SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

ABD’de sürprizli seçim

ABD’de sürprizli seçimABD’de kritik orta seçimlerin sonucu ne Demokratları ne de Cumhuriyetçileri sevindirdi. Cumhuriyetçilerin beklediği …

ABD’de sürprizli seçim
Akacan The Mall
10.11.2022 07:37
0
A+
A-

ABD’de sürprizli seçim
ABD’de kritik orta seçimlerin sonucu ne Demokratları ne de Cumhuriyetçileri sevindirdi. Cumhuriyetçilerin beklediği ‘kırmızı dalga’ zaferi gerçekleşmezken, resmi olmayan sonuçlara nazaran Demokratlar, Temsilciler Meclisi’ndeki üstünlüğü kaybetti. Senato’da başa baş yarış sürüyor. Mehmet Öz ise Senato yarışını kazanamadı.

– ABD’de 2024 başkanlık seçimleri için ‘referandum’ olarak bedellendirilen orta seçimler tamamlandı. 8 Kasım’da düzenlenen seçimler sonrası oy sayımı sürerken, birinci sonuçlar anketlerin ve yorumcuların beklediği üzere olmadı. Seçimlerde Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin 435 sandalyesinin tamamı, Senato’nun da 35 sandalyesi yenileniyor.

– Kesin olmayan sonuçlara nazaran, Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu sağlayabilir. Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi’nde 204 sandalyeyi, Demokratlar ise 187 sandalyeyi garantiledi. Çoğunluk için 218 oy gerekiyor. Seçimler öncesinde Temsilciler Meclisi, Demokratların denetimindeydi.

Akacan The Mall

– Senato’da başa baş bir tablo olsa da bunun az bir farkla Demokratlar lehine döneceği öngörülüyor. Durum seçim öncesi 50’ye 50 idi. Lider Yardımcısı Kamala Harris’in ek oyuyla birlikte istikrar Demokratlardan yanaydı. Georgia eyaletindeki yarışta iki aday da yüzde 50’yi geçemediği için 6 Aralık’ta ikinci cins oylamaya gidilecek. Senato’daki istikrarın değişmesi büyük ölçüde bu seçimin sonucuna bağlı.

SEÇİMİN KISA ÖZETİ

1) KIRMIZI DALGA OLMADI

ABD’de Demokratlar ‘mavi’ renkle temsil edilirken, Cumhuriyetçiler ‘kırmızı’ renkle’ temsil ediliyor. Buradan yola çıkarak, Cumhuriyetçilerin önde gelen isimleri, haftalardır Kongre’de ‘kırmızı dalga’ oluşacağını öngörüyordu. Cumhuriyetçiler, orta seçimlerde süratle artan enflasyon ve kabahat oranlarından mustarip seçmenin Demokrat Parti’den uzaklaşacağını düşünüyordu. Medyada da bu türlü bir algı oluşmuştu. Lakin birinci sonuçlara nazaran, Cumhuriyetçi Parti’nin anketlerin öngördüğü ‘kırmızı dalga’yı yaratamadığı konuşuluyor. Hakikaten Cumhuriyetçi Parti’nin ağır toplarından Senatör Lindsey Graham, Amerikan NBC televizyonuna yaptığı açıklamada “Bu muhakkak Cumhuriyetçi dalga değil” diye konuştu.

2) TRUMP’A AÇIK ÇEK YOK

Ara seçimler, gelecek başkanlık seçimlerde tekrar aday olacağını söyleyen Donald Trump için bir referanduma dönüşmüştü. Biden idaresinde yükselen enflasyon, kabahat oranları, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi ve artan güç fiyatlarından dem vuran Trump, popülizmin kendisine oy kazandıracağını düşünüyordu. Fakat sonuçlar Trump’ın düşündüğü üzere olmadı. Cumhuriyetçilerin beklentilerin altında kalmasının temel sebebi olarak, Trump’ın Biden’a nazaran siyaseten deneyimsiz olması ve yanlış adayları desteklemesi gösterildi. Bir öteki etken de Biden’ın kanlı Kongre baskınını hatırlatarak, orta seçimleri adeta bir ‘demokrasi oylaması’ üzere göstermesi oldu. Trump’a oy kaybettiren bir öge da atadığı yargıçlarla muhafazakârların tartıda olduğu Anayasa Mahkemesi’nin kürtaj hakkından vazgeçmesi oldu.

3) KUTUPLAŞMA SÜRÜYOR

Seçim sonuçları, 2024 başkanlık seçimleri için 76 yaşındaki Trump’a açık çek vermezken, 80 yaşındaki Biden için de tam takviye manası taşımıyor. Seçim, ülkedeki kutuplaşmanın sürdüğünü ortaya koyarken ABD’nin şimdiden 2024 yarışına girdiğini söylemek de mümkün.

