SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Afetzede işletmelere dayanak vakti

Zelzelenin etkilediği 11 vilayetteki yüz binlerce üretici ve işletme kuvvetli bir imtihandan geçiyor. Büyük kayıplar yaşayan afetzede esnaf yeni bir hayat için çaba ederken, “Bir mühlet daha alışverişinizi zelzele bölgesindeki işletmelerden yaparak bizlere dayanak olabilirsiniz” diyor.

Afetzede işletmelere dayanak vakti
Akacan The Mall
10.04.2023 07:52
0
A+
A-

Afetzede işletmelere takviye zamanı
Depremin etkilediği 11 vilayetteki yüz binlerce üretici ve işletme şiddetli bir imtihandan geçiyor. Büyük kayıplar yaşayan afetzede esnaf yeni bir hayat için uğraş ederken, “Bir mühlet daha alışverişinizi zelzele bölgesindeki işletmelerden yaparak bizlere takviye olabilirsiniz” diyor.

Depremin acısı hâlâ yüreğimizde. Unutmadık, unutmayacağız… Lakin bugün artık yaraları sarma vakti. Bölgede sıkıntı kurallarda hayat uğraşı veren yüz binlerce üretici ve işletme takviyelerimizi bekliyor. Topraklarını takım biçmeleri, dükkânlarının kapılarını tekrar açmaları, umutla üretime devam etmeleri için bize gereksinimleri var. İşte bu muhtaçlığı gören bir teşebbüsçü yaptığı dayanışma daveti ile 11 vilayette yüzlerce işletmeyi tek çatı altında topladı. dayanisma.localmakers.com.tr adresinde besinden, giysiye, dekorasyondan oyuncağa kadar, e-ticaretle aldığımız tüm gereksinimlerimizi bulacağımız 300’e yakın marka var. Alışverişlerimizi bu adreslerden yaparak onların yeni hayatlarına umut olabiliriz.

11 İLİN ESNAFI TEK ÇATI ALTINDA BULUŞTU

Akacan The Mall

LOCAL Makers markası, bölgedeki lokal üreticilerin üzerindeki ekonomik yükü hafifletmek için bir adım atmak istedi ve 16 Şubat’ya takviye daveti başlattı. Evvel lokal ve butik üreticilerle ilgili bilgiler topladıklarını söyleyen Kurucu Yağmur Çoban, şunları kaydetti: “Çağrımız elden ele dolaştı, bölgedeki lokal üreticiler, onların yakınları, tahminen hiç tanışmadan alışveriş yaptıkları üreticilerin bilgilerini içeren yüzlerce ileti aldık. Davetimizin akabinde müracaat formunu dolduran üreticiler ve takımımızın bölgedeki üreticilerin bilgilerini derlemesi ile elimizde çok değerli bir dizin oluştu. Bu pahalı bilgilerin vakitsiz ve erişilebilir bir yerde kalmasını istedik. Bölgedeki üreticilere yardım etmek isteyen herkesin faydalanabileceği açık kaynaklı bir web sitesi tasarladık. dayanisma.localmakers.com.tr’den sarsıntı bölgesinde yer alan üreticilerin kategori bazlı ayrıntılarına online satış kanallarına ve toplumsal medya bağlantı bilgilerine ulaşabilirsiniz. dayanisma.localmakers.com.tr listelerinde bilgileri yer almayan zelzele bölgesindeki bir üretici ya da yakınıysanız; “İşletme Ekleyin” sayfasındaki müracaat formundan sistem kaydınızı oluşturabilirsiniz.” Çoban, kurumsal firmaların da birebir platform üzerinden takviye verebileceğini ekledi.

 

SEMİR ERASLAN/HATAY/YÖRESEL/HATAY

‘ELİMİZDE BİR TEK E-TİCARET KALDI’

“Uzun Çarşı yerli yabancı tüm turistlerin Antakya’daki en kıymetli adresiydi. Baharatını, yöresel eserlerini alır, kebaplarını künefelerini yerlerdi. Artık bu türlü bir yer yok… Bizim de dükkânımız kullanılamaz halde” diyen işletme sahibi Semir Eraslan zelzele sonrası yaşadıkları için şunları söyledi:

