SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

40 yıllık emek boşa gitmesin: Kahramanmaraş’tan ilçe bazlı teşvik ve çek takas sistemi için ikaz

Kahramanmaraş’ta endüstrici, depremzede teşviklerinin ilçelere özel belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti. 6 Nisan’da çek takas sisteminin yürürlüğe gireceğini hatırlatan endüstriciler, “Çeklerin takas sürecinin durması, uzaması lazım. Yoksa Türkiye’de bizimle birlikte öteki işletmeler de batar. Üretimi ayağa kaldıramazsak 40 yıllık muvaffakiyetleri kaybederiz” dediler.

40 yıllık emek boşa gitmesin: Kahramanmaraş’tan ilçe bazlı teşvik ve çek takas sistemi için ikaz
Akacan The Mall
16.03.2023 07:50
0
A+
A-

40 yıllık emek boşa gitmesin: Kahramanmaraş’tan ilçe bazlı teşvik ve çek takas sistemi için uyarı
Kahramanmaraş’ta endüstrici, depremzede teşviklerinin ilçelere özel belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti. 6 Nisan’da çek takas sisteminin yürürlüğe gireceğini hatırlatan endüstriciler, “Çeklerin takas sürecinin durması, uzaması lazım. Yoksa Türkiye’de bizimle birlikte başka işletmeler de batar. Üretimi ayağa kaldıramazsak 40 yıllık muvaffakiyetleri kaybederiz” dediler.

Kahramanmaraş, 80’li yıllarda verilen teşviklerle, bugün dünyanın önde gelen markalarına üretim yapan bir dokumacılık merkezi. Kentte geçtiğimiz yıl 1.5 milyar dolarlık ihracata imza atıldı. Zelzelenin akabinde endüstrici ve işletmeler yaralarını sarmaya çalışırken; toparlanmanın devletin katkısı olmadan gerçekleşmeyeceği ve şayet bu yapılamazsa, 40 yılda elde edilen muvaffakiyetlerin kaybedileceği değerle vurgulanıyor. Kentte toplam 29 bin esnaf ve bine yakın sanayi tesisi mevcut. Yılsonunda 2.5 milyar dolarlık ihracata ulaşma gayesini ertelemek zorunda kalan iş dünyasının en büyük beklentisi ise teşviklerin ilçeler özelinde belirlenmesi, 6 Nisan’da yürürlüğe girmesi beklenen çek takas süreçlerinin ise durdurulması.

TEŞVİKLERDE ADALET

Akacan The Mall

Kahramanmaraş’ta basın mensuplarıyla bir ortaya gelen iş dünyası temsilcileri, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclis Lideri Mehmet Hanefi Öksüz ve İstanbul Dokuma ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Lideri Ahmet Öksüz’ün mesken sahipliğinde, sarsıntı felaketinin iş dünyasına tesirlerini kıymetlendirdi. Toplantıya, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Lideri Mustafa Narlı ve çok sayıda iş dünyası temsilcisi katıldı. Mehmet Hanefi Öksüz, “Tekstil ihracatımızın yarısını bu kent karşılıyor. Endüstrici bu yükün altından devlet takviyesi olmadan kalkamaz. Burada adalet istiyoruz. İlçe bazlı takviyeler verilsin” dedi.

ENERJİ DESTEĞİ

Sanayiciye yaklaşık 5 yıl boyunca güç takviyesi verilmesi gerektiğine dikkat çeken Öksüz, kentten göçlerle ilgili ise şunları söyledi: “Neredeyse yüzde 50’ye yakın göç var. Endüstriciler olarak burayı terketmeyiz. Göç edenlerin de sanayi tesisleri açılınca geri döneceğine inanıyoruz.”

KMTSO Lideri Mustafa Buluntu da her dala takviye beklediklerini söyleyerek, “Sadece küçük sanayi sitesinde 2 bin 500 işyeri var. Bin 500’ü hasarlı. Üretim üslerini ayağa kaldıramazsak 40 yılda yakaladığımız muvaffakiyetleri kaybedebiliriz. 200 bine yakın yetiştirilmiş çalışanımızı kaybediyoruz. Kredi borcumuzun da süratle yapılandırılması lazım. Orta ölçekli bir firmanın süreç hacmi 100 milyon TL. 6 Nisan’da çek takas sistemi yürürlüğe girecek. Çeklerin şu an ödenme bahtı yok. 6 Nisan’daki çeklerin takas sürecinin durması ve uzatılması lazım. Gerekirse çek ödeme kredisi çıkarılmalı yoksa bizimle birlikte Türkiye genelinde öteki işletmeler de batacak” açıklamasını yaptı.

(Soldan sağa) Ahmet Öksüz – Mehmet Hanefi Öksüz – Mustafa Buluntu 

BÖLGEDEKİ BEKLENTİLER NELER

– 6. bölge teşvikinden fazla 5084 sayılı teşviki istiyoruz. Sanayi tesislerinin en büyük masrafı elektrik. SGK ödemelerine ve makine alımına gümrük muafiyeti bekliyoruz.

– Dokumada, mutfak eşyalarında ve kuyumculukta çalışanların kent dışında istihdam edilmemesi gerekiyor.

– Kimsenin yeni yatırım yapacak hevesi de bekleyecek bir günümüz de yok, acil ne yapılması gerekiyorsa çabucak yapılmalı. Biz dilenmiyoruz, devletimize gereksinimimiz var.

– Esnafa sermaye dayanağı gerekiyor. Zincir marketlere ruhsat verilmemeli. Yardım yemeklerinde kullanılan eserler lokal esnaftan temin edilmeli.

– Altınşehir, Kuyumcukent için kıymetli yatırımlar yapıldı, ziyanların yerinde tahlili kıymetli.

‘İŞÇİYE TEŞVİK’

İstanbul Dokumacılık ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Ahmet Öksüz’e nazaran, kentteki 1.5 milyar dolarlık ihracat endüstrinin büyüklüğünü göstermek için kâfi değil. “Aslında 1.5 milyar doların çok üstünde dokuma üretimi var” diyen Öksüz, “Asgari fiyatın üzerinde bir karla çalışanları çekmemiz gerekiyor. Patron hissesi ve personel hissesinin SGK kesintilerinin emekçiye verilmesi, çalışanı da TEŞVİK etmek gerekiyor” yorumunda bulundu.

Bakırcılar Çarşısı, yakın vakitte yapılan yenileme nedeniyle hala ayakta. Birçok çarşı esnafı gidecek bir yeri olmadığı için dükkânlarını açmaya başlamış, kapalı olanların birçok ise sarsıntıda hayatını kaybeden esnaflara ilişkin. Bir kuyumcu, “İnsanlar nakit para tutmamak için almak, kentten giderken nakit bulmak için de altın satmak istiyor” diyor.

‘PAZARLARIMIZI KAYBEDECEĞİZ’

Arıkan Mensucat İdare Konseyi Lideri Mahmut Arıkan, dokuma ve örme kumaşta Kahramanmaraş’ın hissesinin yüzde 40 olduğunu ve dünyanın sayılı markalarına üretim yaptıklarını söyledi. Arıkan, “Devlet dayanağı olmazsa makineler eritmeye masraf. Müşterilerimiz Bangladeş, Vietnam, Kamboçya ve Hindistan üzere ülkelerle görüşme halinde. 40 yılda kazandık bu müşterileri. Süratle toparlamazsak pazarlarımızı kaybedeceğiz” diye konuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.