SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Çiçek üzere yatırım

Süs bitkilerinde ihracat üç kat arttı. İç piyasadaki büyüme potansiyelini de gören yatırımcı arazi arayışında. Tarım yeri maliyetlerinin yükselmesinden şikâyet ediliyor. İzmir’in Bayındır ilçesinde imaline başlanan süs bitkileri organize sanayi bölgesinin ise 6 ay sonra hizmete gireceği belirtiliyor.

Çiçek üzere yatırım
Akacan The Mall
22.01.2023 07:27
0
A+
A-

Çiçek üzere yatırım
Süs bitkilerinde ihracat üç kat arttı. İç piyasadaki büyüme potansiyelini de gören yatırımcı arazi arayışında. Tarım yeri maliyetlerinin yükselmesinden şikâyet ediliyor. İzmir’in Bayındır ilçesinde imaline başlanan süs bitkileri organize sanayi bölgesinin ise 6 ay sonra hizmete gireceği belirtiliyor.

Süs bitkisi yetiştiriciliği, Anadolu topraklarında eski bir tarihe sahip. Bilhassa İzmir’in Bayındır ilçesinde yetiştirilen bitkilerin, Osmanlı periyodundan bu yana birçok meskeni, sarayı süslediği belirtiliyor. Son devirde tarlasına çiçek serası kuran çiftçilerin arttığını belirten sera şirketleri, maliyetler yükselmesine karşın süs bitkisi yatırımcılarından gelen taleplerin sürdüğünü lisana getiriyorlar.

ÇİÇEK OSB KURUYORUZ

Akacan The Mall

Çiçek yetiştiriciliğinin uzun yıllara dayanan bir meslek olduğunu belirten Bayındır Ticaret Odası Lideri Adnan İnanır, Bakanlık takviyeli bir “çiçek organize sanayi bölgesi” için kazma vurulduğunu söyledi. İhtisaslaşma yolunda değerli bir adım atıldığını vurgulayan İnanır, “Çiçek OSB’mizin üretimine Cumhurbaşkanı talimatıyla başlandı. Süs bitkileri alanında faaliyet gösteren şirketler şimdiden OSB’de yer ayırtıyorlar. Burada 750 üretici var. Teşvik, ucuz kredi üzere imkanlar sağlanacak. Altyapı konusunda da Devlet Su İşleri takviye veriyor. OSB’nin altı ay sonra hizmete başlamasını hedefliyoruz” diye konuştu.

‘İŞSİZİM DİYEN BAYINDIR’A GELSİN’

Bölgede çok gelişmiş durumda birkaç çiçek kooperatifinin de bulunduğunu tabir eden İnanır, bunların birçoklarının aile şirketi olduğunu da vurguladı. İnanır, “Bitki yetiştiricileri muhtaçlığa nazaran kontratlı ekim yapıyor. Talep çok lakin tek sorun personel bulmak. Bir de arazi sorunu var. Ekimlerin birden fazla başka ağaçların ortasında yapılıyor. Türkiye’de işsizim diyen Bayındır’a gelsin. Çiçek tarlalarında çalışsın” tabirlerini kullandı.

TARIM SİGORTASI GEREKİYOR

Antalya’da faaliyet gösteren Ünver Tarım’ın işvereni Emin Ünver ise, bilhassa kesme çiçekte başarılı bir periyot geçirildiğini belirtti. Üretimin artmasının önündeki manilere dikkat çeken Ünver de personel düşüncesine vurgu yaptı. Ünver, bölgedeki çiçek üretimi için bu bilgileri verdi: “En büyük düşünce personel bulmak. Bir de hala tarım sigortası oluşturulmadı. Çiçek ekiminin kayıt altına alınması için tarım sigortası gerekiyor.”

İHRACAT 150 MİLYON DOLAR

Süs bitkileri ve Mamülleri İhracatçı Birliği Lideri İsmail Yılmaz, Türkiye’nin bu alandaki ihracatının 150 milyon dolara ulaştığını söyledi. İç pazarda ise milyar dolarlık potansiyel bulunduğunu belirten Yılmaz, “Bu bölüm dolaylı olarak 300 bin beşere kar sağlıyor. Dünyada 45 milyar dolarlık bir bölüm. Bunun yüzde 45’i ihracata dayanıyor. Türkiye’nin bu pastadan daha büyük hisse alması gerekiyor” dedi. Yılmaz, kesimin ihtisas OSB’ler ile büyüyeceğini de vurguladı. Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Eski Lideri Ahmet Dündar ise Türkiye’nin son beş yıldaki İHRACAT performansına dikkat çekti: “Beş yıl öncesine kadar dalda ithalat ihracatın yüzde 20 önündeydi. Artık ise ihracat yüzde 300 önde. Özbekistan’ı biz süslüyoruz. Tek sorun süs bitkilerinin lüks eser görülmesi. Pandemide yüzde 8’e çakılan KDV oranı, şu anda tekrar yüzde 18 olarak uygulanıyor. Bu da iç piyasayı olumsuz etkiliyor.”

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.