SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bakan Özer: Eğitimde son 20 yılda yapılanlar bir destan

Bakan Özer: Eğitimde son 20 yılda yapılanlar bir destanMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Genç nüfusumuzu ne kadar eğitimle birleştirebilirsek …

Bakan Özer: Eğitimde son 20 yılda yapılanlar bir destan
Akacan The Mall
24.10.2022 13:07
0
A+
A-

Bakan Özer: Eğitimde son 20 yılda yapılanlar bir destan
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Genç nüfusumuzu ne kadar eğitimle birleştirebilirsek geleceğe o kadar umutla bakabiliriz. Bu bağlamda eğitimde son 20 yılda yapılanlar bir destan. Eğitim alanında yapılan yatırımlar, gelinen aralıklar bir muvaffakiyet kıssası. Son yirmi yılda bu beşerî sermayenin niteliğini arttırmak için hiçbir vilayet, ilçe, bölge ayrımı yapmadan bu ülkenin evlatlarının eğitimle buluşması için Türkiye’nin tüm noktalarına, ücra köşelerine kadar devasa yatırımlar yapıldı” dedi.

Bakan Özer, Ankara programı kapsamında Dede Korkut İlkokulu Açılış Töreni’ne katıldı. Açılış merasiminde yaptığı konuşmada son 20 yılda eğitimde yapılan yatırımların meyvelerinin toplanmaya başladığına dikkat çeken Bakan Özer, eğitimin her kademesinde okullaşma oranlarının arttığını belirtti. Okul öncesi, ilkokul ve ortaöğretimdeki okullaşma oranlarının yanı sıra kız çocuklarının okullaşma oranının da arttığının altını çizerek şöyle konuştu:

KIZ ÇOCUKLARININ OKULLAŞMA ORANI YÜZDE 95’E ULAŞTI
“Ülkelerin en değerli sermayesi beşeri sermayesi, insan kaynağı. İnsan kaynağının niteliğini artırmada en kıymetli enstrüman eğitim. Biz genç nüfusumuzu ne kadar eğitimle birleştirebilirsek geleceğe o kadar umutla bakabiliriz. Bu bağlamda son 20 yılda yapılanlar bir destan. Eğitim alanında yapılan yatırımlar, gelinen uzaklıklar bir muvaffakiyet öyküsü. Son yirmi yılda işte bu beşerî sermayenin niteliğini arttırmak için hiçbir vilayet, ilçe, bölge ayrımı yapmadan bu ülkenin evlatlarının eğitimle buluşması için Türkiye’nin tüm noktalarına, ücra köşelerine kadar devasa yatırımlar yapıldı. 20 yıl üzere kısa müddette dünyadaki birçok ülkenin kısa müddette başaramayacağı bir muvaffakiyet öyküsü ortaya çıktı. Beş yaştaki okullaşma oranı bu yeni devirde en öncelik verdiğimiz alanlardan birisi. Bu ne için kıymetli? Bu eğitimde fırsat eşitliği, çocuklarımızın bilişsel ve bilişsel olmayan hünerlerinin arttırılması için çok değerli. Birebir vakitte istihdamı arttırmayla ilgili de çok önemli. 2000’li yıllarda beş yaştaki okullaşma oranları yalnızca yüzde 11’di. Bugün yapılan yatırımlarla yüzde 95’e çıktı İlkokuldaki okullaşma oranı yüzde 99,63’e geldi. Yani yüzde 100’e yaklaştı. Ortaokuldaki okullaşma oranlarımız yüzde 99,44’e ulaştı. Ortaöğretimde 2000’li yıllardaki okullaşma oranı yalnızca yüzde 44’tü. Yani lise çağ nüfusunun yalnızca yarısı okullarda kendisine yer bulabiliyordu. Bugün 95,06’ya ulaştı. Kız çocuklarımızın okullaşmasıyla ilgili devasa bir adım atıldı. Ortaöğretimdeki bayanlarımızın okullaşma oranları yüzde 39’du. Bugün yüzde 94,66’ya yani yüzde 95’e ulaştı.

