SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

2022’ye damga vuran gelişmeler

2022’de birçok farklı teknolojik gelişme ve yeni eser karşımıza çıktı. Lakin bunlar ortasında kimileri daha fazla ses getirdi. Dünya bu yıl metaverse, NFT ve uzaydan hizmet sunan Starlink’i sık sık konuştu. Tekrar elektrikli ulaşım araçlarının hayatın her alanında tahlil sunması ve ‘OLED’ ekran, 2022’ye damagasına vuran teknolojiler ortasında yer aldı. Gelin geride bırakmaya hazırlandığımız yılın teknolojik bir özetini yapalım.

2022’ye damga vuran gelişmeler
Akacan The Mall
31.12.2022 07:26
0
A+
A-

2022’ye damga vuran gelişmeler
2022’de birçok farklı teknolojik gelişme ve yeni eser karşımıza çıktı. Lakin bunlar ortasında kimileri daha fazla ses getirdi. Dünya bu yıl metaverse, NFT ve uzaydan hizmet sunan Starlink’i sık sık konuştu. Yeniden elektrikli ulaşım araçlarının hayatın her alanında tahlil sunması ve ‘OLED’ ekran, 2022’ye damagasına vuran teknolojiler ortasında yer aldı. Gelin geride bırakmaya hazırlandığımız yılın teknolojik bir özetini yapalım.

2022, pandeminin teknoloji dünyasında tesirini azalttığı bir yıl oldu. Birçok geciken proje 2022’de çıkışı yaptı, birçok projenin çıkışı için de bu yıl nitekim büyük adımlar atıldı. Geride bırakmaya hazırlandığımız bu çok sayıda gelişmenin olduğu yılda, teknoloji dünyası özelinde en çok konuşulan mevzuların başında “metaverse” yer aldı. Facebook, Instagram ve WhatsApp üzerine 2021 yılının sonunda kurulan Meta şirketi ile öne çıkan metaverse, 2022’de birçok diğer isim tarafından da benimsendi. Lakin sanal gerçeklik başlıklarıyla girilebilen metaverse dünyaları 2022 yılında hayatın bir modülü olamadı. 2022’de bir anda patlayan ve kısa müddette ölen “NFT” kavramı da giriş yaptı. Türkçeye “nitelikli fikri tapu” olarak geçirilen NFT, dijital öğelerin satışı üzerinden birçok şahsa büyük paralar kazandırdı, birçok kişiyi de önemli ziyan ettirdi.

UZAYDAN İNTERNET

Akacan The Mall

2022’de uzaydan internet konusu da sık sık gündemde yer aldı. SpaceX’in uzaydan internet sunan hizmeti Starlink, yeni kalkışlar ile daha fazla ülkeye giriş yaptı. Türkiye’ye ne vakit geleceği bilinmeyen Starlink, artık araçlarda da yer alıyor ve yakında uçaklarda da kullanılabilecek bir teknoloji olarak 2023’te de ses getirecek. Geride bırakmaya hazırlandığımız yıl uzay konusunda diğer gelişmeler de oldu. Bunlar ortasında uydu temasını akıllı telefonlara getirme altyapıları da yer alıyordu. Apple ve Huawei, yeni akıllı telefonlarına acil durumlar için uydu ilişki özelliği ekledi. Bu sayede telefonların çekmediği durumlarda bireyler uydu kontağı üzerinden bağlantı kurabilir hale geldi. 2022’de ayrıyeten James Webb Uzay Teleskobu’nun vazifeye alınması da yılın teknoloji alanındaki en büyük gelişmeleri ortasında yer aldı. Üzerinde çok büyük bir emek ve yatırım olan teleskop ile şimdiden çok sayıda nefes kesici fotoğraf çekildi, bilimsel araştırma
gerçekleştirildi.

ELEKTRİKLİ GELECEK

Bu sene elektrikli araç tahlilleri de önemli formda arttı. Yıl boyunca yüzlerce elektrikli araba, bisiklet, scooter ve tekne tanıtıldı. Firmalar 2022’de elektrikli iş makinelerinin sayısını arttırdı, elektrikli gemileri etkin olarak kullanmaya başladı, elektrikli uçaklar konusunda somut muvaffakiyetler elde etti. 2022’de elektrikli uçan taksiler konusunda da büyük adımlar atıldı. Bu araçlar 2022’de ticari kullanıma girmedi fakat birçok firma ticari kullanım için müsaade alabilecek düzeye kadar ulaştı. 2022’de hidrojen takviyeli elektrikli araçlar konusunda da büyük adımlar atan teknoloji dünyası, son tüketiciye yönelik eserlerde de sonları zorlamaya başladı.

YAZILIM DÜNYASINDA NELER OLDU?

2022’de yazılım dünyası da boş durmadı. Parolaları ortadan kaldıran “geçiş anahtarları” sistemini hayatımızın bir kesimi haline getirmek ismine çıkış yapan teknoloji devleri, herkesi çok mutlu eden “Matter” standardı ile farklı markadan tüm akıllı aygıtları bir ortaya getirdi. Matter ile her akıllı eser birbirleriyle yalnızca bağlantı kurabilir hale gelmiyor, birebir vakitte farklı standartlar ortadan kalkıyor. 2022’de “yapay zeka” alanında da devasa yenilikler karşımıza çıktı. DALL-E üzere yapay zeka sistemleri, damgasını vurdu. Kısa mühlet evvel test için çıkarılan yapay zeka ChatGPT ise doğal konuşma yetenekleriyle ve yapabildikleriyle başta Google olmak üzere bölümün önde gelen şirketlerini korkuttu.

OLED EKRAN DEVRİMİ

teknoloji dünyası 2022’de “OLED” ekran teknolojisi konusunda da büyük atılımlar yaptı. Bu yıl çok sayıda OLED monitör tanıtıldı, bunlar ortasında dayanıklısı tek tuşla otomatik olarak değişebilen motorlu yapıda uçuk modeller dahi yer aldı. 2022’de “bulut oyunculuk” konusunda da büyük adımlar atıldı. Bulut oyun servisi Google Stadia başarısız olup kapandı lakin başka rakipler alandaki argümanlarını önemli biçimde artırdı. Birçok oyuncu, oyunları bulut üzerinden oynamaya başladı, bulut oyunlarının kalitesi artırılırken gecikmeleri düşürüldü. Birebir vakitte bulut oyunculuğuna odaklanan portatif oyun konsolları da 2022’de ses getirdi.

YILIN EN BÜYÜK SATIN ALMALARI

– Microsoft, Activision Blizzard firmasını satın almak için tam 68.7 milyar ödemeyi kabul etti.

– Elon Musk, Twitter platformunu tam 44 milyar dolar ödeyerek satın aldı ve şirketin CEO’su oldu.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.