçirdi.

Zhejiang eyaletinde özel kentler inşa etti, endüstriyel uzmanlaşmaya dikkat çekti. Şanghay’daki misyonunda ise en çok mahallî yöneticilerine ek hasıla yaratmanın en büyük öncelik olmadığı bildirisini vermesiyle dikkat çekti. Bu çerçevede Li Çiang başkanlığındaki mümkün hükümetin büyüme ile istikrarı dengelemeye çalışabileceği kestirim ediliyor.

Öte yandan, Li’nin Şanghay’da yabancı yatırıma bilhassa değer verdiği, Tesla’nın Şanghay fabrikasının inşasını hızlandırmak için pandeminin başlarında özel efor sarf ettiği de biliniyor.

Müstakbel başbakan çip sanayisine yakınlığıyla göze çarpıyor. Çin’in en büyük yarı iletken şirketlerinin yer aldığı Şanghay’da bölüme takviye için etkin faaliyet gösteren Li Çiang, konuşmalarında bu alanda teknolojik atılım gerekliliği üzerinde duruyordu. Şanghay idaresi, çip teknolojilerine hibe ve başka takviyeler konusunda da son derece etkin.

Diğer taraftan Li’nin terfisi Sıfır Kovid siyasetinin geleceği açısından özel bir mana taşıyor. Şanghay’da 20 milyon insanı iki ay boyunca konutlarına kapatan Li, sert kapanmanın sosyo-ekonomik maliyetine karşın ödüllendirilmiş oldu.

Dolayısıyla, terfisi önümüzdeki devirde mahallî yöneticilerin salgın önlemlerini öteki amaçların üstünde tutması gerektiğine işaret ediyor.

Son atamalarla kritik karar alma organlarında mutlak egemenliğe erişen Şi, Sıfır Kovid tedbirlerinin iktisatta iç istikrar sağladığını ve kamu sıhhatini koruduğunu savunuyor.

Ekonomiye yeni kaptan

Ekonomi ve finans portföyünden sorumlu Başbakan Yardımcısı Liu He, ilerleyen yaşı nedeniyle beklendiği üzere Politburo üyeliğinden düşürüldü. Yerine gelen isim ise Çin’de devlet planlama teşkilatı görevi gören ve ülkenin en güçlü kurumlarından biri olan Ulusal Kalkınma ve Islahat Komisyonu’nun başındaki He Lifeng olacak.

Li, 24 bireyden oluşan Politbüro üyeliğine getirildi. Bu üyelik beraberinde Merkezi İktisat ve Finans İşleri Komitesinin yöneticiliğini getirecek. Komite, son periyotta iktisat idaresinde bir çeşit hükümet rolü oynuyor.

Ekonomistler, kelam konusu atamanın kritik kıymet taşıyabileceğini belirtiyor. Çünkü, Şi’nin çocukluk arkadaşı olan ve son derece geniş otoritesiyle geçtiğimiz beş yılda Başbakan Li Keçiang’ı gölgede bırakan Liu He’nın temel vasfı Çin’de borçluluk oranını düşürmeye yönelik finansal disiplindi.

Göreve gelişi öncesinde ÇKP yayın organı Halk Günlüğü’nde çıkan baş yazısıyla ekonomik rota çizen Liu He, ‘Ağaç göğe kadar yükselmez’ cümlesiyle tanındı.

Liu, Çin’de GSYH’nın üç katını aşan ve süratle yükselen borç yükünün ülkeyi bir finansal krize götürebileceğine inanıyordu. Münasebetiyle, onun devrinde Çin çok nakdî genişlemeden, daha evvelki devirlerdeki üzere büyük teşviklerden kaçındı.

Buna rağmen Liu He’nın büyüme değerine finansal disiplin kararlılığı bilhassa konut bölümünde yıldan yıla ağırlaşan gerilime yol açtı. Büyümede irtifa kaybı barizleşti.

Politbüro’da onun koltuğuna oturan He Lifeng’ın ise iktisada öteki bir anlayış getirebileceği umuluyor. Analistler, Li’nin büyümedeki irtifa kaybını gidermek gayesiyle büyüme yanlısı daha faal siyasetler üretebileceğini belirtiyor.

Konut bölümüne aralıklı tavır sürebilir

Daha evvelki konuşmalarında büyümeye özel kıymet atfeden He Lifeng, özellikle devasa altyapı projelerinin itici gücü olarak biliniyor ve daha evvelki vazife yerlerinde otoyol, köprü ve tünel üretimine özel değerle anılıyor. Buna rağmen o da konut kesimine aralıklı tavrıyla biliniyor.

He, bu bağlamda geçen sene yayımlanan makalesinde ekonomik kalkınmanın hızlandırılmasının partinin bir numaralı görevi olduğunu vurgulamış, ülkenin sorunlarının bu yolla tahlil bulabileceğini kaydetmişti. Bu ortada, kredi genişlemesi konusunda selefine göre hoşgörülü tavır sergileyebileceği iddia ediliyor.

He, çeşitli konuşmalarında katma kıymet zincirinde yükselmeye hassasiyetle dikkat çekerken, karbon emisyonlarının azaltılması konusundaki vurgularıyla da öne çıkıyor.

Öte yandan Çin’in ihracat üssü Fujian eyaletinde meslek basamaklarını tırmanan He Lifeng’in iş dünyasıyla yakın bağlantıları bulunduğu belirtiliyor.

Şi Cinping’le dostluğu 1980’lere uzanan He, ayrıyeten iktisat alanında doktora sahibi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.