SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bu uygulamayı yükleyenler dikkat! Rusya şahsî datalarınızın peşinde olabilir

Bu uygulamayı yükleyenler dikkat! Rusya ferdî datalarınızın peşinde olabilirRusya ve Ukrayna ortasında patlak veren savaş tüm şiddetiyle sürüyor …

Bu uygulamayı yükleyenler dikkat! Rusya şahsî datalarınızın peşinde olabilir
Akacan The Mall
13.05.2022 08:22
0
A+
A-

Bu uygulamayı yükleyenler dikkat! Rusya ferdî datalarınızın peşinde olabilir
Rusya ve Ukrayna ortasında patlak veren savaş tüm şiddetiyle sürüyor. Cephede yaşanan çatışmalar bir yana ekonomik düzlemde Rusya, uygulanan yaptırımlarla savaştan vazgeçirilmeye çalışılıyor. Bilişim uzmanları ise siber savaş konusunda kişi ve kurumları uyarmaya devam ediyor. Hayli önemli sonuçları olabilen Rusya kaynaklı hacker’lık faaliyetleri sizi de tehlikeye atabilir… Pekala fakat nasıl?

Rusya ferdî bilgilerinizin peşinde mi? Uzmanlar, internet kullanıcılarını en son çevrimiçi ‘çılgınlığı’ indirmemeleri konusunda uyarıyor. NewProfilePic isimli profil fotoğrafı yapma uygulaması dünya çapında sayısız insan tarafından telefonlarına indiriliyor.

Güvenlik uzmanları, elde ettiği datalar nedeniyle uygulamayı kullanmama konusunda uyardı. Kullanıcılara fiyatsız bir dijital avatar sunan yeni bir telefon uygulaması yüz tanıma sistemi kullanıyor ve siber güvenlik topluluğu içinde kaygılara yol açtı.

Akacan The Mall

Uygulama, kullanıcılara profil fotoğraflarını farklı hallerde sunma imkanı sağlıyor

ŞİRKET ADRESİ MOSKOVA’DA KAYITLI

Son günlerde çok moda olan bu uygulamanın, Moskova’da kayıtlı bir teknoloji şirketi tarafından geliştirildiği biliniyor.

Uygulama, çevrimiçi olarak, kullanıcıların bir fotoğrafını cazip, son derece stilize çizgi sinema biçimi imgelere dönüştürme talihi sunuyor. On binlerce kişi şimdiden fotoğraflarını New Profile Pic uygulamasının sunucularına yükledi bile.

Lakin ESET Internet Security Global Siber Güvenlik Danışmanı Jake Moore, MailOnline’a, insanların yepisyeni bir web sitesine fotoğraf yahut şahsî bilgi yüklerken inanılmaz derecede dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.  Moore “Bu uygulama muhtemelen insanların yüzlerini yüksek çözünürlükte yakalamanın bir yolu ve ben şahsen bu ölçüde bilgi isteyen rastgele bir uygulamayı, bilhassa de büyük ölçüde duyulmamış olanı sorgularım.” dedi.

Uygulamanın tanıtım sayfası bu türlü görünüyor… ‘Arkadaşlarınızı ve takipçilerinizi büyüleyin’

ŞİRKET AÇIKLAMA YAPTI

Uygulamanın gerisindeki şirket, rastgele bir yanlış uygulamalarının olmadığı konusunda ısrarcı. Şirket sahipleri MailOnline’a şirketlerinin ‘Rusya, Ukrayna ve Beyaz Rusya’da geliştirme ve müşteri dayanak ofisleri bulunan’ İngiliz Virgin Adaları merkezli bir kurum olduğunu söyledi.

Uygulamanın ardındaki şirket, Memleketler arası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu Offshore Leaks veritabanına nazaran Moskova’da kayıtlı olan Linerock Investments Ltd.

Panama City merkezli bir hissedarı varken, bir yöneticisi de Rusya’da bulunuyor.  

Şirketin Moskova’da kayıtlı olmasının sebebinin de kurucusunun eski meskeninin orada olması olduğu belirtildi. Yapılan açıklamaya nazaran şirket kurucusu da artık Moskova’da, hatta Rusya’da yaşamıyor.

Kayıt adresi Moskova / Rusya

UYGULAMA AÇIKLAMASINDAKİ TABİRLERİN ANLAMI…

2017 yılında, St. Petersburg merkezli bir şirket, kullanıcıların yapay zekâ kullanılarak yaşlandırılacak bir fotoğraf yüklemesine müsaade veren FaceApp’i piyasaya sürmüştü.

Yeni uygulamanın tanıtım metninde ise şu sözler yer alıyor:

‘Çevremizdeki dünya süratli ilerliyor ve her vakit gelişiyor. Bu daima değişen dünyada, neden toplumsal medyanızda tek bir profil fotoğrafına bağlı kalıyorsunuz? Farklı olsun, her vakit yeni olsun ve… yapay zekâ tarafından yapılmış olsun! NewProfilePic uygulaması, kullanıcı imaj tarzınızı istediğiniz sıklıkta değiştirmenize imkan tanır. Mevcut ruh halinizi yahut genel ruh halinizi yansıtan bir profil fotoğrafıyla farklı olmaya cüret edin. Arkadaşlarınızı toplumsal medyada etkileyin ve sırada ne olduğuyla ilgilenmelerini sağlayın! ;)’

UYGULAMAYI İNDİRİRSENİZ NELER OLABİLİR?

