SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Yüzyılın Anlaşması! Yeni Filistin Devleti Kurulacak

Yüzyılın Anlaşması! Yeni Filistin Devleti Kurulacak Israel HaYom gazetesi, ABD’nin İsrail-Filistin sıkıntısının tahlili konusunda yakın vakitte …

Yüzyılın Anlaşması! Yeni Filistin Devleti Kurulacak
Akacan The Mall
04.04.2022 00:33
0
A+
A-

Yüzyılın Anlaşması! Yeni Filistin Devleti Kurulacak
Israel HaYom gazetesi, ABD’nin İsrail-Filistin sıkıntısının tahlili konusunda yakın vakitte açıklaması beklenen Yüzyılın Muahedesi planının unsurları olduğunu öne sürdüğü bir evrak yayımladı. Buna nazaran sonları İsrail tarafından korunan ve başşehri kısmi olarak Kudüs sayılan “Yeni Filistin” isminde bir devletin kurulması öngörülüyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yakınlığıyla bilinen Israel HaYom gazetesi, ABD Lideri Donald Trump’ın İsrail-Filistin sorununun tahlili konusunda yakında açıklaması beklenen, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır’ın da takviye verdiği belirtilen “Yüzyılın Anlaşması” planının resmi olmayan unsurlarını yayımladı.

Gazetede yer alan ve ABD, İsrail yahut Filistin makamlarından rastgele bir açıklama yapılmayan kelam konusu planın ana hususları şöyle:

1- MUAHEDE

Akacan The Mall

İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve Hamas ortasında üçlü bir muahede imzalanacak. Bu mutabakata nazaran işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan Yahudi yerleşim üniteleri dışındaki topraklar ile Gazze Şeridi’nde “Yeni Filistin” isimli bir Filistin devleti kurulacak.

2- BÖLGENİN TAHLİYESİ

Batı Şeria’daki büyük Yahudi yerleşim yerleri bugün olduğu üzere İsrail’in elinde kalacak. Bu yerleşim ünitelerine tekrar Batı Şeria’daki izole yerleşim üniteleri de katılacak ve böylelikle izole yerleşim ünitelerine ulaşmak için büyük yerleşim ünitelerinin alanları genişletilecek.

3- KUDÜS

Kudüs, İsrail ile Yeni Filistin ortasında bölünmeyecek ve paylaşılmayacak lakin her iki devletin de başşehri sayılacak. Ayrıyeten Kudüs’te yaşayan Araplar Yeni Filistin Devleti’nin vatandaşları olacak.

İsrail’e bağlı Kudüs Belediyesi, Yeni Filistin Hükümeti’nin ilgileneceği eğitim alanı hariç Kudüs’ün tüm alanlarından sorumlu olacak ve bu yeni devlet, Kudüs Belediyesi’ne su sarfiyatı ve vergi ödeyecek.

Musevilerin Araplardan mesken almalarına müsaade verilmeyecek ve birebir biçimde Araplar da Musevilerden mesken alamayacak. Kudüs’e yeni bölgeler eklemlenmeyecek ve kutsal alanların bugünkü statüsü devam edecek.

4- GAZZE ŞERİDİ

Mısır, havalimanı, fabrikalar, ticari alanlar ve ziraat için Gazze Şeridi’ne bağlı bir biçimde Yeni Filistin Devleti’ne toprak kiralayacak, lakin Filistinlilerin bu yeni topraklarda iskanına müsaade verilmeyecek. Bu toprakların sonları ile kira fiyatı daha sonra aracı ve destekçi ülkeler tarafından Yeni Filistin Devleti ile Mısır ortasında belirlenecek.

5- DESTEKLEYEN ÜLKELER

Yeni Filistin Devleti’nin kurulmasını öngören bu muahedenin uygulanması için mali olarak dayanak sağlayacak ülkeler, başta ABD olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ve petrol üreticisi Körfez Arap ülkeleri olacak.

Destekleyici ülkeler, Yeni Filistin’deki ulusal projeler için 5 yıl boyunca 30 milyar dolarlık bir bütçe sağlayacak. Bu bütçeye izole Yahudi yerleşim üniteleri ile büyük yerleşim yerlerinin İsrail’e bağlanması maliyeti de dahil olacak.

