SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Ziraat’ten depremzede çiftçiye kredi borcu ertelemesi

Kahramanmaraş merkezli zelzeleler nedeniyle ziyan gören kimi vilayetlerdeki ziraî üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince (Tarım Kredi) düşük faizli kredi kullandırılmasına ait kararlar kapsamındaki kredi borçları 1 yıl…

Ziraat’ten depremzede çiftçiye kredi borcu ertelemesi
Akacan The Mall
22.02.2023 09:50
0
A+
A-

Ziraat’ten depremzede çiftçiye kredi borcu ertelemesi
Kahramanmaraş merkezli zelzeleler nedeniyle ziyan gören birtakım vilayetlerdeki ziraî üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince (Tarım Kredi) düşük faizli kredi kullandırılmasına ait kararlar kapsamındaki kredi borçları 1 yıl…

Konuya ait Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Karardan, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli zelzeleler nedeniyle Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa ile bağlı ilçelerinde ziraî ürünleri-varlıkları (ekilişleri, eserleri, hayvan varlıkları, işletme tesisleri, ahırları, seraları ve benzeri) ziyan gören Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) yahut Tarım ve Orman Bakanlığının öbür kayıt sistemlerine kayıtlı olup, üretim faaliyetlerine devam eden gerçek yahut hükmî kişi üreticiler, iktisadi işletmeler, birlik ve kooperatifler yararlanacak.

Akacan The Mall

Buna nazaran, hasar tespiti maksadıyla vilayet ve ilçelerde hasar tespit komiteleri oluşturulacak. Kurullarda, ilgili kamu kurumları ve ziraat odalarından temsilciler bulunacak. Komite kararları oy çokluğuyla alınacak. Hasar tespit kurulu kararlarının, en geç 3 ay içinde hazırlanmış olması gerekecek.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi tarafından kullandırılan ve 6 Şubat prestijiyle (bu tarih dahil) vadesi şimdi gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan, vadesi 1 yılın üzerinde olanlarda 1 yıl içinde müracaat yapılan yahut vadesinden itibaren bekleme müddeti içinde olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ait kararlar kapsamındaki ziraî kredi borçları, vadesinde ilgili mevzuatına nazaran faiz tahakkuk ettirilerek vade tarihlerinden itibaren bir yıl mühletle ertelenecek.

Borcu 250 bin lira ve altında olanların süreçleri müracaat olmaksızın yapılacak

Karar kapsamında tanımlanan kredi borçlarının anapara toplamı 250 bin lira ve altında olan şahısların kredileri ile ilgili erteleme süreçleri, banka yahut Tarım Kredi’ye müracaatına ve rastgele bir hasar tespiti yapılmasına gerek bulunmadan ilgilisi tarafından resen gerçekleştirilecek.

Kredi borçlarının anapara toplamı 250 bin 1 lira ve üzerinde olan, ziraî ürünleri/varlıkları (ekilişleri, eserleri, hayvan varlıkları, işletme tesisleri, ahırları, seralar gibi) en az yüzde 30 ve üzeri ziyan gören ve bu durumları vilayet yahut ilçe hasar tespit kurullarınca belirlenenlerin erteleme taleplerinin kıymetlendirilmesi için ilgisine nazaran banka yahut Tarım Kredi’ye müracaat etmeleri gerekecek.

Buna nazaran, hasar tespit komitesi kararı tarihi prestijiyle borçları vadesinden itibaren, bekleme müddeti içinde bulunan yahut bu kararın yürürlük tarihinden sonra “tasfiye olunacak alacaklar hesaplarına” aktarılmış bulunanlar, hasar tespit kurulu kararı tarihinden itibaren 1 ay içinde ilgisine nazaran banka yahut Tarım Kredi’ye yazılı olarak müracaat yapacak. Kredi borçlarının vadesi şimdi gelmemiş olmakla birlikte hasar tespit komitesi kararı tarihinden itibaren 1 yıllık mühlet içinde dolacak olanlar, vadesinden itibaren 1 ay içinde ilgilisine yazılı müracaatta bulunacak.

Kredi borçlarının vadesi şimdi gelmemiş olmakla birlikte vadesi bir yıllık süreyi aşanların bir yıllık mühlet içinde ilgisine nazaran banka yahut Tarım Kredi’ye yazılı müracaat etmesi halinde faiz tahakkuk ettirilerek müracaat tarihinden itibaren bir yıl borçları ertelenecek.

Yatırım kredilerinde tüm taksitler ertelenecek

Banka ve Tarım Kredi tarafından ertelenen ziraî kredi borçlarına erteleme periyodu müddetince vadesinden itibaren faiz uygulanmayacak. Yatırım kredilerinde ödenmemiş tüm taksitler birer yıl mühletle ertelenecek fakat faizsiz erteleme sadece birinci taksit için uygulanacak, öteki taksitlere mevcut faiz oranı ve indirimlerinin uygulanmasına devam edilecek.

Banka ve Tarım Kredinin ertelenen kredilerden ötürü doğacak gelir kayıpları, bankaca tarım kredilerine uygulanan cari ziraî kredi faiz oranı temel alınarak hesaplanacak.

Banka ve Tarım Kredi, birinci yıl için kendi uygulamaları çerçevesinde üreticilere birden fazla taksit belirleyebilecek. Bu kapsamda yapılandırılan krediler birinci yılın sonunda gelir kaybı uygulamasının dışında kalacak.

Banka ve Tarım Kredi, karar kapsamında ertelenen kredilere ait bilgileri ve vade sonuna kadar hesaplanmış kestirimi gelir kaybı fiyatlarını, projeksiyon yapılabilmesi için aylık olarak Hazine ve Maliye Bakanlığına iletecek. Mutlaklaşmış gelir kaybı meblağlarının Bakanlığa iletilmesinin akabinde ödemeler, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilgili yıl bütçelerine bu maksatla konulan ödenekten karşılanacak.

Takip başlatılmayacak

Bu kapsamdaki kredilerle ilgili olarak, hasar tespit komitesi karar tarihinden müracaat mühleti sonuna kadar, borcun ertelenmesi halinde ise erteleme mühleti sonuna kadar takip süreci başlatılmayacak.

​​​​​​​Karar, 6 Şubat’tan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.