SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Yüzde 15’lik şanslı bölümün sırrı ne? ‘Bazı şahıslar neden Covid’e yakalanmıyor’ sorusuna karşılık aranıyor…

Yüzde 15’lik şanslı kesitin sırrı ne? ‘Bazı şahıslar neden Covid’e yakalanmıyor’ sorusuna karşılık aranıyor…Son periyotta, “Annem, babam, eşim …

Yüzde 15’lik şanslı bölümün sırrı ne? ‘Bazı şahıslar neden Covid’e yakalanmıyor’ sorusuna karşılık aranıyor…
Akacan The Mall
28.07.2022 11:37
0
A+
A-

Yüzde 15’lik şanslı kesitin sırrı ne? ‘Bazı şahıslar neden Covid’e yakalanmıyor’ sorusuna karşılık aranıyor…
Son periyotta, “Annem, babam, eşim, oğlum hepsi birebir anda Covid geçirdi, bir tek bana bir şey olmadı” diyenleri çok duymaya başladık. Pekala bu insanların sırrı ne? Yalnızca şanslılar mı yoksa diğer bir şey mi? İngiltere ve Brezilya’da yürütülmekte olan araştırmalar, bu sorunun cevabının yalnızca o şahısları değil hepimizi ilgilendirebileceğine işaret ediyor. İşte tüm detaylar…

Covid-19 neredeyse iki yıldır hayatımızda. Bu süreçte virüsle ilgili her gün yeni bir şey öğrendik. Ortaya çıkan varyantlar, geliştirilen tedaviler ve aşılarla uzun ve dönemeçli bir yolda bilim insanlarının rehberliği ışığında ilerlemeye devam ediyoruz.

Bu süreçte dünyanın dört bir yanında çok farklı olaylarla karşılaştık. Testleri müspet olduğu halde en ufak bir şikayeti bile olmayanların yanına Covid’in bütün belirtilerini göstermelerine karşın test sonuçları daima negatif olanlar eklendi. Tıpkı anda iki başka Covid varyantıyla birden uğraş edenleri de gördük, virüsün erken devir varyantlarıyla enfekte olup güzelleştikten sonra bir de Delta’ya ya da Omicron’a yakalananları da… Hatta  birkaç ay içinde iki hatta üç sefer Covid’e yakalananları da biliyoruz.

Akacan The Mall

Tabii de etraflarındaki herkes Covid olsa da virüsü kapmayanlar var. Örneğin birebir meskende yaşadığı eşi, çocukları, annesi ve babası, daima temas halinde olduğu kapı komşusu, yakın arkadaşları, meslektaşları Covid olduğu halde, kendisi virüse yakalanmayan birçok beşere dair örneklerle karşılaşıyoruz.

Peki bu durumun açıklaması ne? Neden kimileri maske, uzaklık, paklık üzere her türlü tedbiri alıp aşısını olsa da Covid’den kaçamazken öbürleri yaygın söyleyişle “şerbetli” üzere sapasağlam kalıyor?

Gözden Kaçmasın

#BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ#BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ BOZUKLUKLARI

Sizin bağışıklık sisteminiz hangisi? ‘General’ T hücrelerini dengeleme rehberi…Hürriyet.com.tr

VİRÜS KAPMAYANLARDA BAHTTAN FAZLASI MI VAR?

İngiliz Telegraph gazetesi, geçtiğimiz günlerde yayımladığı bir haberde tam olarak bu soruya cevap aradı ve kimi enteresan çalışmaların detaylarını aktardı.

Gazeteye nazaran, bilim insanları daha evvel “Neden kimileri virüs kapmıyor?” sorusunun yanıtını bahtla açıklıyordu. Virologlar, bir partide konuştuğunuz şahıslar, otobüste seyahat ederken yanınızdaki pencerenin açık olması üzere rastlantısal faktörlerin, Covid’e yakalanıp yakalanmamakta belirleyici olabileceğini belirtiyordu. Tıpkı halde test kalitesi de bu bahiste bir faktör olarak görülüyor, bilhassa yurt dışında konutta yapılan testlerde alınan örneklerin virüsün varlığını tespit etmeye yetmiyor olabileceği söz ediliyordu.

