SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Zelzele bölgesinde iki konuttan biri sigortalı

Sarsıntının etkilediği vilayetlerde sigortalanabilir 2.6 milyon konuttan, 1.3 milyonunun zarurî zelzele sigortası bulunuyor. Buna nazaran sarsıntı bölgesinde her iki konuttan biri zelzeleye karşı sigortalı. En yüksek sigortalılık oranına sahip vilayet ise Gaziantep.

Zelzele bölgesinde iki konuttan biri sigortalı
Akacan The Mall
11.02.2023 07:38
0
A+
A-

Deprem bölgesinde iki konuttan biri sigortalı
Depremin etkilediği vilayetlerde sigortalanabilir 2.6 milyon konuttan, 1.3 milyonunun zarurî zelzele sigortası bulunuyor. Buna nazaran sarsıntı bölgesinde her iki konuttan biri zelzeleye karşı sigortalı. En yüksek sigortalılık oranına sahip vilayet ise Gaziantep.

Kahramanmaraş merkez olmak üzere bölgedeki 10 ili etkileyen arka arda yıkıcı zelzeleler sonrasında bir taraftan arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bir taraftan da hasar tespiti için çalışma başlatıldı. Son bilgileri Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıkladı. Buna nazaran, sarsıntının etkilediği bölgede 122 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız kısım yıkık yahut ağır hasarlı.

Konutlara yönelik en yaygın sigorta Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından yürütülen mecburî sarsıntı sigortası. Gerek elektrik ve su aboneliği, gerek tapu süreçlerinde gerekse de konut kredilerinde zarurî tutulması nedeniyle bugün Türkiye genelinde, sigortalanabilir 20 milyon konuttan 11 milyonunun zarurî sarsıntı sigortası bulunuyor. Bir diğer tabirle Türkiye genelindeki konutların yüzde 55’i, yani her iki konuttan biri zelzeleye karşı sigortalı.

Akacan The Mall

1.3 MİLYON KONUT SİGORTALI

Bu oran Türkiye geneli. Bölgeler bazında bakıldığında ise bilhassa Marmara’da sigortalılık oranı yüzde 63 ile Türkiye ortalamasının üzerinde. En yüksek sigortalılık oranına sahip vilayet ise Yalova. Yalova’da konutların yüzde 84’e yakını zelzele sigortalı. İkinci sırayı ise yüzde 81 sigortalılık oranı ile Tekirdağ, üçüncü sırayı da yüzde 80 sigortalılık oranı ile Sakarya alıyor. İstanbul’da ise sigortalanabilir 4.1 milyon konuttan yüzde 61’i, yani 2.5 milyonu sigortalı. Merak edenler için söyleyeyim,
‘DASK dışındaki konut paket poliçesi oranı nedir’ diye sorarsanız; Türkiye genelinde yalnızca 5 konuttan biri biçiminde bir tablo var.

Depremin etkilediği bölgeye bakıldığında ise, zelzelenin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta zarurî sarsıntı sigortası kapsamında 210 bin konuttan, 112 bini sigortalı ki, bu da vilayette her iki konuttan birinin zelzeleye karşı sigortası olduğu manasına geliyor. Zelzelenin etkilediği vilayetler ortasında en yüksek sigortalılık oranı Gaziantep’te. Vilayette, konutların yüzde 65’e yakınının DASK poliçesi bulunuyor. En düşük sigortalılık oranına sahip vilayet ise Diyarbakır. Diyarbakır’da sigortalanabilir 231 bin konutun 78 bini sigortalı. Zelzelenin etkilediği 11 ile bakıldığında ise sigortalanabilir 2.6 milyon konuttan, 1.3 milyonu sigortalı. Daha açık bir anlatımla; Türkiye genelinde olduğu üzere zelzelenin etkilediği bölgede her iki konuttan biri zelzeleye karşı sigortalı.

22 YILDA 1.5 MİLYAR TL ÖDENDİ

Deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmaları bitip, hasar tespit çalışmalarına başlandığında DASK tam manasıyla devreye girecek. Sigortalı konutlara hasarları ödenmeye başlanacak. Sarsıntının çabucak akabinde da DASK vilayetlere giderek çalışmalara hatta hasar ödemelerine başladı. Bu vakit zarfında da kimi etraflarda, “DASK bu kadar büyük bir zelzelenin altından kalkabilir mi” telaşı olduğunu duyuyorum.

Depremin neden olduğu hasarı şimdilik iddia etmek pek muhtemel değil. Şu kadarını söyleyeyim; DASK, bilhassa Türk Reasürans’ın işletmeciliğine geçtiğinden bu yana büyük İstanbul sarsıntısına hazırlanıyor. Bugün için DASK, 117 milyar TL’lik hasar ödeme kapasitesine sahip. Gerçekten DASK, kurulduğu 2000 yılından bu yana bin 112 zelzelede, hasar gören 115 bine yakın konut için toplam 1.5 milyar TL’ye yakın hasar ödemesi gerçekleştirdi. Bunların içinde en yüksek hasar ödemesini de 2020’deki İzmir zelzelesinde yaptı.

DASK 117 MİLYAR TL ÖDEME GÜCÜNE SAHİP

Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, DASK’ın toplamda 117 milyar TL’lik ödeme kapasitesi bulunduğunu, bu ve gibisi birçok zelzelede hasarları tazmin edecek finansal güce sahip olduklarını söyledi. Eren, DASK’ın, finansal ve operasyonel hazırlıklarını muhtemel büyük bir sarsıntıya nazaran yaptıklarını belirterek, DASK’ta biriken fonların toplamının 23 milyar TL olduğunu kaydetti. Selva Eren, “Sigortacılık tekniği çerçevesinde bu fiyatın üzerine eklediğimiz reasürans müdafaasıyla toplamda 117 milyar TL’lik ödeme kapasitemiz var. Bu ve gibisi birçok zelzelede hasarları tazmin edecek finansal güce sahibiz” dedi.

30 BİN HASAR İHBARI

Kahramanmaraş merkezli büyük sarsıntı felaketi sonrasındaki çalışmalara da değinen Eren, Ankara Harikulâde İdare Merkezi’nde hummalı bir faaliyet yürüttüklerinin altını çizdi. Eren, “Depremden etkilenen vatandaşlarımıza en süratli halde hizmet vermek emeliyle bölgede kuracağımız taşınabilir ofislerin ve Sarsıntı TIR’ının konuşlanacağı yerleri tespit ettik. Sarsıntı TIR’ımız birinci olarak Kahramanmaraş’a yerleşerek hizmete başladı. Öteki taşınabilir ofislerimiz ise 13 Şubat prestijiyle faaliyete geçecek” halinde konuştu.

Eren, “Alo DASK 125”, “e-devlet” ve DASK’ın internet sitesi aracılığıyla hasar ihbarı almanın yanında, başka kamu kurumlarının yaptığı tespitler doğrultusunda da sigortalılardan ihbar gelmesini beklemeden hasar süreçlerini başlatıp, ödemeleri gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. Şu ana kendilerine gelen 30 bini aşkın hasar ihbarını sürece aldıklarını söyleyen Eren, “Eksper görevlendirmelerine başladık. Zelzelenin üzerinden 24 saat geçmeden birinci hasar ödememizi gerçekleştirdik
ve hasar ödemelerimizi süratle sürdürüyoruz” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.