SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bakan Nebati: İzmir İktisat Kongresi, Türkiye Yüzyılı gayelerine ulaşılmasında yol gösterici olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İzmir İktisat Kongresi’nin birincisi üzere Türkiye’ye ışık tutacağını belirterek “Birliğimizi güçlendirecek. Türkiye Yüzyılı gayelerine ulaşılmasında yol gösterici olacak. İzmir için büyük olan Türkiye için amaçları belirleyecek bir merkez pozisyonda olacak” dedi.

Bakan Nebati: İzmir İktisat Kongresi, Türkiye Yüzyılı gayelerine ulaşılmasında yol gösterici olacak
Akacan The Mall
29.04.2023 02:36
0
A+
A-

Bakan Nebati: İzmir İktisat Kongresi, Türkiye Yüzyılı maksatlarına ulaşılmasında yol gösterici olacak
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İzmir İktisat Kongresi’nin birincisi üzere Türkiye’ye ışık tutacağını belirterek “Birliğimizi güçlendirecek. Türkiye Yüzyılı gayelerine ulaşılmasında yol gösterici olacak. İzmir için büyük olan Türkiye için maksatları belirleyecek bir merkez pozisyonda olacak” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İzmir İktisat Kongresi açılışı için İzmir’e geldi. Kongrenin açılışı ismine İzmir’de bir otelde düzenlen yemek öncesi Tarihi İzmir Kongre Binası’nı eşi Hasret Nebati ile birlikte ziyaret eden Bakan Nebati’ye İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti İzmir Vilayet Lideri Bilal Saygılı eşlik etti. Kongre binasında mapping gösterisini izleyen Bakan Nebati, daha sonra otele geçti. Otelde bir konuşma yapan Bakan Nebati, “Gazi Mustafa Kemal’in kurduğu partinin dahi ilgisizliği sonucunda tarihi kongrenin gerçekleştirildiği bina 1979 yılında yıkılarak unutulmaya yüz tutmuş olması üzücü vericidir. Yine ayağa kaldırarak tarihimize sahip çıkıyoruz. Tarihi binanın ayağa kaldırılması için çaba gösteren valimize teşekkür ediyorum. Otoparka dönüştürülmüştü. Valimiz yeri buluyor, sahibini buluyor, sahibi ile kamu ismine sıkı bir pazarlığa giriyor. Bu alan otopark olamaz, bu alan 99 yıl öne Türkiye Cumhuriyeti’nin çok değerli kongresini yapmış, bina kurucusu olan bir parti temsilcileri tarafından yıkılmış olsa bile buna Türkiye Cumhuriyeti, İzmir Valiliği mutlak surette sahip çıkacak duygusu ile devlet adamı duruşu ile hareket ettiği için bugün bu bina aslına uygun biçimde önümüzde duruyor. Hareket bu türlü, stil bu olması lazım. O denli lafta değil. Zira biz bu toprakların sahibiyiz. Bu toprakların sahibi olarak yalnızca konuşmayız yaparız. Yaptığımız işlerde bu ülkenin 21’inci yüzyılda Türkiye Yüzyılı olma ideali ile hareket etme şuurunu toplumun her kısmına aşılama çabası vardır. İnanarak, güvenerek, yolumuza devam edeceğiz” dedi.

‘DEPREM NEDENİYLE ERTELENDİ’

Akacan The Mall

Tarihi kongrenin 100’üncü yılı olan 17 Şubat’ta gerçekleştirmeyi çok arzuladıklarını fakat yüzyılın afeti ile Türkiye’nin karşı karşıya kaldığını hatırlatan Bakan Nebati, zelzele sonrasında zelzeleden etkilenen vatandaşların yanında olmak için harekete geçtiklerini ve bu yüzden kongrenin ertelenmesine neden olduğunu söyledi. Ulusal gayretin başlatıldığı İzmir’de mili iktisadın birinci atılımına de mesken sahipliği yaptığını vurgulayan Bakan Nebati, “Dönemin kurucu takımı, vaktin ruhunu ve ülkemizin içinde bulunduğu durumu en gerçek biçimde okumuş ve milletimizin takviyesini yanına alarak İzmir İktisat Kongresi’ni ulusal bir bakış açısı ile gerçekleştirmiştir. Yeni cumhuriyetin ülkemizin kalkınmasına odaklı ve hür teşebbüsüne dayalı bir iktisat anlayışı üzerinde yükseleceği İzmir’den bütün dünyaya ilan edilmiştir. Ulusal uğraş yıllarında Misakı Mili bize ortak maksat tayin etmiş ise İzmir İktisat Kongresi’nde alınan misakı iktisadı kararları da o devrin şartlarında yeni Türkiye’nin istikametini çizmiştir. Yeni iktisadın çerçevesi, kapalı iktisadın de üretim araçlarının devlet inhisarına alınmasının seçenekler ortasında olmadığını net bir biçimde ortaya koymuştur. Bu durum ülkenin potansiyeline olan inancın göstergesidir” tabirlerini kullandı.

”DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR’ KELAMI MEYDAN OKUMAYDI’

100 yıl evvel olduğu üzere bugün de global iktisadın çeşitli meydan okumalarla karşı karşıya olduğunu belirten Bakan Nebati, “Bu meydan okumalarını yapanlardan birisi de biziz. Dünya 5’ten büyüktür. Bunu Cumhurbaşkanımız Birleşmiş Milletler’de ilan etmişti. Bu aslında birçok ülkenin sesine tanıklık eden bir andı. Bu bir meydan okumaydı. 21’inci yüzyıl, Türkiye iktisadının bilhassa Türkiye iktisat modelinin, zira isminin Türkiye olması kıymetlidir. Meydan okumanın Türkiye’den kaynaklı ve bölgesel güç olmaktan çıkıp global bir güce dönüştüğü bir anlayışın tezahürüdür. Bizim meydan okumalarımız birilerini yok etme, ezme, üzerinde yükselme üzerine konseyi değil. Refahın dünya standartları içerisinde yaşandığı idealde en âlâ halde dağıtılması ve bu refah mefkuresine giderek paylaşımın yanlışsız yol ve seçeneklerle yapılmasını tabir edilmesidir. Duruşumuz ve meydan okumamız çok net. İkinci yüzyıla girdiğimiz lakin birebir vakitte 21’inci yüzyılı Türkiye Yüzyılı ilan ettiğimiz, artık logomuz haline gelen bir gerçekliğin, bir gücün global olarak yükselen bir ülkenin kenetlenerek ortaya koyduğu bir duruştur. Türkiye, bir ifadeyi kullanıyorsa 21 yıllık bu dayanılmaz donanımla bunu kanıtlıyorsa, potansiyel ve gücüne inanıyorsa bunun altı çok doludur. Togg , TCG Anadolu, İHA, SİHA, Atak, Altay tankı ile teknoloji ile gücüyle ve Akkuyu da olduğu üzere nükleer tesis olma özelliğini alması ile Karadeniz’de kendi imkanları ile ulusal gazın çıkarılmasında ulusal araçların kullanarak ortaya koyduğu bu performansla bunu gerçekleştiriyor. Sloganik laflarla ortaya çıkmış, hayal dünyasında konseyi, o hayallerle birilerini ikna etme üzerine kurulmuş bir dünya değil. Türkiye yüzyılı dünyası, sapasağlam temeller üzerinde ilerliyor. Bu ilerleyişinin önünde kimse duramayacak. Artan kutuplaşma, üretim merkezlerini doğuya kayması, global borçların artması, gelir dağımın bozulması üzere önemli sorunlar karşımızda duruyor. Yılarca bizlere dayatılan tek tip reçeteleri bir kenara attık” diye konuştu.

