STERLIN
23,2999
DOLAR
19,0385
EURO
20,5118
ALTIN
1.187,89
BIST
4.906,63
SON DAKİKA
Resmi Gazete’de bugün (22.03.2023)
Japonya Başbakanı Kishida’dan Ukrayna’ya sürpriz ziyaret
Finlandiya’nın NATO’ya iştiraki perşembe günü görüşülecek
VakıfBank, Şampiyonlar Ligi’nde yarı finalde!
Almanya Çin’e ihracat kısıtlamalarını kıymetlendiriyor
Üstün Lig’den çok sayıda kulüp PFDK’lık oldu! Dursun Özbek, Ali Koç, Jorge Jesus, Emre Belözoğlu…
Lübnan lirası dolar karşısında tarihi seviyeye geriledi
3 kamu bankasından 107 milyar TL’lik sermaye artırımı
Kamu bankalarında sermaye artırımı
NATO ülkelerinin savunma harcamaları 1,17 trilyon dolara çıktı
Fenerbahçe Beko, Olimpia Milano’ya kaybetti
Rusya ve Çin 2030’a kadar ekonomide işbirliğini geliştirecek
Patlamış mısır yiyen öğrenciler hastanelik oldu! – KIBRIS HABER
Gazimağusa Belediyesi’nde aydınlatma problemleri masaya yatırıldı! – KIBRIS HABER
Faturalardaki hizmet bedellerine yüzde 25 zam! – KIBRIS HABER
İçtiği karışım yüzünden cildi maviye dönüştü… ‘Şirin baba Paul’ yeniden dünya gündeminde…
4 milyon dolar tohum yatırım aldı, değerlemesi 39 milyon dolara ulaştı
Olgun Amcaoğlu; “Geçmişte yapılanlar belki yanlış belki eksikti ama yapıldı”! – KIBRIS HABER
Parasız kaldıkları için hırsızlık yaptıklarını söyleyip özür dilediler! – KIBRIS HABER
Sigorta Bilgi Merkezi’nden açıklama! – KIBRIS HABER
Kenya’daki gösterilerde 238 kişi gözaltına alındı
İsrail’den Batı Şeria’da 4 yasa dışı yerleşim biriminin Yahudilere yeniden açılmasına onay
Rusya, Kanada’nın Rusya Maslahatgüzarı Ebel’i dışişleri bakanlığına çağırdı
Tüm gözler Kremlin’de! Kritik zirve başladı…
Bakan Özer’den NATO çadır kenti ziyareti
Ersin Tatar; “KKTC Devleti, kendi evlatlarına sahip çıkmaya devam edecektir”! – KIBRIS HABER
II. International Eastmed Energy Forum bugün yapılıyor – KIBRIS HABER
Fikri Toros; “Adaletsiz bir vergi sistemi ile karşı karşıyayız”! – KIBRIS HABER
Özvar: Nisan’da kararı yeniden gözden geçireceğiz
Dönmez: Depremzedeye 4 milyar lira enerji desteği sağlandı

‘5 milyona satılan mesken 1 milyon gösteriliyor’

Gayrimenkul piyasasında uzun yıllardır devam eden en temel meselelerden biri de tapuda rayiç oyunu. Konut alıp satarken, daha az tapu harcı ödemek için meskenin bedelini düşük gösterenlerin sayısı son devirde daha da arttı.

‘5 milyona satılan mesken 1 milyon gösteriliyor’
CyborNFT
29.11.2022 07:24
0
A+
A-

‘5 milyona satılan mesken 1 milyon gösteriliyor’
Gayrimenkul piyasasında uzun yıllardır devam eden en temel sıkıntılardan biri de tapuda rayiç oyunu. Mesken alıp satarken, daha az tapu harcı ödemek için meskenin bedelini düşük gösterenlerin sayısı son devirde daha da arttı.

Hızla yükselen konut fiyatlarının tesiriyle, beyan edilen bedel ile gerçek satış bedeli ortasındaki fark yüzde 350-400’ü buldu. Yaşanan vergi kaybının önüne çekmek isteyen Maliye, gerçekleşen süreçleri emlak alım satım mukaveleleri üzerinden incelemeye aldı. Emlak ofislerinden istenen mukavelelerle tapuda gösterilen kıymetler tek tek karşılaştırılıyor. Tapu harcındaki vergi kaybının azaltılması ve gerçek bedelin beyanının artırılması için daldan bir teklif geldi. Coldwell Banker Türkiye & Kıbrıs, Century 21 Türkiye, Era Türkiye, Muzayede.com ve Premier Yapı üzere şirketlerin sahibi MasterTürk’ün İdare Konseyi Lideri Gökhan Taş“Önceden tapu rayiç bedeli 1 milyon lira olan konutun gerçek bedeli 2 milyondu. Şu anda tapu rayiç bedeli 1 milyon lira olan yerin gerçek kıymeti 5 milyon lira. Makas çok açıldı. Gelir Yönetimi Başkanlığı ile Ankara’da görüştük. Hususun Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye aktarılacağı bilgisini aldık” diye konuştu.

Mülkün kıymetinin yüzde 4’ü kadar tapu harcı ödeniyor. (Yüzde 2 alıcı, yüzde 2 satıcı) Meskenin bedeli 5 milyon lira gösterilirse harç 200 bin lira, 1 milyon gösterilirse 40 bin lira oluyor.

CyborNFT

VERGİ DÜZENLEMESİ 

Sorunun tahliline ait tekliflerini paylaşan Gökhan Taş şunları söyledi: “O konutun 5 milyon değil 1 milyon gösterildiğini biliyoruz. Buna mı tahlil isteniyor? Bir defaya mahsus, yüzde 1 vergi ile bedel artışı beyanı getirilsin. Şu an konutun bedeli 1 milyon lira. Gerçekte 5 milyon lira. Konut sahibine, 50 bin lira yani yüzde 1 vergi ile konutunu gerçek bedeline getirme hakkı tanınsın. İkincisi tapu harcı düşürülsün, üçüncüsü belediye vergisi düşürülsün. Kısaca emlak vergisinin tekrar düzenlenmesi lazım. Düzelmediği takdirde, devlet pazarda kontörlü güzelce kaçırır.” Taş ayrıyeten, Türkiye’den mesken alan yabancılara uygulanan ekspertiz zorunluluğunun tüm kesime getirilmesi gerektiğini de lisana getirdi.

Gökhan Taş

EMLAKÇILAR MESKEN SAHİBİ OLUYOR

Piyasada 1.5 milyon liraya kadar olan ve 10 milyon lira üstündeki gayrimenkullerde hareketlilik olduğunu belirten Gökhan Taş, satışların bir zincir haline geldiğini, bir yer satmadan yeni bir yer alınamadığını anlattı. Artan fiyatlar ve hareketliliğin emlak danışmanlığını beğenilen meslek haline getirdiğini söyleyen Taş, şöyle devam etti: “Türkiye’de 30 bin lira maaş ile artık bir gayrimenkul almak zorlaştı, lakin yüzde 4 komite geliri ile 25 daire satan, hizmet verdiği ilçede bir mesken sahibi olabiliyor. 2 yılda bir daire sahibi yapan nadir meslek kurumsal emlak danışmanlığı. Ayda bir daire satışı bir gayrimenkul profesyonelinin zorlanmadan yapabileceği bir şey.” 

CyborNFT
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.