SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Borsa İstanbul ve altında ne bekleniyor? Uzmanlar açıkladı… İşte kritik düzeyler

Sarsıntı felaketi sonrasında kapatılan Borsa İstanbul birinci süreç gününde kuvvetli yükseliş gerçekleştirdi. Güçlü yükselişin devamını getirmek için çabalayan BİST 5 bin puan düzeylerine oturdu. BİST’in yanı sıra altın fiyatlarında da volatilite tesirli oluyor. Uzmanlar piyasadaki gidişatı kıymetlendirdi.

Borsa İstanbul ve altında ne bekleniyor? Uzmanlar açıkladı… İşte kritik düzeyler
Akacan The Mall
20.02.2023 11:52
0
A+
A-

Borsa İstanbul ve altında ne bekleniyor? Uzmanlar açıkladı… İşte kritik seviyeler
Deprem felaketi sonrasında kapatılan Borsa İstanbul birinci süreç gününde kuvvetli yükseliş gerçekleştirdi. Güçlü yükselişin devamını getirmek için çabalayan BİST 5 bin puan düzeylerine oturdu. BİST’in yanı sıra altın fiyatlarında da volatilite tesirli oluyor. Uzmanlar piyasadaki gidişatı kıymetlendirdi.

Borsa İstanbul, Kahramanmaraş merkezli sarsıntı sonrasında 5 süreç günü kapalı kalmıştı. Geçtiğimiz hafta yine süreçlere başlayan BİST’te birinci gün süratli yükseliş yaşanmış ve yüzde 10 civarında primle paylar kapanış gerçekleştirmişti. Sermaye Piyasası Heyeti ve Borsa İstanbul idaresinin aldığı kararların tesiriyle birlikte güç kazanan BİST yükselişte kalıcılığı yakalayamadı.

Borsa İstanbul 5 gün kapalı kaldıktan sonra açıldığı birinci günkü ivmeyi öteki günlere taşıyamadı ve yataya yakın düzeylerde sürece devam etti.

Akacan The Mall

İç piyasalardaki durumun dışında dış piyasalarda ABD ve Avrupa merkez bankalarının faiz artırma kararlılıklarının devam ettiğine dair sinyaller vermesi ve enflasyonla gayret kazanılana kadar faiz artırımlarının süreceği bildirileri piyasalar üzerinde tesirli olmaya başladı.

BİST bu açıklamaların gölgesinde yatay seyrederken enflasyonda düşüş yaşanması ve merkez bankalarının faiz indirimi beklentisi içinde üst istikamet izleyen satıcılı seyre yöneldi.

Uzmanlar BİST’teki yükselişin alınan tedbirler sonucunda gerçekleştiğini ve 5000 puanın üzerinde kalındıkça yükselişin devam edebileceğini açıkladı. Kişisel Emeklilik Fonları’nın BİST’e büyük oranda giriş sağladığını da belirten uzmanlar yurt dışında faiz oranlarının yüksek kalmasının yabancıların BİST’e olan ilgisini azalttığını kaydetti.

İşte uzmanların Borsa İstanbul ve altın değerlendirmesi

“ÖNLEMLERİN TESİRİ HER GEÇEN GÜN AZALACAKTIR”

Ata Yatırım Yurtiçi Piyasalar Yöneticisi Şükrü Cem Kaya

Borsa İstanbul’daki süratli yükselişi alınan tedbirlere bağlayan Cet Yatırım Yurtiçi Piyasalar Yöneticisi Şükrü Cem Kaya, tedbirlerin tesirinin her geçen gün daha da azalacağını söyledi.

Kaya’nın piyasa değerlendirmesi şöyle:

Deprem felaketi sonrası yaşanan sert dalgalanma sonrası alınan tedbirler Borsa İstanbul da önemli bir talebe neden oldu. Böylelikle kısa vadeli aşağı taraflı sert dalgalanmaya bağlı yatırımcıları müdafaa emelli tedbirler fiyatlara yansıdı. Hem şirket geri alımları hem de BES içindeki devlet katkısının oranın arttırılması bu süreçte tesirli oldu. Fakat alınan bu tedbirler sürdürülebilir olmadığı için tesiri her geçen gün azalacaktır.