TÜRKİYE İKTİSAT MODELİ VURGUSU

Ekonomimizin yapısal özeliklerini dikkate alan siyaset seti oluşturduklarını anlatan Bakan Nebati, “Çünkü bu şartları aldığınız vakit, bu siyaset setini Türkiye toplumu gerçekliği, ekonomik yapısı, ilgiler ağını yeterli biliyorsanız bunun ismi artık Türkiye İktisat Modeli’dir. Bunu hayata geçirdik. Yerli ve ulusal imkanlarımızı daha fazla yatırım istihdam, üretim ve ihracat için seferber etmek kararı aldık ve yolumuza devam ediyoruz. Katma bedelli üretim alanlarını desteklemeye başladık. Siyasetimizin karışlığını birçok makro datada görebiliyoruz. Dünyanın son 3 yılında global salgın, dünyayı yordu, gerilime soktu. Bununla uğraşırken de biz müspet olarak ayrışacağız. ‘Atmış olduğumuz adımlarla, uyguladığımız siyasetlerle Türkiye olarak dünyadan olumlu olarak ayrışacağız’ dediğimizde inanamadılar. Bu kadar ağır bir gerilim, çabucak yanı başımızda başlayan savaş yalnızca bölgesel bir badire yaratmadı, tıpkı vakitte global olarak ağır sonuçlar doğuran sonuçları yaşamamıza neden oldu. fiyatları güçte tarihi rekorlar kırdı. Böylesine ağır şartlarda dünyadan ayrışan bir ülkeyiz. Bu global krizden en az yarayla geçen ülke Türkiye oldu. Bunun üzerine dünya ülkelerin yaşadığı değil bu ülkenin yaşadığı yüzyılın afeti ile karşı karşıya kaldık. Bu afete karşın 14 milyon insanın direkt, 85 milyon insanın büsbütün etkilendiği, çok ağır bir tesir bıraktığı ortamda Türkiye bu şartların da üzerinde bir muvaffakiyet kıssası yazıyor. Birinci çeyrekte yaşadıklarımız İzmir’de doğuya kadar üretim, ihracat, istihdam her alanda Türkiye, Türkiye Yüzyılı’nı hak edecek halde müspet olarak ayrılıyor. Her ülkenin kolay başedebileceği iş değil. Savaş başladığında dünyanın birçok ülkesi resesyonla karşı karşıya kaldığında ‘Siz bu işi nasıl yapacaksınız?’ diye soruyorlardı. Biz ‘Büyüyerek, vakte yayarak’ dediğimizde onlar ‘Olmaz’ demişti. İşte sonuç, ABD’de iflas eden bankalar, birçok ülkede büyümenin kâfi düzeye gelmemesi. Türkiye bir aferini bu ülke içerisindeki tüm paydaşlar tarafında hak ediyor. Bir ay içerisinde 20 milyar üzerinde tek seferde yapılan Akkuyu nükleer santralin birinci yakıt alımını yapıyorsanız, TCG Anadolu yapıyorsanız, Togg’u karayollarında seyahate çıkarıyorsanız, kendi gazınızı çıkarıyorsanız, İstanbul finans merkezini açıyorsanız, bölgesel güç sonrası global güç olmayı hedefliyorsanız bu ülke alkışı da aferini de hak ediyor. Bu ülke büyüyecek, gelişecek, 21’inci yüzyılı Türkiye Yüzyılı olarak ilan etti. Bunu mutlak halde sağlayacak. Global ölçekte en büyük birinci 10 iktisat ortasına yükseltmek konusunda kararlıyız” dedi.

‘TÜRKİYE YÜZYILI AMACINDA YOL GÖSTERİCİ OLACAK’

İzmir İktisat Kongresi’nin birincisi üzere Türkiye’ye ışık tutacağını, birliğimizi güçlendireceğini, Türkiye Yüzyılı gayelerine ulaşılmasında yol göstereceğini vurgulayan Bakan Nebati, şöyle konuştu: “İzmir için büyük olan, Türkiye için gayeleri belirleyecek merkez pozisyonda olacak. Toplantı sonucunda ortaya çıkacak küllüye Türkiye iktisat modelini daha da güçlendirilmesi, aksaklıkların giderilmesi global iktisada olan katkısının sağlanması manasında gerek gerçek dallar, gerek STK, gerek finansal alandan, gerek hocalarımız mutlak surette bize ışık tutacaklardır. Hocalarımızdan özel beklentimiz özgün duruşu sergilemektir. Hazır reçeteleri bu topraklar kabul etmiyor. Bu topraklara uygun reçeteler uygun bir perspektif çizeceklerine inancım çok derin. 3 gün sürecek kongre, bizler açısından 21’inci yüzyılın ışığı olacak.”

‘İZMİR ‘DAVOS’ KONGRE OLMAYA ADAY’

İzmir’in Anadolu’nun batıya açılan kapısı ve değerli bir liman kenti olduğunu lisana getiren İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, tarihin daima kritik eşiklerinde değerli hadiselerin meydana geldiği bir kent olduğunu belirtti. Yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin iktisat siyasetlerinin İzmir’de belirlendiğini hatırlatan Vali Köşger, yeniden kıymetli bir eşikte İzmir’in işaret fişeğini yakacağını aktardı. İzmir’in her alanda argümanı olduğunu vurgulayan Köşger, “İddialı olmamız gereken alanlarından bir tanesi ise Davos diye bir şey var. Her sene toplanıyor dünya ekonomik formu üzere. Aslında tarihi art planı manasında İzmir İktisat Kongresi ondan çok daha esaslı geçmişi olan bir hadise. İzmir Davos’tan daha kıymetli iktisat kongrelerini yapılacağı bir kongre olmaya aday” dedi. 

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.