SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bir yılda 25 kilo verdi! Tabipler ‘çok gensin’ diye tarama yapmadı, kanser olduğu ortaya çıktı

Bir yılda 25 kilo verdi! Tabipler ‘çok gensin’ diye tarama yapmadı, kanser olduğu ortaya çıktıABD’de yaşayan genç bayan süratli kilo verme, ishal …

Bir yılda 25 kilo verdi! Tabipler ‘çok gensin’ diye tarama yapmadı, kanser olduğu ortaya çıktı
Akacan The Mall
20.10.2022 12:36
0
A+
A-

Bir yılda 25 kilo verdi! Tabipler ‘çok gensin’ diye tarama yapmadı, kanser olduğu ortaya çıktı
ABD’de yaşayan genç bayan süratli kilo verme, ishal ve ağrı üzere şikayetlerle gittiği tabipten Huzursuz Bağırsak Sendromu (IBS) teşhisi aldı. Şikayetleri artan ve çok genç olduğu için tabiplerin kolonoskopi yapmayı reddettiği bayan 1 yıl sonra kolon kanseri olduğunu öğrendi. Şimdilerde 30 yaşında olan Ashley Teague insanları sinsi hastalığın belirtilerine karşı uyarıyor…

ABD’nin Indiana eyaletinde yaşayan Ashley Teague 2019 yılının bahar aylarında kilo vermeye başlamıştı fakat bu durumu çok ciddiye almıyordu. Hür bir fotoğrafçı olarak çalışan Ashley, yeme biçimini ya da antrenman tertibini değiştirmemişti. Bu nedenle de verdiği kiloların gece geç saatlere kadar yaptığı mesaiden kaynaklandığınıdüşündü ve rastgele bir hastalıktan şüphelenmedi.

Bir evvelki yıl çok yakın bir arkadaşını amcasını kaybeden genç bayan hayatının en makûs periyotlarından birini yaşadığı için verdiği kiloların onun güzelleşen zihinsel ve fizikî sıhhatini yansıttığını düşünüyordu.

BİR YIL İÇERİSİNDE 25 KİLO VERDİ

Ancak bu durum kısa mühlet içerisinde daha önemli bir hal almaya başladı. 2 çocuk annesi genç bayan bir yıl içerisinde tam 25 kilo verdi. Çekim yaptığı sıralarda yan taraflarında inanılmaz bir ağrı hissediyordu ve daima olarak ishalden şikayetçiydi.

DOKTORLAR ‘HUZURSUZ BAĞIRSAK SENDROMU’ OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Belirtilerin giderek daha da netleşmesi ile kaygıya kapılan Ashley doktora gitti. Pratisyen doktor ishal ve ağrıların sebebinin Huzursuz Bağırsak Sendromu (IBS) olduğunu söyledi ve bir kaç ilaç önerdi. Lakin genç bayan yalnızca bir ay sonra birebir semptomlar ve kanlı ishal ile hastaneye geri döndü.

‘ÇOK GENÇSİN’ DİYEREK KOLONOSKOPİ TALEBİNİ GERİ ÇEVİRDİLER

Endişeleri giderek artan Ashley hastalığına ait yaptığı açıklamada “İçimden bir şeylerin son derece yanlış olduğunu biliyordum” dedi. Genç bayan tabiplerden kendisine kolonoskopi yapmalarını istedi lakin uzmanlar Ashley’in yaşının çok genç olması nedeni ile kolonoskopiyi reddetti.

AYLAR SONRA YAPILAN TARAMA HASTALIĞI ORTAYA ÇIKARDI

Genç bayan daha sonra hastaneye yaptığı ziyaretlerde annesinin Lynch sendromu olduğunu hekimlere söyledi. Bu durum tedavi sürecini büsbütün değiştirdi.

Kalıtsal polipozis olmayan kolorektal kanser (HNCC) olarak da bilinen Lynch Sendromu, kolorektal kanserlere yakalanma riskini önemli oranda artıran genetik bir bozukluktur. Kalıtsal kolorektal kanserlerin en yaygın sebebidir. Genel kolorektal kanserlerin % 3 – 5’ini oluşturur.

Akacan The Mall

Ashley’in yapılması için 6-7 ay ısrar ettiği kolonoskopinin sonuçları genç bayanın gerçek hastalığını ortaya çıkardı. 2 çocuk annesi genç bayan kolon kanseriydi ve bağırsaklarında beysbol topu büyüklüğünde bir tümör vardı. Kanserin 2. kademesinde olduğu belirtilen genç bayan ivedilikle ameliyata alındı.

“VÜCUDUNUZ SİZE GEREKLİ İŞARETLERİ VERİYOR, ONU YETERLİ DİNLEYİN”

Acı gerçekle yüzleştiği anı “O an dünyanın durduğunu hatırlıyorum. İnsanların ne dediğini duymadım. Her şey çok sesiz ve soğuktu” kelamları ile anlatan Ashley artık kolon kanseri konusunda farkındalık yaratmak için efor veriyor.

Ashley altı yıl evvel annesine teşhis konulduğunda kendisine de tarama yapılsaydı, hekimlerin kanseri daha erken yakalayacağını düşünüyor. Lynch sendromuna sahip beşerler tipik olarak 20’li yaşlarında kolon kanseri taramalarına başlar ve her iki yılda bir denetimlerini tekrarlarlar.

Hastalıkta erken teşhisin kıymetine dikkat çeken genç bayan, “Vücudunuz size gerekli işaretler veriyor, bu yüzden onu uygun dinleyin.” diyerek insanları kolon kanserine karşı dikkatli olmaya çağırdı.

kolon kanseri NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Türkiye’de akciğer kanserinden sonra en çok görülen kanser çeşidi olan kolon kanserinde (Kalın Bağırsak Kanseri) olağandışı hücrelerin büyüyerek polip oluşturmasının başlangıcı ile kolon kanseri gelişimi ortasında geçen süreç yaklaşık 7-10 yıldır.

Oldukça sinsi bir formda ilerleyen kalın bağırsak kanserinin teşhisi epey zordur. Kesinlikle bir dizi testlere bakılmalıdır. Bu testlerin başında dışkı testi geliyor. Bilinmeyen kan testi de ismi verilen bu testte dışkının kanlı olup olmadığına bakılır. Bunların dışında radyolojik ve laboratuvar incelemeleri de yapılmaktadır. Son olarak endoskopiden geçirilen bireylerin hastalıkları kesin olarak teşhis edilir.

Hastalığın en besbelli belirtileri ise şunlardır:

1- Daima doluluk hissi: Kolon kanserine yakalanan bireyler tuvalete çıktıklarında dahi rahatlayamazlar. Doluluk hissi bağırsaklarda daha ağır hissedilirken mide organını da sıkıştırabilir. En büyük ve yaygın belirtilerin başında gelmektedir.
2- Dışkılamada zorlanma: İlerleyen safhalarda hastalar tuvaletlerini yaparken zahmet çeker. Tıpkı vakitte dışkılama esnasında yoğunlukla ağrı hissedilebilir. Kelam konusu ağrılar yalnızca yemeklerden sonra değil günün her saatinde ortaya çıkabilir.
3- Makattan kan gelmesi: Hastalığın ilerlediğinin ve kanserin yayıldığının en büyük belirtilerinden biri makattan kan gelmesidir. Bu türlü durumlarda en yakın hastaneye gidilmeli ve uzman bir doktora görünmelidir.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.