“Deprem sonrası kentten çıkmamız 4 günü aldı, Antalya’ya ablama gittik. Herkes çok misafirperverdi fakat 15 günden fazla kalamadık. Hatay’ın insanı öteki yerde yapamaz. Deniz görünümlü konutta kalacağıma memleketimde çadırda kalırım dedim ve döndük. Bugün Antakya’da oturulacak tek mesken yok, işyerleri ağır hasarlı. Yeni bir hayata başlamak için çalışıyoruz ancak kolay değil. 1970’de kurulan markanın üçüncü jenerasyon temsilcisiyiz. Toptan satış yapardık alacak kimse kalmadı, perakende satış yok, elimizde bir tek e-ticaret kaldı. Sarsıntı sonrasında toplumsal medyada başlatılan davetler sonrasında çok ileti aldık. Duygusal notlar vardı. Konutumuzda yemek yiyemiyoruz, kalbimiz sizinle yazıyordu. Eser aldık ancak yollamasanız da olur diyen de vardı… Para yollamak istediler lakin ‘karşılıksız olmaz, isterseniz sipariş verin’ dedik. Bayan üreticilerimizle birlikte yine çalışmaya başladık. Gündüz üretiyor, paketliyoruz, akşam ise çadır ve konteyner hayatının zorlukları sürüyor. Her konutta salça, baharat, zeytinyağı üzere muhtaçlıklar var. Bunları bir mühlet hazır almak yerine sarsıntı bölgesindeki işletmeden alırlarsa, sıfırdan hayat kurmamıza takviye olurlar.”

Bölgede hâlâ kargo ve internet sorunu olduğunu belirten Eraslan, kimi bildirilere süratli cevap veremediklerini, ya da kargoların 1-2 gün geç kaldığını belirterek anlayış beklediğini ekledi.

MÜCAHİT CEVAHİR/NEFİSSO/GAZİANTEP

‘BAYRAM ALIŞVERİŞİNDE SARSINTI BÖLGESİNİ SEÇİN’

Dükkânlarının olduğu sokakta binaların yıkıldığını, birçok komşularının hayatını kaybettiğini söyleyen Gaziantepli işletme sahibi Mücahit Cevahir, “Dükkânımız İbrahimli semtinde. Tıpkı caddede binalar yerle bir oldu. Günlerce sokaklar kapalı kaldı. Sonrasında ise zelzele travması nedeniyle beşerler gelmek istemedi. İşimiz kuruyemiş ve yöresel tatlar. Kimse keyfi yokken bunları tüketemez ki… İşlerimiz düzelmez diye düşünürken aklımıza internet sitemiz ve toplumsal medya geldi, bir davet yaptık. ‘İşletmemizin ayakta kalabilmesi için siparişlerinize muhtaçlığımız var’ dedik. Zira bizim de birilerine yardım etmemiz için çalışmamız gerekliydi. Toplumsal medyada tesirli isimler paylaşım yapınca, büyük ilgi gördük. Siparişlerin zelzele öncesinin 5-6 katına çıktığı oldu. Gördük ki birlik beraberlik kelamda değilmiş, milletimiz zorda kalınca kenetleniyormuş. Sonrasında başka esnaf da bizden ilham aldı ve davet atılımı büyüdü” dedi.

Artan işlerin yalnızca kendi işletmeleri değil tüm bölge için olumlu tesir yarattığını belirten Cevahir, “Tedarikçilerden peşin ödeme ile eser aldık. Antep de değil yalnızca, Maraş’tan Hatay’dan eser getirdik ve sattık. Dayanaklar domino tesiri yarattı diyebilirim. Önümüz bayram, imkânı olan alışveriş için zelzele bölgesindeki işletmeleri seçsin. Uzun bir toparlanma süreci bizi bekliyor. Yalnızca benim markam değil, 11 vilayetteki her esnaf için takviye önemli” tabirlerini kullandı.

MURAT AKPINAR/MİS MARAŞ YÖRESEL/KAHRAMANMARAŞ

‘GELEN SİPARİŞLER UMUT VERİYOR’

Depremlerin merkez üssü Maraş’ta esnaf tekrar ayağa kalkmak için var gücüyle çalışıyor. Bu isimlerden biri de Mis Maraş Yöresel markasının sahibi Murat Akpınar. “Yeni bir hayat için uğraş ediyoruz” diyen Murat Akpınar yaşananları şöyle aktardı:

“Markamı online satış için 5 yıl evvel kurdum. Enişteme ilişkin Maraş Pazar markası da tedarikçimdi. Hem depomuz hem de dükkânımız ağır hasarlı. Elimizde kalan eserleri Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu fuarda sattık, ilgi çok hoştu. Online satışta da beklentimizin üzerinde taleple karşılaştık. Sarsıntı öncesi siparişin üzerine çıktık hatta. Çok duygusal iletiler aldık ve sıkıntı vakitte Türk milletinin nasıl birlik olduğunu gördük. Firmalar da ramazan kolilerini bizden yaptırmaya başladı. Zelzele bölgesine yardım için gelenler, dönmeden alışverişini yeniden bizden yaptı. Tüm bunlar geleceğe daha umutla bakmamızı sağlıyor. Yakın vakitte dükkân da açmayı düşünüyorum. Bizden dayanağını esirgemeyen herkese çok teşekkür ederiz. Zelzele bölgesindeki esnaf büyük zorluklar içinde, o nedenle bu manalı takviyenin devamını bekliyoruz.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.