SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Yüzde 65 artırımı veliler çok okullar az buldu

Ulusal Eğitim Bakanlığı 2023-2024 eğitim devri için özel okulların artırım oranının üst sonunu yüzde 65 olarak belirlendi. Lakin bu oran velileri de özel okulları da memnun etmedi. Yüzde 65 artırım oranının yüksek bulan veliler bilhassa ek hizmetlerdeki kontrolsüz artışla okula ödenen meblağın çok daha fazla yükseleceğini lisana getirirken özel okul temsilcileri ise kelam konusu artış oranıyla özel eğitim kurumlarının ayakta kalmakta zorlanacağını belirtiyor.

Yüzde 65 artırımı veliler çok okullar az buldu
Akacan The Mall
06.01.2023 09:50
0
A+
A-

Yüzde 65 artırımı veliler çok okullar az buldu
Milli Eğitim Bakanlığı 2023-2024 eğitim periyodu için özel okulların artırım oranının üst hududunu yüzde 65 olarak belirlendi. Lakin bu oran velileri de özel okulları da memnun etmedi. Yüzde 65 artırım oranının yüksek bulan veliler bilhassa ek hizmetlerdeki kontrolsüz artışla okula ödenen meblağın çok daha fazla yükseleceğini lisana getirirken özel okul temsilcileri ise kelam konusu artış oranıyla özel eğitim kurumlarının ayakta kalmakta zorlanacağını belirtiyor.

Özel okullar için açıklanan yüzde 65 artırım oranıyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Lideri Zafer Öztürk şunları söyledi:

“Bu artış TÜFE baz alınarak yapıldı fakat daha evvel bu türlü bir uygulama yoktu. Bakanımıza durumumuzu ve kesimin zahmetlerini aktardık. En büyük sarfiyat kalemimiz öğretmenlerimiz ve çalışanımız. Sonuçta özel okullar öğretmenleri kadar yeterlidir. Tüm masraf kalemleri ve yaşadığımız aksilikler göz önünde bulundurulduğunda en az yüzde 105 bir artış gerekliydi. Bu bile çok görüldü. Birçok dala her türlü teşvik ve takviye veriliyor. Fakat özel okul eğitimcilerine takviye verilmiyor?

Akacan The Mall

FATURA HERKESE KESİLECEK
Bundan sonraki süreçte fatura herkese kesilecek. Esaslı özel okullar dışında birçok okul bu durumdan olumsuz etkilenecek. Kimi okullarda hukuksuz işçi çalıştırmaları olacak. Öğretmenlere minimum fiyat verilecek. Lakin natürel ki özel bir okulda öğretmenin daha âlâ kurallarda çalışması gerekir. Her okul kendine nazaran bir düzenleme yapacaktır. Herkesin artışı farklıdır. Bakanlık bize vereceği takviyeyle ilgili açıklamalar yaptı. Tek ıstırabımız vergiler değil, EYT konusunda bizim için dertli. Kıdemli öğretmenlerimiz işten ayrılacaklar ve tazminat ödemeleri gündeme gelecek. Pandeminin akabinde bu gelişmelerle kesimin durumu içler acısı oldu. Velilerin de sosyoekonomik durumu düşünceli. Daha evvel öğrenci teşvikleri vardı. Bunlar kaldırıldı. Bu bahiste dayanak bekliyoruz. Öğretmenlerimizin hakkı olan ömür standardını sağlamak istiyoruz ancak nasıl yapacağımızı bilmiyoruz. Alışılmış ki her şey sonuçlanmış değil, yeni değerlendirmelerin olmasını diliyoruz.”

DEVLETTE MAAŞLAR ARTARKEN ÖZELDE DE ARTMALI
Özel okullara gelen fiyat artışını 3 açıdan kıymetlendirmek gerektiğini belirten Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) İdare Konseyi Lideri İbrahim Taşel ise şöyle konuştu:

“Birincisi çalıştığımız öğretmenlerin maaşı ve bunun piyasanın altında kalmaması. İkincisi velilerin mağdur olmaması ve üçüncüsü okullarımızın sürdürülebilir olması. Okullarımız pandemi periyodunu ziyanla kapadı. Geçen yılki yüzde 36’lık artış da ziyana neden oldu. Sonuçta 18 ay bu türlü geçti. Yeni açıklanan yüzde 65’lik artış bahsettiğimiz hassasiyetlere karşılık verebilecek üzere değil. Bu karar devam edecekse kurumlarımızın bilhassa Maliye Bakanlığı tarafından desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Birkaç yıl üst üste ziyan görmek okulları tesirler. 400 bin çalışanımızı mağdur etmememiz lazım. Öğretmenlerin maaşı devlette muhakkak bir oranda artarken özel okulda da tıpkı artışı yapmazsak nasıl sürdürülebilir bir sistem kurabiliriz? Yalnızca okulları düşünmüyoruz, velileri zorlayacak sayılara çıkmadan çalışanlarımızın da hakkını koruyacağımız bir tahlil istiyoruz.”