Uygulamayı indirmeyi kabul eden kullanıcılar, pozisyonlarını, kullandıkları aygıtla ilgili detayları ve öteki fotoğrafları toplumsal medya akışlarında paylaşmaya müsaade veriyor.

Şirketin bilgi siyaseti, ‘bize istekli olarak verdiğiniz makul şahsî bilgileri topluyoruz’ halinde ve çok açık.

İsterseniz bir Putin fotoğrafını da bu biçimde kullanabilirsiniz

Şirket açıklaması şöyle devam ediyor:

‘Kayıt olurken verdiğiniz isminizi, e-posta adresinizi, kullanıcı isminizi, toplumsal ağ bilgilerinizi ve başka bilgileri topluyoruz.’

Şirket ayrıyeten başka şirketlerden kullanıcı hakkında bilgi toplarlar ve bunları kendi belgeleriyle birleştiriyor.  Firma ayrıyeten bilgisayarlardan IP adresi, tarayıcı tipi ve ayarları yahut bir cep telefonu ahizesinden aygıt datalarını toplar.

Uygulama geliştiricileri, bu teknolojinin nasıl çalıştığını açıklayarak şunları söyledi:

‘Yüz manipülasyonlarını içeren bir efekt seçtiğinizde, bir fotoğrafı algılamak için özel yüz tanıma teknolojileri kullanıyoruz; gerekli yüz anahtar noktalarını bulun ve efekti fotoğrafınıza uygulayın.’

ÇOK FAZLA İNDİRİLİYOR

Firma, ‘tespit edilen kilit noktaların, fotoğrafla son etkileşimden itibaren iki haftaya kadar, tıpkı fotoğrafların daha fazla işlenmesini hızlandırmak için sağlayıcılarımızın sunucularında fotoğrafla birlikte tutulabileceğini’ tez ediyor.

Apple’ın App Store’unda, bu uygulama, fotoğraf ve görüntü tablosunda bir numara iken, Google Play Store’da da 25.000’den fazla kişi tarafından derecelendirildi.

Fakat Moore ikazını yineliyor:

“İnsanlar orijinal bir web sitesine fotoğraf yahut başka şahsî bilgileri yüklemeden evvel, mümkünse kendi durum tespitlerini yapmalıdırlar. Birçok insan yalnızca bir fotoğraf yüklemek yüzünden başlarına istenmeyen bir gelme ihtimalini sorgulamasa da, radar altında alınan data ölçüsü çoklukla kullanıcının paylaşmayı amaçladığından çok daha fazla olabilir ve bu da güvenlik ve saklılık sıkıntılarına neden olabilir.”

Moore’a nazaran bu uygulama muhtemelen insanların yüzlerini yüksek çözünürlükte yakalamanın bir yolu ve bu ölçüde data isteyen rastgele bir uygulamayı, bilhassa de büyük ölçüde duyulmamış ve öbür bir ülkede bulunan bir uygulamayı sorgulamak gerekli. Moore “Nerede bulunduklarına bakılmaksızın, hassas dataları teslim ederken her vakit dikkatli olurum, zira bir sefer gittikten sonra denetimini geri almak neredeyse imkansızdır.” ihtarını yapıyor.

Kullanıcılar bazen de kendi fotoğrafları yerine sevdikleri ünlülerin fotoğraflarını bu formda kullanıyor

ŞİRKETİN AÇIKLAMASI

Linerock Investments Ltd’den Kathleen Polezhaeva MailOnline’a şunları söyledi:

“Biz Rusya, Ukrayna ve Beyaz Rusya’da geliştirme ve müşteri takviye ofisleri bulunan bir şirketiz. Şirketin üst idaresi ve ben de dahil olmak üzere projelerin büyük çoğunluğunun yöneticileri bu ülkelerden geliyor. Tüm kullanıcı fotoğrafları, Rusya Federasyonu dışında bulunan Amazon AWS ve Microsoft Azure sunucularında barındırılıyor ve işleniyor. Moskova Irmağı üzerindeki adres, şirketi tescil ettiren avukatların adresidir. Orada hiç ofisimiz olmadı. Alan isminin Moskova adresine kayıtlı olduğu hakikat. Şirketin kurucusunun eski Moskova adresidir. Şu anda Rusya Federasyonu’nda yaşamıyor. Rastgele bir karışıklığa imkân vermemek için adres değiştirilmiştir. Ukrayna’daki aktüel olaylar nedeniyle Rusya ile rastgele bir irtibatın kuşku uyandırabileceğini anlıyoruz.”

Kathleen Polezhaeva, bu açıklamayla birlikte şirketin rastgele bir hükümete yahut ülkeye bağlı olmadığının altını bir kere daha çizdi…

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.