SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Zelzelede ziyan gören KOBİ’lere 1 milyon TL faizsiz kredi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank sarsıntıda ziyan gören KOBİ’lere işletmenin ve oluşan hasarın büyüklüğüne nazaran 1 milyon liraya kadar faizsiz ve birinci yılı geri ödemesiz KOSGEB kredisi verileceğini açıkladı.

Zelzelede ziyan gören KOBİ’lere 1 milyon TL faizsiz kredi
Akacan The Mall
12.03.2023 11:50
0
A+
A-

Depremde ziyan gören KOBİ’lere 1 milyon TL faizsiz kredi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank sarsıntıda ziyan gören KOBİ’lere işletmenin ve oluşan hasarın büyüklüğüne nazaran 1 milyon liraya kadar faizsiz ve birinci yılı geri ödemesiz KOSGEB kredisi verileceğini açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ziyan gören sanayi bölgeleri ve fabrikaların tekrar inşasından bölgedeki yatırımları müdafaaya, KOBİ’lere özel takviyelerden bölgesel kalkınmaya kadar bir dizi acil aksiyon planını devreye aldıklarını belirterek, “İşletmede oluşan hasara ve işletmenin büyüklüğüne nazaran, 1 milyon liraya kadar faizsiz ve birinci yılı geri ödemesiz Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Yönetimi Başkanlığı (KOSGEB) kredisi vereceğiz.” dedi.

Bakan Varank, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Dışişleri Bakanlığı Mevlüt Çavuşoğlu ile Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) düzenlenen endüstriciler ile istişare toplantısının akabinde, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Akacan The Mall

Yıkılan yahut hasarlı durumdaki sanayi sitelerini, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile bir arada Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı’nın (AFAD) uyumunda, tekrar inşa sürecini başlatacaklarını bildiren Varank, OSB ve Sanayi Sitelerinin hasar gören altyapılarını onardıklarını, bu sanayi bölgelerinin borçlarını 1 yıl mühletle ertelediklerini söyledi. Sanayi sitelerinde üst yapılara sağladıkları takviye oranını yüzde 70’ten yüzde 100’e çıkardıklarına işaret eden Varank, şöyle konuştu:

“Zarar gören sanayi bölgeleri ve fabrikaların tekrar inşasından bölgedeki yatırımları müdafaaya, KOBİ’lerimize özel dayanaklardan bölgesel kalkınmaya kadar bir dizi hareket planını devreye alıyoruz. Bu kapsamda zelzeleden ziyan gören imalat endüstrisi işletmelerimize yönelik, KOSGEB Acil Takviye Kredisi’ni devreye alıyoruz. İşletmede oluşan hasara ve işletmenin büyüklüğüne nazaran, 1 milyon liraya kadar faizsiz ve birinci yılı geri ödemesiz KOSGEB kredisi vereceğiz. Ayrıyeten az, orta ya da ağır hasar fark etmeksizin, bölgedeki işletmelerin KOSGEB’e olan 2023 yılı borçlarını siliyoruz.”

“Yıkım olan ilçeleri Cazibe Merkezleri Programı’na aldık”

Varank, bölgedeki mevcut yatırımların devamını sağlarken, yeni yatırımların da önünü açacak adımlar attıklarına dikkati çekerek, bu çerçevede zelzelelerin yıkıma yol açtığı ilçeleri “Cazibe Merkezleri Programı”na dahil ettiklerini açıkladı. Böylelikle buralara yapılacak tüm yatırımları, en üst teşvik olan 6. Bölge teşviklerinden faydalandıracaklarının altını çizen Varank, sarsıntıdan etkilenen bölgelerdeki yatırımlar için düzenlenen yatırım teşvik dokümanlarının müddetini 3 yıl uzattıklarını kaydetti.

Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerindeki gelir vergisi stopaj teşvikini ve SGK Patron pay dayanağını de yüzde 100’e çıkardıklarını aktaran Varank, “26 Kalkınma Ajansımızın tüm kaynaklarını afet bölgesindeki kentlerimize yönlendirerek, Bölgesel Kalkınma Odaklı Acil Aksiyon Planı’nı uygulamaya alıyoruz. Ajanslarımızın sarsıntı bölgelerindeki tüm projelerinde eş-finansman modelini kaldırıyor, projelerin finansmanının tamamını devlet olarak biz üstleniyoruz” sözünü kullandı.

“Sosyal girişimcilik seferberliği”

Varank, Toplumsal Girişimcilik, Güçlendirme ve Ahenk Projesi (SEECO) kapsamında çadır ve konteyner kentlerde bilhassa bayanlar ve gençlerin üretim yapabilecekleri atölyeler kuracaklarını vurgulayarak, burada üretilen eserleri şirketlerin satın alma garantili olarak alacaklarını belirtti.

Bugün gün boyunca Malatya’da, kentin problemleriyle ilgili sanayicilerle ve esnafla bir ortaya geldiklerini lisana getiren Varank, “Geçici iş yerleri kurulması ile ilgili talebi biz zati gündemimizi almıştık. Malatya genelinde, AFAD’ın uyumunda, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’nin (TESKOMB) ve öbür kurumlarımızın katkılarıyla, 2 bine yakın süreksiz iş yerini biz kurmaya başlayacağız. Böylelikle buralarda, iktisadın tekrar canlanmasında önünü açmış olacağız.” halinde konuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.