– Destekleyen devletler tarafından ödenecek fonların bölünmesi

a. ABD yüzde 20

b. AB yüzde 10

c. Petrol üreticisi Körfez Arap ülkeleri ise fonun yüzde 70’ini karşılayacak. Bu yüzde 70’lik oran ülkelerin petrol gelirlerine nazaran belirlenecek.

d. Yükün birden fazla petrol üreten Körfez ülkelerinde olacak, zira bu muahededen asıl yararlanacaklar onlar olacak.

6- ORDU

Yeni Filistin Devleti’nin ordusu olmayacak. Yalnızca polisin elinde hafif silahlar olacak.

İsrail ile Yeni Filistin ortasında, İsrail’in tüm yabancı akınlara karşı Yeni Filistin’in müdafaasını garanti altına alacağı ve bu çeşit bir müdafaa karşılığında Yeni Filistin’in İsrail’e ödeme yapacağı yeni bir savunma muahedesi imzalanacak.

Bu ödemenin maliyeti, taraflar ortasındaki destekleyici devletlerin aracılık ettiği müzakerelerde belirlenmelidir.

7 ve 8 – VAKİT ÇİZELGELERİ VE UYGULAMA EVRELERİ

a. Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, Mısırlıların yanında bulunan şahsi silahları da dahil olmak üzere tüm silahları bırakacak.

b. Hamas’ın önderleri ve üyeleri, yeni hükümet kurulana kadar destekçi ülkelerden maaş almaya devam edecek.

c. Gazze Şeridi’nin hudutları, mal girişine ve emekçilerin Batı Şeria’da olduğu üzere İsrail ile Mısır’a geçişine açık olacak.

d. Bir yıl içinde yeni bir Filistin hükümeti seçilmesi için her Filistin vatandaşının seçimlerde aday olabileceği demokratik seçimler yapılacak.

e. İsrail hapishanelerindeki tüm Filistinli tutuklular, seçimlerden ve hükümetin kurulmasından bir yıl sonra başlamak üzere kademeli olarak üç yıl içinde hür bırakılacak.

f. Beş yıl içinde Yeni Filistin’de bir liman ve bir havaalanı kurulacak. O vakte kadar İsrail’deki havaalanı ile limanlar kullanılacak.

g. Yeni Filistin ile İsrail ortasındaki hudut, dost ülkelerdeki üzere vatandaşların ve malların geçişine açık olacak.

h. Gazze Şeridi ile Batı Şeria’yı birbirine bağlamak üzere yerden yüksekliği 30 metre olacak bir otoyol inşa edilecek. Bu otoyolun inşasına Çin yüzde 50, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Kanada ve ABD ile AB yüzde 10’ar katkıda bulunacak.

9- ÜRDÜN VALİSİ

a. Ürdün Vadisi yahut başka ismiyle Batı Şeria’nın Meyyit Deniz (Lut Gölü) etrafındaki Ağvar bölgesi bugün olduğu üzere İsrail’in elinde kalacak.

b. Bölgeden geçen 90 numaralı otoyol 4 şeritli olacak.

c. İsrail, otoyolun genişletilmesi için bir ihale açacak.

d. Bu 90 numaralı otoyolun iki şeridi Yeni Filistin’i Ürdün’e bağlayacak. Bu yol üzerinde kurulacak olan hudut kapıları Yeni Filistin’in denetiminde olacak.

10 – SORUMLULUK

a. Hamas ve FKÖ’nün bu muahedeye itiraz etmesi durumunda ABD, Filistin’e sağladığı tüm mali takviyesi kesecek ve başka ülkelerin de mali takviye sağlamasını engelleyecek.

b. FKÖ bu muahedeyi kabul eder de Hamas ya da Filistin İslami Cihad Hareketi bu muahedeyi reddederse bu iki hareketin önderleri sorumlu sayılacak ve Gazze Şeridi ile İsrail ortasındaki yeni bir savaşta ABD, İsrail’in bu önderleri amaç alması konusunda destekleyecek. Münasebetiyle onlarca kişinin milyonların hayatını tehlikeye atması makul bulunmayacak.

c. Şayet İsrail bu muahedeye itiraz ederse, İsrail’e sağlanan mali dayanak durdurulacak.

Kaynak: AA
Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.