SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

ÇOMÜ’de eşyadan ders notuna yardım seferberliği

ÇOMÜ’de eşyadan ders notuna yardım seferberliğiÇanakkale’de üniversite öğrencilerinin ders notundan, kıyafete, mesken eşyasından erzak paketine …

ÇOMÜ’de eşyadan ders notuna yardım seferberliği
Akacan The Mall
02.11.2022 11:52
0
A+
A-

ÇOMÜ’de eşyadan ders notuna yardım seferberliği
Çanakkale’de üniversite öğrencilerinin ders notundan, kıyafete, mesken eşyasından erzak paketine kadar pek çok alanda büyük bir destekçisi var. Bu destekçinin ismi; ÇOMÜ Butik. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) bünyesinde bulunan ÇOMÜ Butik’ten kurulduğu günden bu yana 5 binden fazla öğrencinin faydalandı.

ÇOMÜ Butik, seyahatine 2017 yılında öğrencilerin kıyafet gereksinimlerini karşılamak maksadıyla başladı. Sonraki yıllarda ise konut eşyasından, erzak paketine, mobilyadan, elektronik eşyaya kadar yardım alanını genişletti. Son bir yılda ÇOMÜ öğrencileri 1700 sefer bu hizmetten yararlandı.

EŞYAYA VERECEKLERİ PARAYLA KENDİLERİNİ GELİŞTİRSİNLER
Projenin başında yer alan ÇOMÜ İrtibat Fakültesi Halkla Alakalar ve Reklamcılık Kısmı ve Toplumsal Sorumluluk Ünitesi Lideri Doç. Dr. Hicran Hasret Ilgın, ÇOMÜ Butik’te amaç kitlenin muhtaçlık sahibi öğrenciler değil ÇOMÜ’deki tüm öğrenciler olduğunu söyledi. Mesken eşyasının öğrenciler için değerli bir masraf kalemi olduğunu lisana getiren Doç. Dr. Ilgın şöyle devam etti:

Akacan The Mall

“Öğrencinin maddi gelirinin ne olduğunun bizim için bir değeri yok. Burada anahtar söz ‘ihtiyaç”. Kimsenin maddi durumunu sorgulamıyoruz. Öğrenci kartı olan herkes butikten faydalanabilir. Öğrencinin meskenine çanak çömlek alacağı parayla sinemaya, tiyatroya gitmesini, çok istediği bir kitabı almasını ya da arkadaşlarıyla toplumsallaşmak için bir kahve içmesini amaçlıyoruz.

EVİNİ KAPATANLARIN EŞYALARI ‘ÇOMÜ BUTİK’E
Ev eşyası dayanağının öğrenciler için ehemmiyetini düşünerek öğrencilerimize davet yaptık. O davete, ‘hocam meskenimi kapatıyorum, eşyalarımı diğer öğrencinin kullanması için size vermek istiyorum’ diyen öğrencilerimiz oluyor. Biri konutundan taşınacaksa ya da mezun olup konutunu kapatacaksa eşyalarını bize bırakıyor. Eşyaları konuttan biz alıyoruz. Toplumsal medyadan yaptığımız duyuruyla, isteyen arkadaşlarımıza meskeninde kullanması için veriyoruz.”

İŞ İNSANLARI DAYANAK VERİYOR
Projenin üniversite dışından da dayanak görmeye başladığını söyleyen Doç. Dr. Ilgın, “Talep artınca ikinci elden fazla etiketli eseri nasıl tedarik edebileceğimizi düşündük. Burada büyük markalara dokuma üretimi yapan bir fabrika sahibi dayanak olmak istedi. Çanakkale’de bir otel sahibi bütün odaların restore edildiğini, ellerinde battaniye, perde ve 30 adet tek kişilik yatak olduğunu ve bize bağışlamak istediğini söyledi. Artık envanterdeki kıyafetlerin ise yüzde 30’u ikinci el, yüzde 70’i hiç kullanılmamış. İkinci el kıyafetler yeni sahiplerine yıkanmış, ütülenmiş halde teslim ediliyor” dedi.

GIDA VE DERS NOTU DAYANAĞI
ÇOMÜ Butik’in öğrencilere erzak ve ders notu takviyesi de sağladığını belirten Ilgın bu husustaki uygulamayı şöyle anlattı:
“Pandemi başlayınca kimi öğrencilerin Çanakkale’den gidemediğini ve besin dayanağına gereksinimleri olduğunu fark ettik. ‘Evden çıkamıyoruz, yiyeceğe muhtaçlığımız var’ diyen çok öğrencimiz oldu. Sonrasında başladığımız erzak dayanağı rutin haline geldi. Takviye vermek isteyenler marketlerden satın aldıkları eserleri bize gönderiyor. Biz de, hazır çorba, bulgur, salça, tuz, şeker, yağ çay, hazır kahve üzere eserlerinden oluşan paketi hazırlayıp dileyen öğrenciye veriyoruz. Her bir öğrenci ayda bir kez erzak paketi alabilme hakkına sahip. Öteki yandan sene sonunda öğrenciler ÇOMÜ Butik’e gelip ders notlarını bırakabiliyor ve bu da bir sonraki yıl o dersi alacak öğrenci için yarar sağlıyor. Kitap dönüşümü konusunda da çalışmalar yapıyoruz.”

YATAK PARASI LİSAN EĞİTİMİNE
Daha evvel ÇOMÜ Butik’ten halı ve perde alan Esra Küçüköncel ve Büşra Yücel birebir meskende yaşıyor. Artık de yatak ve elektrik süpürgesi eksiklerini ÇOMÜ Butik’ten fiyatsız olarak tamamladılar.

Büşra Yücel (Halkla Alakalar ve Tanıtım 2’nci sınıf öğrencisi)
Bizim konutumuzda birçok eşyamız en kıymetlisi yatağımız yoktu. ÇOMÜ Butik’ten talep eder etmez temin ettiler. Tek kişilik yatakların en berbatı 600-700 liradan başlıyor. Halı, perde ve süpürgeyi de ekleyince binlerce lira cebimizde kalmış oldu. Yatak almak için ayırdığım parayı eğitimime harcayacağım ve İngilizcemi geliştirmek için lisan kursuna kaydolacağım.

Esra Küçüköncel (Halkla Alakalar ve Tanıtım 2’nci sınıf öğrencisi)
Buradan aldığımız eşyalar sayesinde ailemizi değerli bir masraftan kurtardık. Mobilya ve eşyaların dışında her ay besin takviyesi de alıyoruz. Mesela o erzak paketinin içindeki yağa, salçaya vereceğimiz parayla pazara çıkıyoruz. Bir müddettir süpürge bakıyorduk ikinci el araştırıyorduk lakin artık fiyatsız aldığımız süpürge de tasarruf yapmamızı sağladı.

ALDIĞIM YARDIMLA İSTEKLİ OLDUM
ÇOMÜ Butik tertibinden bir grup elbise, bir yatak alan besin mühendisliği kısmı son sınıf öğrencisi Celal Doğan ise aldığı yardımların onu istekli olma konusunda daha şuurlu biri yaptığını söyleyerek şunları ekledi: “İhtiyacım olanları bu sayede karşılayınca ben de öbür arkadaşlarıma yardım etmem gerektiğini düşündüm, gönüllülük kavramı hakkında bilinçlendim. Fiyatsız aldığım ekip elbiseyi kuzenimin düğününde önümüzdeki ay giyeceğim.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.