SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

2 milyar dolar kasalarda unicorn adaylarını bekliyor

Silikon Vadisi’ndeki teknoloji bazlı startup’ların paralarını yatırdığı Silicon Valley Bank’in (SVB) batışı, dünya çapında mercekleri bu şirketlere çevirdi.

2 milyar dolar kasalarda unicorn adaylarını bekliyor
Akacan The Mall
14.04.2023 07:38
0
A+
A-

2 milyar dolar kasalarda unicorn adaylarını bekliyor
Silikon Vadisi’ndeki teknoloji bazlı startup’ların paralarını yatırdığı Silicon Valley Bank’in (SVB) batışı, dünya çapında mercekleri bu şirketlere çevirdi.

Otoritelerin müdahalesiyle startup’lar bankadaki paralarını kurtarsa da bir taraftan muhtemel riskler hâlâ masada duruyor. Türkiye’de girişimcileri küresel arenaya çıkabilmeleri için finansal ve operasyonel manada destekleyen teşebbüs sermayesi fonu ScaleX Ventures’in kurucu ortağı Dilek Dayınlarlı, kelam konusu bankada Türk şirketlerin de paralarının bulunduğunu, lakin şu an prestijiyle endişelenilmesi gereken bir durum olmadığını söyledi. Türk startup’arın dünyadaki pozisyonu güçlenirken, Türkiye’de de bu şirketlere yatırım ilgisinin arttığını söyleyen Dayınlarlı, şu anda 2 milyar doların geleceğin unicorn adaylarına yatırılmak üzere kasalarda beklediğini vurguladı.

UNICORN OLDUĞUNU AÇIKLAMAYANLAR VAR

Akacan The Mall

ScaleX Ventures’i 2020’de teşebbüsçü Berkay Mollamustafaoğlu ile birlikte erken basamak teknoloji şirketlerine yatırım yapmak üzere kurduklarını söz eden Dilek Dayınlarlı, ‘’30 milyon euroluk bir fon kurduk ve 2020’nin ortasından bu yana 14 yatırım yaptık. Odaklandığımız alanlar yapay zeka, robot ve siber güvenlik. Artık bu şirketlerin içinde milyar kıymeti olanlar var. Türk ortakların kurduğu fakat şimdi unicorn olduğunu açıklamamış şirketlerimiz bunlar’’ diye konuştu. Bundan 10 yıl evvel Türkiye’de en başarılı olarak holdingler, bankalar ve telekom şirketlerinin görüldüğünü hatırlatan Dilek Dayınlarlı, ‘’Şimdi 10-15 yıllık teknoloji şirketleri, bu saydığımız büyük yapıları geçmiş durumda. Dünya değişiyor. Sahiden katma pahalı iş yapacaksak bu, teknoloji dalından çıkacak. Bu fotoğraf çok net’’ tabirlerini kullandı.

ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILDA EN AZ 20 TURCORN ÇIKAR

Dayınlarlı’ya nazaran yatırım cephesinden bakıldığında da emsal bir tablo var. 10-15 sene evvel girişimcilere 100 milyon dolar civarında yatırım yapıllırken iki yıldır milyar dolarların konuşulduğunu söyleyen Dayındarlı şöyle devam etti: “Şu anda startup’lara yatırılmak üzere toplanan paranın 2 milyar dolar olduğu kestirim ediliyor. Bizim üzere teşebbüs sermayesi şirketleri de 500-600 milyon dolar, GSF’lerde (girişim sermayesi yatırım fonları) de 1.5 milyar dolar civarında olmak üzere totalde 2 milyar dolar girişimcilerle buluşmayı bekliyor. Önümüzdeki 10 yılda 20 yeni unicorn az bile Türkiye için.’’

Dilek Dayınlarlı

EXIT ORANI EN DÜZGÜN ÜLKELERDEN BİRİ

Türkiye’nin start up’lara yatırılan paraya nazaran exit oranının en düzgün olduğu ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Dilek Dayınlarlı, ‘‘Türkiye’de kişi başına yatırım yapma oranı ben bu işe birinci başladığımda 1 doların altındaydı, artık 10 dolar civarında. Amerika’da bu 50 dolar, İsrail’de ise 100 dolar civarında. Türkiye’de yatırım oranı hâlâ az, fakat muvaffakiyet öyküleri çok. İtalya’ya İspanya’ya nazaran çok daha uygun durumdayız’’ diyor.

SILICON VALLEY’DE TÜRKLERİN DE PARASI VARDI

Geçtiğimiz günlerde Amerika’da başlayan iflas dalgasının Türk start up’larda da tasa yarattığını söyleyen Dilek Dayınlarlı, ‘Globalde olduğu üzere Türkiye’de de paralarının pek birçoklarını SVB’de barındıran startuplar için bu büyük bir olaydı. Lakin ABD Hazine Bakanlığı, ABD (Fed) ve ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), mevduatların korunmasına ait alınan kararları açıkladı. Hasebiyle şu an için bir risk kalmamış oldu. Amerika’daki finansal otoriteler, merkez bankası, hükümet, FDIC üzere kurumlar şu anda birkaç bankada bulunan bu riskin sistematik bir riske dönüşmesini engellemeye çalışıyorlar. Fakat bunu engelleyemezlerse, yalnızca teşebbüsler değil, Amerika’daki bankalarda paraları bulunan herkes için risk oluşmaya başlayabilir, bu da yalnızca Türkiye’de değil bütün dünyada tesir yaratabilir. Bunu bilmekte yarar var, fakat panik yapmaya gerek yok. Bunun büyük bir panik yaratmaması ve sonrasında krize dönüşmemesi için gerekli adımlar atılıyor.” 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.