SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Hindistan Başbakanı Narendra Modi Hürriyet için yazdı… Hindistan’ın G20 vizyonu, dünyaya liderlik ediyor

BUGÜN Hindistan G20 Devir Başkanlığına başlıyor. G20’nin evvelki 17 Başkanlığı, makro-ekonomik istikrarın sağlanması, milletlerarası vergilendirmenin rasyonelleştirilmesi, ülkeler üzerindeki borç yükünün hafifletilmesi ve başka birçok çıktı için kıymetli sonuçlar verdi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi Hürriyet için yazdı… Hindistan’ın G20 vizyonu, dünyaya liderlik ediyor
Akacan The Mall
01.12.2022 07:38
0
A+
A-

Hindistan Başbakanı Narendra Modi Hürriyet için yazdı… Hindistan’ın G20 vizyonu, dünyaya liderlik ediyor
BUGÜN Hindistan G20 Periyot Başkanlığına başlıyor. G20’nin evvelki 17 Başkanlığı, makro-ekonomik istikrarın sağlanması, milletlerarası vergilendirmenin rasyonelleştirilmesi, ülkeler üzerindeki borç yükünün hafifletilmesi ve öteki birçok çıktı için değerli sonuçlar verdi.

Bu başarılardan yararlanacağız ve bunları geliştireceğiz. Hindistan bu değerli sorumluluğu devralırken kendime soruyorum – G20 daha da ileri gidebilir mi? Bir bütün olarak insanlığa yarar sağlamak için temel bir zihniyet değişimine taban hazırlayabilir miyiz? Yapabileceğimize inanıyorum. Zihniyetlerimiz şartlarımıza nazaran şekillenir. İnsanlık tüm tarih boyunca kıtlık içinde yaşadı. İnsanlık tüm tarih boyunca kıtlık içinde yaşadı. Hudutlu kaynaklar için savaştık, zira hayatta kalmamız bu kaynakları diğerleriyle paylaşmamamıza bağlıydı.

‘TEK BİR DÜNYA’

Akacan The Mall

Fikirler, ideolojiler ve kimlikler ortasındaki çatışma ve rekabet norm haline geldi. Ne yazık ki, bugün bile tıpkı sıfır sonuçlu zihniyet içinde sıkışıp kalıyoruz. Ülkeler toprak yahut kaynaklar için savaştığında bunu görüyoruz. Temel malların tedariki bir silah olarak kullanıldığında bunu görüyoruz. Milyarlarca insan aşıya ulaşamazken, aşılar bir küme insan tarafından stoklandığında bunu görüyoruz.

Bazıları çatışma ve açgözlülüğün yalnızca insan tabiatında olduğunu sav edebilir. Buna katılmıyorum. Şayet beşerler tabiatı gereği bencil olsaydı, hepimizin temel ‘Bir’liğini savunan bir çok manevi geleneğin daimi çekimini nasıl açıklayabilirdik?

Hindistan’da tanınan olan bir gelenek, canlı hatta cansız tüm varlıkların beş temel elementten oluştuğunu söyler – toprak, su, ateş, hava ve uzayın ‘panch tatva’sı. Bu elementler ortasındaki ahenk – içimizde ve ortamızda – fizikî, toplumsal ve çevresel refahımız için gereklidir. Hindistan’ın G20 Devir Başkanlığı, bu kozmik ‘Bir’lik hissini teşvik etmek için çalışacak. Münasebetiyle temamız – ‘Tek Bir Dünya, Tek Bir Aile, Tek Bir Gelecek’. Bu tema, hepimizin toplu olarak takdir etmekte başarısız olduğumuz insani şartlardaki değişimi dikkate alır.

‘SAVAŞA GEREK YOK’

BUGÜN, dünyadaki tüm insanların temel muhtaçlıklarını üretmeye yetecek kadar araçlara sahibiz. Bugün, hayatta kalmak için savaşmamıza gerek yok. Sahiden de, savaş olmamalı! Bugün, iklim değişikliği, terörizm ve salgın hastalıklar üzere karşılaştığımız en büyük zorluklar, birbirimizle savaşarak değil, sırf birlikte hareket ederek çözülebilir.

İnsanlığın altıda birine mesken sahipliği yapan ve muazzam lisan, din, gelenek ve inanç çeşitliliği ile Hindistan, dünyanın bir mikrokozmosudur. Bilinen en eski kolektif karar verme gelenekleriyle Hindistan, demokrasinin temel DNA’sına katkıda bulunur. Demokrasinin en büyüğü olan Hindistan’ın ulusal fikir birliği dikte tarafından değil, milyonlarca özgür sesin uyumlu bir melodide harmanlanmasıyla oluşturulur.

Bugün, Hindistan en süratli büyüyen büyük bir iktisattır. Vatandaş merkezli yönetişim modelimiz, yetenekli gençliğimizin yaratıcı dehasını beslerken, en marjinalleşmiş vatandaşlarımızla bile ilgilenir. Ulusal kalkınmayı, üstten aşağıya bir idare hareketi değil de, vatandaş liderliğindeki bir ‘halk hareketi’ yapmaya çalıştık. Açık, kapsayıcı ve birlikte çalışabilir dijital kamu malları yaratmak için teknolojiden yararlandık. Bunlar; toplumsal müdafaa, finansal iştirak ve elektronik ödemeler üzere çeşitli alanlarda ihtilal niteliğinde ilerleme sağlamıştır.

İYİLEŞME, AHENK, UMUT

HİNDİSTAN’ın tecrübeleri muhtemel global tahliller için iç bakış açısı sağlayabilir. G20 Periyot Başkanlığımız mühletince; Hindistan’ın tecrübelerini ve modellerini başkaları için, bilhassa gelişmekte olan dünya için muhtemel şablonlar olarak sunacağız. Önceliklerimiz, sadece G20 ortaklarımızla değil, tıpkı vakitte sesi sık sık duyulmayan Güney’deki öbür gezginlerimizle de istişare içinde şekillenecek. Önceliklerimiz ‘Tek Dünyamızı’ güzelleştirmeye, ‘Tek Ailemiz’ içinde ahenk yaratmaya ve ‘Tek Geleceğimiz’ için umut vermeye odaklanacak.

küresel besin, gübre ve tıbbi eser arzını depolitize etmeye çalışacağız, böylelikle jeo-politik tansiyonlar insani krizlere yol açmayacak. Kendi ailelerimizde olduğu üzere, gereksinimleri en büyük olanlara her vakit öncelik verilmelidir. Gelecek kuşaklarımıza umut aşılamak için, kitle imha silahlarının yarattığı riskleri azaltma ve global güvenliği artırma konusunda dürüst bir dialogu teşvik edeceğiz. Hindistan’ın G20 gündemi kapsayıcı, tezli, hareket odaklı ve belirleyici olacak. Hindistan’ın G20 Devir Başkanlığını; şifa, ahenk ve umut başkanlığı yapmak için bir ortaya gelelim. İnsan merkezli globalleşmenin yeni bir paradigmasını şekillendirmek için birlikte çalışalım.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.