SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Akıllı telefonlarda rekabet ‘zifiri karanlık’! Karanlıkta fotoğraf çekimleri düzgünleşiyor

Akıllı telefon modellerinin kamera performansları daima artırılıyor. 2023’te tanıtılan yeni akıllı telefonların en büyük yetenekleri düşük ışıkta görüş performanslarının yüksek olması. Yeni modeller artık gerçek manada karanlıkta çok daha düzgün görüyor. Rekabet de burada kızışıyor.

Akıllı telefonlarda rekabet ‘zifiri karanlık’! Karanlıkta fotoğraf çekimleri düzgünleşiyor
Akacan The Mall
01.04.2023 09:08
0
A+
A-

Akıllı telefonlarda rekabet ‘zifiri karanlık’! Karanlıkta fotoğraf çekimleri iyileşiyor
Akıllı telefon modellerinin kamera performansları daima artırılıyor. 2023’te tanıtılan yeni akıllı telefonların en büyük yetenekleri düşük ışıkta görüş performanslarının yüksek olması. Yeni modeller artık gerçek manada karanlıkta çok daha âlâ görüyor. Rekabet de burada kızışıyor.

Akıllı telefonlar fotoğraf makinesi pazarını küçültmeyi sürdürüyor. Zira akıllı telefonlara konulan yeni jenerasyon kamera sistemleri, birçok kişi için hayal edilenin ötesinde yüksek bir fotoğraf kalitesi sunuyor. Yeni tanıtılan OPPO Find X6 Pro ve Huawei P60 Pro modelleri bu özellikleriyle büyük ses getirdi. Markaların amiral gemisi niteliğindeki bu akıllı telefon modelleri büyük boyutlu kamera sensörleri, bu sensöre yüksek oranda ışık girmesine imkân tanıyan diyafram kıymetleri ve optik sayesinde “zifiri karanlıkta” dahi çok aydınlık ve net fotoğraflar çekebiliyor. Daha evvelki sürümlerden zoom konusunda farklılaşan telefonun çabucak her profesyonel fotoğraf makinesini geride bırakan çekimler yapabildiği belirtiliyor.

TELEFOTO KAMERA MÜKEMMELLER YARATIYOR

Akacan The Mall

Şimdiye kadar çıkan akıllı telefon modellerinin düşük ışık performansı, genelde geniş açı ana kameraları özelinde yeterliydi. Yakınlaştırma sunan telefoto kameralar düşük ışıkta önemli düzeyde geriye düşüyordu. OPPO Find X6 Pro ve Huawei P60 Pro’da bu durum kelam konusu değil. Her iki akıllı telefon modeli de telefoto kameralarıyla düşük ışıkta mükemmeller yaratabiliyor. Telefonlardaki periskop yapısını benimseyen yeni kuşak kameralar, büyütülen sensörler ve diyafram kıymetleri dikkat çekiyor. Bu özellikler sayesinde kayıpsız optik yakılaştırma ile yüksek düşük ışık performansı harmanlanmış durumda.

PEKİ BU NASIL MÜMKÜN OLUYOR

Sonuçta fotoğraf makinelerinde daha büyük sensörler ve optikler yer alıyor. Nasıl oluyor da, karşılaştırdığımız vakit sensörleri çok ufak kalan akıllı telefonlar artık düşük ışıkta fotoğraf makinelerini geride bırakabiliyor? Burada yanıt “yapay zekâ” oluyor. Akıllı telefonlar içerisinde gece modlarına güç veren çok gelişmiş yapay zekâ sistemleri bulunuyor ve bunlara özel imaj süreç üniteleriyle güç veriliyor. Bu altyapıda kullanıcı deklanşöre bastığı vakit, sahne tahlil edilerek çok sayıda fotoğraf çekiliyor ve bunlar saniyeler içerisinde bir ortaya getiriliyor. Bu özel altyapı sayesinde ufak sensörlerden çok yüksek “dinamik aralık” elde edilebiliyor.

Fotoğraflar direkt olarak telefonlar içerisinde çalışan özel yapay zekâ modelleriyle işlenerek çok daha güzel ya da öbür bir deyişle aydınlık ve pak hale getirilebiliyor. Bu hususta çıtayı devamlı olarak artıran telefon üreticileri, taşınabilir işlemciler ve sensörler geliştikçe yapay zekâ sistemlerine daha fazla bilgi gönderiyor. Daha fazla bilginin geri dönüşü ise her ışık şartında harikaya yakın fotoğraflar oluyor.

YAPAY ZEKÂ BÜYÜLEYİCİ

Yapay zekâ konusundaki birinci büyük adımlar görsel sistemler olmuştu. Geliştirilen DALL-E, MidJourney Stable Diffusion ve Adobe Firefly üzere teknolojiler, şahısların yazdıklarını görsel hale getirmeye başladı. Bu milyarlarca fotoğraf ile eğitilen sistemler, gerçek manada cümleleri görselleştirebiliyor ve akıl almaz kalitede düzgün sonuçlar veriyor. Bu sistemlere örneğin “balık tutan kedi” üzere bir komut girebiliyor ve bunu saniyeler içerisinde sonsuz sayıda versiyonla görselleştirebiliyorsunuz.

