SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

ABD-Rus tansiyonu sürüyor: Karadeniz’de SİHA avı

ABD’ye ilişkin MQ-9 Reaper SİHA’sının evvelki gün Rus uçaklarının tacizi sonrasında düşmesi Washington ve Kremlin sınırın tansiyonu tırmandırırken Kırım açıklarında Karadeniz sularına gömülen SİHA’nın enkazını bulmak için vakte karşı yarış başladı.

ABD-Rus tansiyonu sürüyor: Karadeniz’de SİHA avı
Akacan The Mall
16.03.2023 08:07
0
A+
A-

ABD-Rus tansiyonu sürüyor: Karadeniz’de SİHA avı
ABD’ye ilişkin MQ-9 Reaper SİHA’sının evvelki gün Rus uçaklarının tacizi sonrasında düşmesi Washington ve Kremlin sınırın tansiyonu tırmandırırken Kırım açıklarında Karadeniz sularına gömülen SİHA’nın enkazını bulmak için vakte karşı yarış başladı.

Rusya’ya ilişkin Su-27 savaş uçaklarının evvelki gün ABD’nin MQ-9 Reaper silahlı insansız hava aracına (SİHA) tedbire yaparken düşürülmesine neden olmasının akabinde, düşen SİHA’yı bulmak için Karadeniz’de enkaz bulma ve çıkarma operasyonu başladı. ABD tarafı Rusların tedbire yapılmadığı açıklamasını reddederken, Karadeniz’de Kırım açıklarında memleketler arası sulara düşen SİHA’nın bulunması için vakte karşı yarış veriliyor.

İKİ SEBEPTEN ÖNEMLİ

Akacan The Mall

SİHA arayışına dair Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Amerikan CNN’e verdiği demeçte, “Çok fazla detaya girmeden söyleyebileceğim şey, insansız hava aracıyla ilgili olarak özkaynaklarımızı korumak için adımlar attığımızdır. Açıkçası bizim dışımızda kimsenin eline geçmesini istemiyoruz” diye konuştu. ABD’nin SİHA’yı ele geçirmekte kararlı davranmasının iki sebebi var. Birincisi, aracın ABD ordusundaki en gelişmiş SİHA’lardan biri olması. İkincisi ise istihbarat toplamak için kullanılan SİHA’daki muhtemel dataların Rusya’nın eline geçmesini engellemek. Gerçekten Rusya Güvenlik Kurulu Sekreteri Nikolai Patruşev de SİHA’nın çıkarılması için çalışacaklarını söyledi.

ABD’NİN BULMASI ZOR

Amerikan Wall Street Journal gazetesi Montrö Anlaşması’na işaret ederek ABD güçlerinin SİHA’yı bulmasının çok sıkıntı olduğuna dikkat çekti. WSJ’nin haberinde Türkiye’nin Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi sonrası Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkelere Boğazları kapattığı ve bu nedenle bölgede Amerikan savaş gemisi bulunmadığına dikkat çekildi.

RİSKLİ HAMLE

New York Times gazetesi ise aracın düşmesine neden olan olayların Rusya’nın açıklamasının tersine “tam olarak kaza olmadığı” yorumunu yaptı. SİHA’nın önüne Rus uçakları tarafından akaryakıt dökülmesinin kasıtlı bir hareket olduğu vurgulanırken, ABD’li yetkililerin, Rusların SİHA’nın pervanesini kasıtlı olarak koparmadığı zira bu atağın Rus SU-27’sinin de düşmesine neden olabilecek riskli bir hareket olduğu yorumuna yer verildi.

STRATEJİK SİLAH

MQ-9 Reaper SİHA’sı ABD haricinde İngiltere, Fransa, İtalya, Hindistan ve Hollanda ordularının da envanterinde bulunuyor. 15 km irtifaya çıkabilen SİHA yaklaşık 20 saatlik uçuş müddetiyle 2 bin km yol alabiliyor. Amerikan ordusu SİHA’nın öncelikli olarak istihbarat maksadıyla kullanıldığını söylese de MQ-9 Reaper, Hellfire (cehennem ateşi) füzeleri ve lazer güdümlü bombaları taşıma kapasitesine sahip stratejik bir silah.

RUSYA: BİZ DOKUNMADIK KENDİSİ DÜŞTÜ

Rusya Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, ABD’ye ilişkin SİHA’nın memleketler arası sularda “kendiliğinden” düştüğünü savundu. Açıklamada, “ABD’nin sonlarımıza yakın bölgede sergilediği davranışlar kriz çıkarma niyeti taşıyor. ABD’ye ilişkin SİHA casus araç üzere davranarak menşeini aşikâr eden sinyalini kapatmıştı, Rusya’nın vaktinde kelam konusu bölgede ilan ettiği NOTAM kurallarına uymayarak uçuşa kapalı bölgeyi ihlal etmişti ve hava aracı direkt Rusya hava alanına yönelmişti” tabirleriyle olayda saldırgan tavır gösteren tarafın ABD olduğu savunuldu. SİHA’nın kime ilişkin olduğunun tespiti için havalanan Rus uçaklarının araca ateş açmadığı ya da düşmesine neden olacak bir atılımda bulunmadığı belirtilen açıklamada, “Amerikan aracı takip edildiğini anlayınca yaptığı ani hareketler sonucunda istikrarını kaybederek düştü. Bizim onunla rastgele temas kurma teşebbüsümüz olmadı” dendi.

‘KAZANIN SEBEBİ CASUSLUK’

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu dün ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin ile telefonda kazayı görüştü. Şoygu görüşmede Austin’e “kazaya ABD’nin casusluk faaliyelerini arttırmasının neden olduğunu” söyledi. Moskova ayrıyeten “gelecekteki rastgele bir ABD provokasyonuna orantılı karşılık verileceği” ihtarında da bulundu. (Nerdun HACIOĞLU)

BAKAN AKAR: TARAFLARLA GÖRÜŞÜYORUZ

Rusya’YA ilişkin savaş uçaklarının Karadeniz’de düşürdüğü ABD SİHA’sının çıkarılması için Türkiye’nin Boğazlar’ı ABD gemilerine açıp açmayacağı tartışılırken, Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Savunma Bakanlığı yakın bağlantı halinde. Cumhurbaşkanlığı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sonuçlarını önümüzdeki devirde göreceğiz” dedi. AK Parti Küme Toplantısı öncesinde TBMM’de gazetecilerin gündeme ait sorularını yanıtlayan Akar, şunları söyledi:

“Olayı yakından takip ediyoruz. Çeşitli temaslarımız var, bunlar sürüyor. Bu mevzuyu hem kendi içimizde hem de muhatabımız ABD’lilerle de görüşmek suretiyle, makul ve mantıklı bir halde çözme konusunda uğraş gösteriyoruz. Bunun uhuletle, suhuletle tahlilinden yanayız.”

TAHIL KORİDORU

“Biz tahıl koridorunun mutabakatın birinci haline uygun olarak 120 gün daha uzatılması fikri ile görüşmelere başladık. Bugüne kadar 24 milyon tondan fazla tahılın sevkıyatı gerçekleştirildi, muhtaçlık sahiplerine ulaştırıldı. Bunun devamı kıymetli. Bu manada iki ay yerine 120 gün olması konusunda da temaslarımızı sürdüreceğiz.” Rusya, 18 Mart tarihinde mühleti dolacak tahıl mutabakatını 120 yerine 60 müddetince uzatılmasına yeşil ışık yakmıştı. (Selçuk BÖKE / ANKARA)

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.