 

‘Z KUŞAĞI’ BİRİNCİ DEFA KONGRE’DE

ABD’de 25 yaşındaki Demokrat Maxwell Frost, orta seçimlerde Florida’nın 10’uncu Kongre Bölgesi’nden Temsilciler Meclisi’nde sandalye kazandı ve ABD Kongresi’ne seçilen birinci ‘Z kuşağı’ üyesi oldu. Frost, 10. Kongre Bölgesi koltuğunu almak için 72 yaşındaki Cumhuriyetçi Calvin Wimbish ile yarıştı.

MİLENYUM GENÇLERİ

Demokrat genç, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Bu gece tarih yazıldı. Floridalılar, Z jenerasyonu ve daha uygun bir geleceği hak ettiğimize inanan herkes için tarih yazdık” tabirlerini kullandı. ‘Z kuşağı’, 90’ların ortaları ile 2010’ların başlarında doğan, teknolojiyi kullanma ve ona ahenk sağlama yetenekleriyle tanımlanıyor. Büyükannesi 1960’ların başında Küba’dan Florida’ya taşınan Frost, diğer bir ailenin yanında evlatlık olarak büyüdü. Frost, yaş ortalamasının 58 olduğu Temsilciler Meclisi’nin en genç üyesi olacak. Genç, Washington’daki pozisyonunu ABD’deki ferdi silahlanmaya tahlil aramak için kullanacağını söyledi. Frost, 2012’de Sandy Hook İlköğretim Okulu’nda yaşanan silahlı atak sonucu travma geçirdiğinde ve sınıf arkadaşlarının birçok üzere daha sonra sivil aktivizme katılmaya karar verdiğinde 15 yaşındaydı.

MEHMET ÖZ KAZANAMADI

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin Pennsylvania Senatör adayı olarak seçime giren Dr. Mehmet Öz (62), Demokrat rakibi John Fetterman’ıngerisinde kaldı. Eski ABD Lideri Donald Trump, orta seçimlerden çabucak evvel eyalete giderek Öz’ün mitingine katılmış ve konuşma yaparak onun için oy istemişti. New York Times gazetesi, yarışın kaybedilmesinin akabinde Trump’ın eşi Melania da dahil olmak üzere “Dr. Öz’e dayanak vermesini tavsiye eden herkese çok öfkeli olduğunu” sav etti.

ZAFER İLAN ETTİ

Kalp rahatsızlığına bağlı olarak mayıs ayında kısmi felç geçiren Fetterman, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Pennsylvania’da en fazla oyu alarak seçimi kazandığını duyurdu. Kendisinin bir sonraki “Pennsylvania Senatörü” olacağını vurgulayan Fetterman, “Pennsylvania halkına güvendik, bizi mahcup etmediler ve ben de sizi mahcup etmeyeceğim” sözlerini kullandı.

 

DR. ÖZ NİÇİN KAYBETTİ

Fetterman, Pennsylvania’da geçerli oyların yüzde 49.5’ini, Mehmet Öz ise oyların yüzde 48.1’ini alarak yarışı ikinci sırada tamamladı. Öz ise sonuçların gelmesinin başladığı vakit yaptığı konuşmada, “Tüm oylar sayıldığında, bu yarışı kazanacağımıza inanıyoruz. Bütün gece farkı kapattık. Daha sayılacak çok oy var” demişti. Amerikalı siyasi gözlemciler, Öz’ün kaybetmesini bir dizi faktöre bağladı. Bunlar ortasında Pennsylvania sakini olmaması, rakibinin sıhhat problemlerine fazla değinmesi ve vaatlerinin sıradan kalması yer aldı. Senato’da üstünlük sağlamak için Pennsylvania kilit pozisyondaydı. Bu eyalet, her iki partinin de kalesi olmadığı için ‘kararsız’ seçim bölgesi olarak görülüyordu.

DESANTİS TRUMP’A RAKİP OLABİLİR

Cumhuriyetçi Parti’den ikinci sefer Florida Valisi seçilen Ron DeSantis (44) , 33 bin oy farkıyla kazandığı 2016’daki birinci seçimdeki oylarını artırarak bu sefer rakibine 1.6 milyon oy farkı attı.

ŞANTAJ ÜZERE AÇIKLAMA

ABD seçimlerinin en güçlü zaferini kazanan DeSantis, 2024 başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’den aday adayı olması beklenen eski Lider Donald Trump’a parti içi rakip olabilir. Başkanlık yarışı için adaylığını duyurması beklenen Trump, Fox Televizyonu’nda yaptığı açıklamada “DeSantis bence aday olursa yanılgı yapar. Bu parti tabanının güzeline gitmez. Onu herkesten hatta tahminen eşinden bile yeterli tanıyorum” dedi. Trump, DeSantis hakkında elinde beğenilen olmayan bilgiler olduğunu da öne sürdü.

Siyasi analistler, DeSantis’in ön adaylık yarışında TRUMP’ı yenmesi durumunda Demokrat Lider Joe Biden’ın yarışa girmeyeceği yerine California Valisi Gavin Newsom’ın ön adaylığı kazanacağını ve 2024 başkanlık yarışının DeSantis ve Newsom ortasında geçeceğini öne sürüyorlar. 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.