Yapay zekâ denildiği vakit akla gelen en taze tahlillerden biri yeniden OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT. Geçtiğimiz periyotta fiyatlı “Plus” versiyonu da çıkan yapay zekâ temelli sohbet botu, 2022’nin sonuna damga vurdu ve 2023’te de en çok gündeme gelen yapay zekâ çalışması pozisyonunda yer alıyor. Doğal lisan algılama ve cevaplama özellikli ChatGPT, bireylerin sorduğu çabucak her soruya karşılık verebiliyor, öğrencilerin ödevlerini yapabiliyor, yazılımcılara kullanabilecekleri kodlar yazabiliyor ya da kodları denetim ederek yanılgı bulursa tahlil üretebiliyor. Daha şimdiden birçok kişinin hayatını değiştiren ve eklenti sistemiyle internete bağlanabilir hale getirilen sistem, bilhassa Microsoft tarafından destekleniyor. Geliştirici şirket OpenAI’a milyarlarca yatırım yapan Microsoft, ChatGPT’nin üzerine kurulduğu altyapıyı kendi servislerine entegre ediyor. Bu hususta başlangıcı Teams üzerinden yapan şirket, ChatGPT’nin temeli ile Google’ın karşısında öne çıkamayan Bing arama motorunu da geleceğe taşıyor. ChatGPT’nin yapabildiklerinin büyük kısmını ve fazlasını Bing arama motoruna entegre eden Microsoft, bu sayede servisi çok lakin çok daha güçlü bir hale getiriyor.

CHATGPT SAVAŞLARI

ChatGPT, sunduklarıyla birçok teknoloji firmasını hayli korkutuyor. Bunlar ortasında internet devi Google da yer alıyor. Şirket, geçtiğimiz haftalarda ChatGPT’ye rakip olacak kendi yapay zekâ sistemi “Bard” ile karşımıza çıktı. ChatGPT’yi gördükten sonra acil durum ilan eden firma, kendi yapay zekâ takviyeli sohbet botu ile kullanıcılara çok daha farklı bir arama tecrübesi yaşatacak, yeni kuşak Google arama motoru internet siteleri yanında kendi karşılıklarıyla da öne çıkacak. Son periyotta yapay zekâ sistemleri içerik üretimi konusunda da çok dikkat çekiyor ve artık etkin formda kullanılıyor. Birçok yurtdışı merkezli internet sitesi, muhakkak içerikleri ve haberleri yapay zekâ sistemlerine yazdırmaya başladı. Şimdilik beklenildiği kadar düzgün olmayan ve sık sık kusur yapan bu sistemler, tekrar de daima olarak gelişiyor ve içerik üretme konusunda büyük bir gelecek vadediyor. Firmalar bu sistemler ile tekrar eden kolay yapılı içerikleri editörlerin üzerinden almak istiyor. Bu ortada yapay zekâ tarafından yazılan içeriklerin tespit edilmesi konusunda da adımlar atılıyor. ChatGPT’yi geliştiren OpenAI, kısa mühlet evvel bir metnin yapay zekâ tarafından yazılıp yazılmadığını tespit eden bir araç geliştirdi ve test maksadıyla kullanıma sundu. Bu biçim sistemler hem yazılı hem de görsel yapay zekâ üretimi içerikler için hayati görünüyor.

YAPAY ZEKÂ TAKVİYELİ YENİ KAMERA SABİTLEME APARATI

Insta 360 Flow, akıllı telefonuyla sık sık görüntü çeken bireylere odaklanan bir kamera sabitleme aparatı. Bir Selfie çubuğu olarak da kullanılabilen eser, şahısların telefonlarıyla stabil görüntüler çekmesine imkân tanıyor ve yapay zekâ teknolojilerinden yardım alarak kadrajdaki bireyleri otomatik formda takip ediyor. Ayrıyeten tahliller yaparak nesnelere otomatik yakınlaştırma da yapabiliyor. Kompakt yapılı eser önümüzdeki günlerde Türkiye’de de satışa sunulacak.

NOKIA AY ÜSTÜNDE 4G İLİŞKİ SUNMAYA HAZIRLANIYOR

İletişim teknolojileri geliştiren Nokia, NASA’nın Ay’a tekrardan insan götürme planları kapsamında Ay üstünde “4G” internet ilişkisi sunmak ismine somut planlar yapıyor. Bunun için NASA, Lunar Outpost ve Intuitive Machines ile paydaşlık kuran firma, SpaceX tarafından yapılacak bir vazife kapsamında Intuitive Machines’in Nova-C ay iniş aracına gerekli 4G irtibat altyapısını yükleyecek ve Ay’ın güney bölgesindeki Shackleton kraterine konumlandıracak. Nokia, Ay üstü 4G ağının astronotların birbirleriyle ve misyon denetimiyle bağlantı kurmasının yanı sıra, uzay araçlarının uzaktan denetim edilmesine ve gerçek vakitli görüntü ile telemetri datalarının Dünya’ya aktarılmasına imkan tanıyacağını belirtiyor. 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.