Akacan The Mall

DEVASA BİR SEFERBERLİK GERÇEKLEŞTİ
Bunlar yapılırken üç tane çok kritik adım atıldı. Birinci adım devasa okullar, derslikler yapıldı. 2000’li yıllarda bu ülkenin derslik sayısı 300 binlerdeyken bugün 857 binleri aştı. Yani 900 binlere geliyor. Düşünün 1 milyona yakın dersliği olan bir eğitim sistemimiz var ve hala yapılmaya devam ediliyor. Bugün onlardan bir adedini açıyoruz. Eğitim sisteminin düzgüne yanlışsız evrilmesindeki en büyük katkıyı sağlayan öğretmen sayısı 500 binlerden 1.2 milyonlara geldi. Yani yalnızca fizikî yatırımlar değil birebir vakitte insan kaynağı, öğretmen lehine devasa yatırımlar yapıldı. Yalnızca çıplak binalar yapılmadı. Binaların işleri, donatımları, laboratuvarları onlarla ilgili de yatırımlar yapıldı. İkinci boyut ise eğitim birinci defa demokratikleştirildi. Çocuklarının eğitime erişiminin önünde yapay bir halde oluşturulmuş tüm maniler kaldırıldı. Özel eğitime gereksinimi olan çocuklarımızın bulunduğu her noktada eğitime erişebilmeleriyle ilgili yatırımlar yapıldı. Bugün 400 binin üzerinde özel eğitim öğrencimiz ya okullarda kaynaştırma, bütünleştirme olarak ya da özel eğitim, uygulama, meslek okullarında yahut da konutlarında eğitimle buluşturuluyor. İşte bu yatırımlarla beşeri sermayenin niteliğinin arttırılmasıyla ilgili devasa bir seferberlik gerçekleşmiş oldu.

1 BUÇUK MİLYON ÖĞRENCİMİZ FİYATSIZ YEMEK YİYOR

Üçüncü adımı eğitimdeki toplumsal siyasetler oluşturuyor. 19 yıldan beri bu ülkede kurallı eğitim yardımı devam ediyor. Bu çocuğunu okula gönderemeyen dezavantajlı ailelerin çocuklarını okula gönderebilmesiyle ilgili kaideli eğitim takviyesi. Aile Bakanlığımızla birlikte koordineli bir halde yıllardan beri uygulanıyor. Burslar, pansiyonlar, bilhassa eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için imtihanlı okullara gelir düzeyi ne olursa olsun her başarılı çocuğun erişimini sağlayabilme manasında konaklamayla ilgili çok kıymetli fırsatlar sunuluyor. Fiyatsız taşımalı eğitim, birebir vakitte fiyatsız yemek takviyesi bulunuyor. Bugün eğitim sistemimizde 1 buçuk milyon öğrencimiz fiyatsız yemek yiyor. Bu yatırımların meyvelerini ülkemiz şu anda topluyor. Önümüzdeki yıllarda da toplanmaya devam edecek. Eğitimi ne kadar güçlü hale getirebilirsek bu ülke o kadar güçlü olacak.

YATIRIMLARIMIZA 2023 YILINDA DA DEVAM EDECEĞİZ
Ankara’ya hakikaten son bir yıl içerisinde özel kıymet gösterdik. İlçe ilçe, mahalle mahalle nerelerde yeni eğitim yatırımlarına gereksinim var onları belirledik. Ve 1 yıl üzere kısa müddette yaklaşık 5 milyar TL’lik yatırımı Ankara’ya kazandırdık. İnşallah bunlar gerçekleştikçe Ankara’da eğitimle ilgili çok daha farklı öyküler ortaya çıkacak. Ve bu yatırımları yapmaya 2023 yılında da devam edeceğiz. Tek istediğimiz şey çocuklarımızın sağlıklı, inançlı ve bedellerin yaşadığı bir okul ikliminde eğitim almalarını sağlayabilmek.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.