SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bir müddet ‘ilaç’ olur

İlaç fiyatlarını belirleyen Euro bedelinin yüzde 36.77 arttırılarak 10.75 TL’ye çıkarılması kararının, piyasadaki ilaç bulunurluğu kasvetine deva olup olamayacağını dal temsilcileri, hekim kökenli milletvekilleri ve eczacılara sorduk. Aldığımız reaksiyonlar çoklukla, artışın süreksiz bir rahatlama sağlayacağı lakin fiyat bareminin de yenilenmesi gerektiği tarafında oldu.

Bir müddet ‘ilaç’ olur
Akacan The Mall
15.12.2022 07:38
0
A+
A-

Bir müddet ‘ilaç’ olur
İlaç fiyatlarını belirleyen Euro pahasının yüzde 36.77 arttırılarak 10.75 TL’ye çıkarılması kararının, piyasadaki ilaç bulunurluğu külfetine deva olup olamayacağını dal temsilcileri, hekim kökenli milletvekilleri ve eczacılara sorduk. Aldığımız yansılar çoklukla, artışın süreksiz bir rahatlama sağlayacağı lakin fiyat bareminin de yenilenmesi gerektiği istikametinde oldu.

Piyasada yaşanan ilaç krizi nedeniyle tartışma konusu olan ilaç fiyatlarını belirleyen Euro pahasında artış yapıldı. Beşeri Tıbbi Eserlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara eklenen süreksiz unsurla ilaç kurunda değişikliğe gidildi. Buna nazaran, beşeri tıbbi eserlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 Euro kıymeti yüzde 36.77 oranında arttırıldı. Daha evvel 7.86 olan ilaç kuru 10.75 TL’ye yükseltildi. Kararın piyasadaki ilaç ezasına çözüp olup olmayacağına eczacı ve hekim kökenli milletvekilleri ve eczacılar şöyle kıymetlendirdi:

TBMM SIHHAT KOMİTESİ LİDERİ RECEP AKDAĞ: Genel olarak Euro’nun kendi bedeline yakın bir fiyatın verilmesi sorunun tahlilini kolaylaştıracaktır.

Akacan The Mall

AK PARTİ NİĞDE MİLLETVEKİLİ SELİM GÜLTEKİN: Kurun güncellenmesi birinci kademede gerçek bir karar. Bu artırım şubat ayında yapılıyordu, herkes şubat ayına odaklandığı için firmalar ilaç üretimini şubat ayına nazaran ayarlıyordu. Artık artırım öne çekilince firmalar gelecek yıl planladıkları üretimi bu aydan itibaren yapacaklar. Onlar üretime başlar, paketlemesiyle birlikte bu ilaçlar yakın vakitte vatandaşla buluşur. Eczacıların kâr baremiyle ilgili mevzuyu da Hazine ve Maliye Bakanlığımıza ilettik, çalışmalarını yapıyorlar. 2023 bütçesiyle ilaç fiyat kararnamesinin yenilenmesiyle birlikte gereken yapılacaktır, umudumuz bu.

MHP DÜZCE MİLLETVEKİLİ ÜMİT YILMAZ: Yeni kararnamenin akut sorunu çözeceği kanaatindeyim. Diğer adımlar da atılması gerekiyor, zati Sıhhat Bakanlığı da değerlendirmesini sürdürüyor. Dünyadaki gelişmelere uygun olarak bu fiyat düzenlemesi, vatandaşın ilaca erişiminde mahzurları kaldırmak açısından en azından elimizi güçlendirdi. Ayrıyeten eczacıların kâr oranıyla ilgili fiyat baremleri üzerinden Sıhhat Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’yla görüşüyoruz. Bilhassa bu basamaklarda da fiyat artışı kadar artırım olması için çalışmalarımızı yürütüyoruz.

‘GEÇİCİ TESİR YAPAR’

CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ERKAN AYDIN: Güncelleme bilhassa üreticiler açısından kısa müddetli nefes aldırır. Zira, bilhassa çocuk şurupları ve antibiyotikleri üzere ucuz ilaçlarda maliyetler, yalnızca ambalaj maliyetleri bir yılda yüzde 400 arttığı için çok yüksek. Bu son güncelleme en azından üretim maliyeti yüksek, fiyatı düşük ilaçların kısa vadede piyasaya çıkmasına yardımcı olur. İlaç fiyat kararnamesinin de tekrar güncellenmesi gerekir.

İYİ PARTİ İZMİR MİLLETVEKİLİ AYTUN ÇIRAY: Çoğu ilaç şirketinin merkezleri yurtdışında olduğu için iktidarın bu şirketlere baskı gücü de yok. Hasebiyle piyasada da ilaç yokluğu yaşanıyor. Artık bir güncelleme yaptılar, aslında bu zamdır, ben bunun bahsetiğim nedenlerden ötürü çabucak sonuç vereceğine ve ilaç kıtlığının ortadan kalkacağına inanmıyorum.

İLAÇ FİRMALARI OLUMLU KARŞILADI

ARAŞTIRMACI İLAÇ FİRMALARI DERNEĞİ (AİFD) GENEL SEKRETERİ DR. ÜMİT DERELİ: “Güncellemenin aralık ayında yapılmış olması son derece olumlu ve yeterli niyetli bir yaklaşım. İlaç fiyatlamasında gerçek kura yakınsamasının kesimin sürdürülebilirliği ve hastaların yenilikçi tedavilere erişimi açısından kritik kıymette olduğunu düşünüyoruz. Ek olarak ilaç fiyatlandırmasına temel pahasının şimdiki kur bedeliyle eşzamanlı hareketine imkân verecek yapısal bir tahlile de muhtaçlık var.”

ECZACILAR NE DİYOR

TÜM ECZACI PATRONLAR SENDİKASI (TEİS) LİDERİ NURTEN SAYDAN: Kur düzeyinin aktüel kurun çok altında olmasından kaynaklı olarak piyasada bulunamayan ilaç probleminin devam edeceğini düşünüyoruz. Çünkü yeni kura nazaran, Euro bugün prestijiyle 19 TL düzeyinde bulunuyor. İthal edilen ilaçların yeni kura nazaran ithalatında zahmetler yaşanmaya devam edecektir. Bu güncellemenin ilacın hastaya ulaşmasına imkân sağlayacak düzeyde olmadığını düşünüyoruz. Kâfi olduğunu düşünmediğimiz bu düzenlemenin yarayı iyileştirmeyeceğini yalnızca bir pansuman olabileceğini belirtmek istiyoruz.

YUSUF DEMİREL (ECZACI): Yapılan güncelleme ilaçların bulunabilirliğini bir müddet için arttıracaktır. Biz Avrupa’daki ilaçları yarı fiyatına Türkiye’den alıyor olduk. İlaç fiyatının bizim eczanelerle bir ilgisi yok. İlaç Euro kuru, olağan Euro kuru ile güncellenmeli. Kâr etmeyen ithalatçı, ilacı ülkeye getirmiyor. Zira bunlar ticari kuruluşlar.

CEYHUN KABAHASANOĞLU (ECZACI): İlaç yokluğu çok az düzelse de hâlâ önemli bir tehlike olarak uzun bir müddet bu sorunu yaşayacağımızı düşünüyoruz. Reçetelerin yarısından fazlasında ilaç piyasada mevcut olmadığı için vatandaşı geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Hastalar eczane eczane dolaşmak zorundalar maalesef. Şu anda medyadaki kuyruk görselleri eczanelerin yavaş hizmet vermesinden değil, hastaların eczane eczane dolaşmasından kaynaklanıyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.