SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Ankara’da Çavuşoğlu ile görüşen Lavrov’dan tahıl koridoru çıkışı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u ağırladı. İki günlük ziyarette kıymetli bölgesel mevzular ele alınırken Lavrov, tahıl muahedesiyle ilgili Rusya’nın kaideleri karşılanmazsa mutabakatın sonlandırılabileceğini ima etti.

Ankara’da Çavuşoğlu ile görüşen Lavrov’dan tahıl koridoru çıkışı
Akacan The Mall
08.04.2023 10:50
0
A+
A-

Ankara’da Çavuşoğlu ile görüşen Lavrov’dan tahıl koridoru çıkışı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u ağırladı. İki günlük ziyarette kıymetli bölgesel mevzular ele alınırken Lavrov, tahıl mutabakatıyla ilgili Rusya’nın kaideleri karşılanmazsa muahedenin sonlandırılabileceğini ima etti.

RUSYA Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un iki gün süren Ankara ziyaretinin sonunda dün düzenlenen ortak basın toplantısında Rusya-Ukrayna savaşı, tahıl koridoru muahedesi ve Türkiye ile Suriye ortasındaki olağanlaşma görüşmeleri öne çıkan başlıklar oldu. İki bakan Akkuyu Nükleer Santralı’nın birinci blok açılışının 27 Nisan’da olacağını da belirtti. İşte basın toplantısında öne çıkan başlıklar şöyle:
batı rakip istemiyor

Çavuşoğlu, “Savaşın sona ermesi için bizim uğraşlarımız ortada. İstanbul’daki toplantıdan sonra biz umutlanmıştık lakin bir yılı geçti. Bahar ayında bir tırmanma olacağı kaygılarını biz de paylaşıyoruz. Bu savaşın müzakere ile sona erdirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi. “Biz, bir defa daha kollektif Batı’nın yapan olmayan bir gündemi olduğuna dikkat çektik” diyen Lavrov ise, “Rusya’yı alanda yeneceklermiş, stratejik bir yenilgi bekliyormuş. Milletlerarası alanda bir rakip görmek istemiyorlar. Kendilerinden bağımsız, hükümran siyaset yürüten ülkelere karşı çeşitli faaliyetlerde bulunuyorlar. Rusya’yı yendiklerinde sıra Çin’e gelecek” diye konuştu.

Akacan The Mall

RUS TAHILINA MANİ KALKMALI

“Rus tahılı ve gübresinin ihracatının önündeki manilerin de kaldırılması gerektiği konusunda mutabıkız” diyen Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Bugüne kadar Ukrayna üç limandan 866 gemi 27 milyon tondan fazla tahıl ve gıdayı sevk etti. Bu, dünyada bir besin fiyatı istikrarının getirilmesine katkı sağladı. Rus tahıl, gübre ve amonyağının satılması konusunda sorun hâlâ devam ediyor. ABD ve Birleşik Krallık adım attı, ancak sorun sürüyor. Bankaların ödemeler konusunda adım atmadığını görüyoruz. Adil olmak zorundayız. Ukrayna’dan tahıl ve gübre ihracatının devam etmesi için mutabakatın yerine getirilmesi gerek. Rusya Federasyonu, hâlâ Ziraat Bankası swift sistemine dahil edilmedi.”

‘ANLAŞMAYI SORGULARIZ’

Rus bakan da, “Ne tahıl ne gübre yaptırım listesine dahil edildi lakin biz hem swift ödeme sisteminden kesildik hem de yüklerimizi sigortalayamıyoruz, Rus gemileri olarak limanlara giremiyoruz” dedi. Lavrov, “Rus gübre ve tahıl eserleri sevkiyatında gelişme olmazsa, bu mutabakata muhtaçlığımız var mı diye mevzuyu sorgulayacağız. Dürüstçe yaklaşmak istemiyorlarsa ilgili eserleri Ukrayna’dan karayollarından, ırmaklardan taşıyabilirler. Biz de Katar ve Türkiye ile yola devam ederiz” diye konuştu.

Rusya ve Ukrayna ile tahıl muahedeleri 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da imzalanmıştı. 19 Kasım 2022’den itibaren 120 gün mühletle uzatılan muahede 19 Mart’ta ise Rusya’nın itirazları nedeniyle yalnızca 60 gün uzatılmıştı.

‘SURİYE KONUSUNDA DİYALOG DEVAM ETMELİ’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye konusunda şunları söyledi: “4’lü toplantı Moskova’da gerçekleştirildi. Moskova’da her ülke tavrını ve görüşlerini şeffaf ve açık bir formda lisana getirdi. Bir ya da iki toplantıda tüm sıkıntıların halledilemeyeceğini biliyoruz, gerçekçiyiz lakin diyaloğun devam etmesi gerekiyor. İstişarelerin devam etmesinde yarar var. 4’lü dışişleri bakanları toplantısını da değerlendirdik. Önümüzdeki süreçte Rusya’dan gelecek haberle bilgi vereceğiz.”

Lavrov da Suriye konusunda “İlişkilerin olağanlaşması, bu toplantıların yapılması başlı başına bir muvaffakiyet. Bir adımda çözemeyiz bu üzere mevzuları. Temasları güçlendirmeli, şeffaflık arttırılmalı, karşılıklı inanç sağlamalıyız. Biz, aracı rolünü üstlendiğimizde bu süreci bu formda gördüğümüzü tabir ettik. Bakanlar toplantısına hazırlığımız sürüyor. Tarih konusunu da görüşüyoruz. Dört taraf için uygun olan tarihi de belirleriz” diye konuştu. Haftabaşında Türkiye, Suriye, Rusya ve İran’dan yetkililer Moskova’da bir ortaya gelmişti.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.