SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Çin Dışişleri Bakanı Qin: Zımnî bir el Ukrayna krizini tırmandırıyor

Çin’deki yıllık meclis toplantısında konuşma yapan Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, “Gizli bir el Ukrayna krizini tırmandırıyor” dedi.

Çin Dışişleri Bakanı Qin: Zımnî bir el Ukrayna krizini tırmandırıyor
Akacan The Mall
07.03.2023 11:23
0
A+
A-

Çin Dışişleri Bakanı Qin: Bilinmeyen bir el Ukrayna krizini tırmandırıyor
Çin’deki yıllık meclis toplantısında konuşma yapan Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, “Gizli bir el Ukrayna krizini tırmandırıyor” dedi.

Çin’de 2 ay evvel misyona gelen Dışişleri Bakanı Qin Gang başşehir Pekin’deki meclis toplantısında açıklamalarda bulundu. Çin’in, ABD ve Rusya ile alakalarının yanı sıra, Ukrayna krizindeki ve Tayvan meselesindeki tavrına dair değerlendirmelerde bulunan Qin, Çin-ABD ilgileri, Ukrayna sorunu, casus balon krizi ve Asya-Pasifik bölgesindeki durum üzere farklı bahislerde Washington’a tenkitler yöneltti.

‘ÇATIŞMA KAÇINILMAZ OLACAK’

Akacan The Mall

Washington’un Çin’e yönelik siyasetlerini eleştiren Qin, “ABD, frene basmaz ve yanlış yolda ilerlemeyi sürdürürse bağları raydan çıkaracak. Bu durumda bir çatışma ve zıtlaşma olması kaçınılmaz. Bunun feci sonuçlarının sorumluluğunu kim üstlenecek?” tabirlerini kullandı. Washington’un adil ve kurallara uygun bir rekabet yerine, Çin’i baskı altına almaya çalıştığına dikkat çeken Qin, “ABD’nin Çin’e dönük algısı ve görüşleri önemli halde çarpık. ABD, Çin’i kendisi için ana rakip ve en büyük jeopolitik meydan okuma olarak görüyor. Bu, gömleğin birinci düğmesini yanlış iliklemeye benziyor” dedi.

Geçtiğimiz günlerde ABD’nin Çin’e ilişkin bir balonu düşürmesiyle ilgili de konuşan Qin, Washington’un çok reaksiyon vererek bir diplomatik kriz oluşturduğunu söylerken, “ABD, balon hadisesinin bir kaza olduğunu ve ulusal güvenlik için tehdit oluşturmadığını kabul etmesine karşın, milletlerarası hukuk ve teamülleri ihlal etti” diye konuştu.

‘ÇİN İKİ TARAFA DA SİLAH SAĞLAMADI’

Çin’in, Ukrayna krizine dair tavrını da ele alan Bakanı Qin, Pekin’in yakın tarihte Ukrayna krizine siyasi tahlil getirilmesine dair teklifler açıkladığını hatırlattı. Ukrayna krizinde diyalog davetini yineleyen Qin, “Görünmez bir el, Ukrayna krizinin sürmesine ve tırmanmasına yol açıyor, krizi aşikâr jeopolitik gündemlere hizmet etmesi için kullanıyor” açıklamasında bulundu. Ukrayna krizinde kritik bir evrede bulunulduğuna işaret eden Qin, barış müzakerelerinin derhal başlaması ve müzakerelerde tüm tarafların tasalarına hürmet gösterilmesi gerektiğini lisana getirdi. ABD’nin, Pekin idaresinin Rusya’ya silah sağlamayı düşündüğü tarafındaki tezlerine da reaksiyon gösteren Qin, “Çin, çatışmaların iki tarafına da silah sağlamadı” dedi.

Bakan Qin, ABD’nin Hint Pasifik stratejisini de eleştirerek, NATO’nun Asya-Pasifik versiyonuna muhtaçlık bulunmadığını kaydetti. Kelam konusu stratejinin özgürlük, açıklık, bölgesel güvenlik ve refah ismi altında küçük kümeler oluşturmayı ve ayrışmaları ilerlettiğini savunan Qin, Ukrayna biçimi bir krizin Asya-Pasifik’te tekrarlanmaması gerektiğini vurguladı.

ABD’YE TAYVAN TEPKİSİ

Tayvan sıkıntısında de Washington’a tenkitler yönelten Çin Dışişleri Bakanı Qin, “ABD, Ukrayna sorununda egemenlik ve toprak bütünlüğünden kelam ederken, niye Çin’in Tayvan üzerindeki egemenliğine ve toprak bütünlüğüne hürmet göstermiyor?” diye konuştu. Temmuz 2021 ila Ocak 2023 tarihlerinde Çin’in Washington Büyükelçisi olarak misyon yapan Qin, ABD’nin öteki ülkelerin Rusya’ya silah sağlamasını önlemeye çalışırken, Tayvan’a ise silah verdiğini aktardı.

Çin ile Rusya ortasındaki bağların memleketler arası boyutta âlâ bir örnek teşkil ettiğini savunan Qin, ikili ticarette dolar ve euro kullanımına devam edilip edilmeyeceği ile ilgili ise, “Rusya ile ikili ticarette hangi para ünitesi tesirli ve muteber ise onu kullanacağız” dedi. Bakan Qin, dünyada istikrarsızlığın artmasıyla Çin-Rusya ilgilerinin istikrarlı biçimde geliştirilmesinin de zorunlu hale geldiğini belirtti. İki ülke münasebetlerinin, Soğuk Savaş perspektifinden değerlendirilmesinin yanlış olduğuna işaret eden Qin, “Çin-Rusya münasebetleri bağlantısızdır, çatışmacı değildir, üçüncü tarafları maksat almamakta ve üçüncü taraflar için tehdit oluşturmamaktadır” sözlerini kullandı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.