YABANCILAR SATIŞ TARAFINDA

Borsa İstanbul için 5100 düzey teknik olarak kıymetli. Bu düzeyin geçilmesi hareketin üst taraflı devamı istikametinde önemli bir sinyal olacaktır. Aşağıda ise 4900 düzeyi takviye olarak izlenebilir. Bu düzeyin altında satış baskısın artması beklenebilir. Yabancı takas oranı uzun müddettir yüzde 30 un altına tarihi taban düzeylerde. Yabancı yatırımcı üst istikametli atakları satış fırsatı olarak değerlendirmeye devam ediyor. Bu stratejide yurtdışındaki faiz oranlarının yüksek kalması ve faiz artışlarının devam edileceği beklentisi hayli tesirli oluyor.

MERKEZ BANKASI’NIN KARARI TESİRLİ OLMAYACAK

Bu hafta gelecek TCMB faiz kararı siyaset faizlerindeki indirime devam edileceği istikametinde. Lakin siyaset faizi mevcut enflasyonist ortamda piyasalar üzerindeki etkileyiciliğini büsbütün kaybetmiş durumda. Bu nedenle karar nasıl gelirse gelsin piyasalarda etkisi olmayacaktır.

99 ZELZELESİ SONRASI DA HUDUTLU YÜKSELİŞLER GÖRÜLDÜ
Ceyhun Yavaş / Dinamik Yatırım Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı

Borsa yükselişi kalıcılık sağlayamadı yorumlarına katılmıyorum. Daha çok 1999 depremindeki piyasa hareketlerini incelersek o tarihte de hudutlu yükselişlerin olduğunu görmekteyiz.

BES FONLARI GİRİŞ YAPTI, PAY GERİ ALIMLARI POZİTİF

BES fonlarında girişler büyük bir oranda gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Pay alımlarının genel itibariyle tesirini hudutlu müspet olarak yorumlamaktayız. Bu alımların büyüklükleri açısından geniş bir vakte yayılmasını olağan olduğunu düşünüyoruz.

BİST’TE 5000 PUAN ÖNEMLİ

BİST için kısa vadede 5.000 puan üzerinde kalıcılık sağlamamız halinde sırasıyla 5.200 ve 5.400 dirençlerini hedeflemekteyiz. 4800 ise değerli bir takviye pozisyonunda yer alıyor. Orta – uzun vade amacımız olan 8.000 puan düzeyini ise korumaktayız.

YABANCI SATIŞLARI GERÇEKLEŞİYOR

Menkul değer istatistiklerine baktığımızda yabancı yatırımcılar 10 Şubat haftasında 131 milyon dolarlık pay senedi alırken, 8 milyon dolarlık DİBS satışı gerçekleştirdi. Yılın birinci altı haftasında pay senedi piyasasından 374 milyon dolarlık çıkış kelam konusu olurken tahvil piyasasına 43 milyon dolarlık giriş oldu. 52 haftalık bazda incelediğimizde ise 3,9 milyar doları pay senedi, 2,3 milyar doları tahvil satışı olmak üzere 6,27 milyar dolarlık sermaye çıkışı gerçekleşti. Evvelki hafta da sermaye çıkışı 6.40 milyar seviyesindeydi.

ALTIN İÇİN KRİTİK DİRENÇ

Enflasyon ve faiz kıskacında olan altında 1820 dolar düzeylerine kadar bir geri çekilmeyi takip ettik. Cuma gününü alımla geçiren altının 1829 dolar dayanağına tutunduğunu görmekteyiz. 1854 dolar üzerinde kalıcılık sağlanması halinde tekrar bir yükseliş hareketinin başlayacağı görüşündeyiz. Muhtemel geri çekilmelerde ise 1805 düzeyi değerli bir dayanak pozisyonunda yer alıyor. 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.