EK HİZMETLER DENETLENMELİ
özel okul Velileri Platformu Sözcüsü Özgür Özkan da “Veliler hiç artış olmasın demiyorlar. Her iki taraf orta noktada buluşsun istiyorlar” derken ek hizmetlerdeki yüksek artışlara da dikkat çekti. Özkan ayrıyeten velileri erken kayıtlar konusunda da uyaradı: “Ek hizmetler dediğimiz kitap, servis, yemek , kıyafet üzere alanlarda daha fazla artış var. Okullar geçen yıl 15 bin lira olan yemeğe 35 bin lira talep ediyorlar. 3 bin lira maliyeti olan kitap setini bu yıl 10 binden seneye 20 binden satacaklar. Özcesi özel okullar bu hizmetlerden yüzde 100 kar ediyor. Bu kurumaların asıl hedefi eğitimdir. Kar etmek isteyecektir lakin ülkenin gerçekleri de ortada. Veliler ne kazanıyor ki, ne ödeyecek bu okullara? Yüzde 65’lik artışı, memur maaşı artışıyla nasıl karşılayacak? Ek hizmetlerde yüzde 200-300 artırım yapılırsa bu meblağları nasıl ödeyecekler? Münasebetiyle ek hizmetlere de düzenleme yapılmalı.

Ayrıca veliler erken kayıtlara dikkat etmeli. Ocak ayında da Eylül ayında da olsa artırım yüzde 65 olacak. Okul erken kayıtta çok uygun bir teklif vermediği sürece erken kayıtlar için çabuk etmeyin. “

VELİLER NELER SÖYLEDİ?
EĞİTİM İÇİN AİLELER BU KADAR YIPRANMAMALI

Mehmet Cem Çerigenç – 47 (Serbest meslek)
“Bir oğlum var lise son sınıfta okuyor, kızım da lise 1’inci sınıf öğrencisi. İkisini de özel okulda okutuyorum. Medikal eserler üzerine bir şirketim var. Memleketler arası işler yapıyorum. Lakin bu yaşananlar beni huzursuz ediyor. Ortaokuldan liseye üzere orta geçişlerde fiyatlar ayrıyeten yükseliyor. Yemek, servis ve kitaplara da daha farklı oranda fiyat farkı yansıtılıyor. Bu durum beni çok yoruyor. Ekonomik gerçekler hepimizin hayatını etkiledi. Bir çocuğun eğitimi ve geleceği için bir aile bu kadar yıpranmamalı.

OLAN EĞİTİM SİSTEMİNE OLUYOR

Neslihan Adıyaman – 44 ( Özgür meslek)
“Özel okullara yapılan yüzde 65 artırım, çok büyük bir oran. Nasıl ödenecek bu sayılar bilmiyorum. 9’uncu sınıfta okuyan bir kızım var. Açıkçası çocuğumu okuldan almayı düşünüyorum. Bu sayıları ödeyebileceğimi düşünmüyorum. Piyasa açısından artan artırımlar haklı olabilir. Lakin bu artırımlar sıhhate ve eğitime yansıtılmamalı. Oranların geri çekilmesini istiyorum. “

DEVLET OKULLARININ YÜKÜ ARTACAK

Evrim Ataman – 46 (Esnaf)
“Bir çok ailenin yüzde 65’lik artırımdan sonra çocuğunu özel okula gönderemeyeceğini düşünüyorum. Bu durum devlet okullarının da üstüne ekstra bir yük olacak. Sınıflar daha da kalabalıklaşacak. Bu artırımın tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz. Yalnızca okul fiyatı değil, servis, yemek, kitap üzere her şeyin fiyatı artıyor. Tekrar de şu an kızım üniversite imtihanına hazırlandığı için koşullarımı zorlayarak en güzelini yapmaya çalışacağım.”

EĞİTİM İÇİN BÜTÇEMİZDEN KISACAĞIZ

Gamze Oğuz – 32 (Influencer)
“Bu yıl 2 çocuk okutuyoruz, önümüzdeki yıl 3 çocuğumuz okula gidecek. Olağan okul fiyatlarının üstüne yemek, kırtasiye ve servis fiyatları de girince çok önemli bir meblağ ortaya çıkıyor. Fakat mecburen göndereceğiz. Zira çocuklarımızın daha butik bir eğitim almasını istiyoruz. Bunun için de değerli bir meblağ ödüyoruz. Artırımlarla yükümüz daha da artıyor. Olağan ki çocuklarımız için bütçemizden kısacağız. Keşke yüzde 65 artırım yerine daha makul bir sayı belirlenseydi. Arkadaşlarımızdan çocuklarını okuldan alacaklarına dair telaffuzlar duyuyoruz. Çocuk ve aile için yıpratıcı bir durum. Tahminen yeni bir düzenlemeye gidilip daha makul bir artırım oranı düşünülür. Alışılmış ayrıyeten bu oranlarda artırımın öğretmenlerin maaşına da yapılmasını istiyorum.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.