SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Borsada yükseliş sürüyor

Borsa İstanbul’da çarşamba günkü açılışta görülen süratli yükseliş, dün de devam etti. BIST 100, felaketin akabinde alınan önlemlerin de tesiriyle günü yükselişle, 5.008 puandan tamamladı. Yurtdışı piyasalarda ise ABD bilgileri sonrası Fed’den faiz artırım kararı beklentisi ve altın fiyatlarındaki negatif görünüm öne çıktı.

Borsada yükseliş sürüyor
Akacan The Mall
17.02.2023 07:37
0
A+
A-

Borsada yükseliş sürüyor
Borsa İstanbul’da çarşamba günkü açılışta görülen süratli yükseliş, dün de devam etti. BIST 100, felaketin akabinde alınan önlemlerin de tesiriyle günü yükselişle, 5.008 puandan tamamladı. Yurtdışı piyasalarda ise ABD bilgileri sonrası Fed’den faiz artırım kararı beklentisi ve altın fiyatlarındaki negatif görünüm öne çıktı.

BIST 100’de zelzelenin akabinde art geriye alınan önlemlerle perşembe günü de müspet seyir izlendi. Perşembe gününe yüzde 7.29’luk yükselişle 5.311 puandan başlayan endeks, günü yüzde 1.17 yükselişle 5.008 puandan tamamladı. Kesim endeksleri ortasında en fazla kazandıran taş, toprak, en çok kaybettiren ise finansal kiralama, faktoring oldu.

ALTINDA DÜŞÜŞ

Akacan The Mall

Dün açıklanan ABD ÜFE, ocakta yıllık yüzde 6 yükselerek hazirandan bu yana en yüksek düzeyine ulaştı. Bu hafta içinde açıklanan ocak ayına ait ABD enflasyon verisi ise yurtdışı piyasalarda öne çıkan başlıklardan biriydi. Ülkede enflasyonda gerileme sürdü ve yıllık enflasyon yüzde 6.4 olarak açıklandı. Böylelikle ABD’de ocaktaki yıllık enflasyon, 15 ayın en düşük düzeyine geriledi. Çarşamba günü ABD’den gelen perakende satış dataları ise ocakta aylık bazda yüzde 3’lük artışa işaret etti ve beklentilerin üzerine çıktı. Dolar endeksi, perşembe günü 103 düzeyinde seyrederken, fiyatları da ABD’den gelen enflasyon ve perakende satış bilgilerinin akabinde kayıplarını artırdı. Müspet gelen bilgilerin akabinde Fed’in faiz artırımına gideceğine yönelik beklentilerle bir ayın en düşük düzeyine gerileyen altının fiyatı, perşembe günü sonlu yükselişle 1.832 dolar düzeyinde seyretti. ise gün sonunda 1.108 TL düzeyinde seyrini sürdürdü.

Avrupa Merkez Bankası Lideri Lagarde ise geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu’ndaki konuşmasında, fiyat baskılarının güçlü olmaya devam ettiğini belirterek, enflasyonun yüksek seyrettiğinin altını çizmişti. AMB Lideri, faiz oranlarındaki artışın devam edeceği iletisini vermişti.

KRİPTODA YÜKSELİŞ SİNYALİ

– Kripto para piyasasında perşembe günü Bitcoin yüzde 11’lik yükselişle 24.655 dolar düzeyine yükseldi. Piyasanın 24 saat içindeki kıymeti ise 84 milyar doları aştı ve kripto para piyasasının toplam pahası 1.1 trilyon dolar oldu. Blockchain şirketi olan Paxos, New York Mali Hizmetler Departmanı (NYDFS) tarafından Binance’in dolara endeksli stablecoin’i BUSD’yi çıkarmayı durdurma talimatı aldığını duyurmuştu. Bu duyurunun akabinde piyasaları rahatlatan gelişmenin, Binance’in soruşturmaları sonlandırmak için para cezası ödemeyi kabul edeceğine yönelik beklentiler olduğu kaydediliyor.

PETROLDE OLUMLU BEKLENTİ

Uluslararası Güç Ajansı, geçtiğimiz çarşamba günü, global petrol talebine yönelik beklentiyi üst taraflı revize etmişti. Çin’in tekrar alanlara dönüşüyle OPEC+ ülkeleri de bu ayki değerlendirmede günlük petrol talebini müspet istikamette değiştirirken, petrol fiyatları da üretici ülkelerin global iktisada dair iyimserliğinden dayanak aldı. Brent petrol 85 dolara yakın seyrederken, uzmanlar, Fed’in agresif bir faiz artırımının petrol talebini düşürebileceği konusuna dikkat çekiyor.

EBRD TÜRKİYE’NİN BÜYÜME VARSAYIMINI DÜŞÜRDÜ

Afetin akabinde Türkiye iktisadına ait yurtdışından da açıklamalar geliyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) afetlerin Türkiye’nin GSYİH’sini yüzde 1 aşağı çekeceği kestirimini makul bulduğunu belirtti. Banka, sarsıntılardan evvel yüzde 3,5 olan Türkiye’nin 2023 büyüme varsayımını yüzde 3’e çekti. Banka iddiadaki aşağı istikametli revizyonun nedeni olarak, seçimlerin yarattığı belirsizlik ve artan dış finansman gerekliliklerini gösterdi. EBRD raporunda bu revizyonda zelzelenin dikkate alınmadığını vurgulayarak, “Depremin 2023’teki genel ekonomik aktiviteye tesirine yönelik kestirim yürütmek için çok erken” denildi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.