Ancak immünoloji uzmanları şu an değişik bir açıklama üzerinde ağırlaşıyor. İngiltere ve Brezilya’dan araştırmacılar, birtakım insanların virüs karşısında doğal bir bağışıklığa sahip olup olmadığını pahalandırıyor.

HERKESİN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ BAŞKALARINDAN FARKLI

Uzmanlar, bu bireylerin bağışıklık sistemlerinin virüsle savaşmanın yolunu daha evvelden bildiğine inanıyor. Bu şanslı azınlığın kanı ve hücreleri üzerinde yapılacak çalışmalarla da bağışıklığın tabiatına dair kritik iç görüler elde edilebileceği tabir ediliyor.

Dahası bu şahıslar, pandemi araştırmaları bağlamında en değerli maksat olan her türlü varyanta karşı tesirli olabilecek kozmik bir Covid aşısının anahtarını da ellerinde tutuyor olabilirler.

Londra Emperyal Koleji’nde immünoloji profesörü olan Dr. Danny Altmann, Telegraph’a yaptığı açıklamada, “Biz bağışıklığı mutlak bir şey üzere düşünüyoruz; virüse karşı bağışıklığımız ya vardır ya da yoktur diyoruz. Lakin bu fikir biçimi nedeniyle bir dünya ayrıntısı göremiyoruz” dedi.

Bağışıklığı denetim eden genlerin insan bedenindeki en çeşitli genler olduğunu, şahıstan şahsa dev farklılıklar gösterdiğini söyleyen Altmann, “Kan kümesi üzere bir şeyden bahsettiğimizde kombinasyonlar çok hudutlu. Lakin bağışıklık kelam konusu olduğunda binlerce farklı ihtimal var. Birbirine birebir iki kişi bulmak imkânsız” diye konuştu.

Bunun sonucunda, kimi insanların virüse yakalanmaya başkalarından daha meyilli olmasına şaşırmamak gerekiyor. Üstelik laboratuvar çalışmaları da Altmann’ın söylediği bu olguyu doğruluyor.

Gözden Kaçmasın

#KIZAMIK#BAĞIŞIKLIK AMNEZİSİ

Vücudu fabrika ayarlarına sıfırlayan virüs! Ve bu hiç düzgün bir şey değil…Hürriyet.com.tr

GÖNÜLLÜLERE TAAMMÜDEN VİRÜS BULAŞTIRILIYOR VE…

Oxford Üniversitesi ve Londra Emperyal Koleji araştırmacıları şu an çeşitli “meydan okuma çalışmaları” yürütüyor. Bu çalışmalarda gönüllülere, burunlarına çektikleri bir sıvı çözeltisi ile Covid bulaştırılmaya çalışılıyor. Akabinde bu şahıslar karantinaya alınarak iki hafta boyunca izleniyor.

Tüm gönüllülerin aşılama durum ve sayıları, maruz kaldıkları SARS-CoV-2 virüsü ölçüsü ve bu virüse maruz kalma yolları birebir tıpkı. Lakin uzmanlar, tıpkı daha evvelki meydan okuma çalışmalarında olduğu üzere, gönüllülerin her birinin çok farklı bağışıklık yansıları vereceğini düşünüyor. Kimilerinde antikor ve T hücrelerinin patlama yapacağı, kimilerinde ise bu türlü bir reaksiyonun ortaya çıkmayacağı iddia ediliyor.

“ABORTİF ENFEKSİYON” OLGUSU DİKKAT ÇEKİYOR

Benzer bir durum hastanelerde de gözlemleniyor. Pandeminin başlangıcında, Londra Üniversitesi’nden uzmanlar, bu kentteki sıhhat kurumlarında çalışan çok sayıda işçisi, COVIDSortium isimli çalışmaya dahil etti. Gönüllülerin neredeyse tamamının iş yerinde SARS-CoV-2’ye maruz kaldığı düşünülüyordu. Bu şahıslara yapılan testler yakından takıp edildi. Çalışmanın sonucunda sıhhat çalışanlarının aşağı üst yüzde 20’si çok açık bir biçimde Covid enfeksiyonu işaretleri gösterirken, yüzde 65’i enfekte olmamıştı.

Ancak en farklı olan geriye kalan yüzde 15’ilk kısımdı. Bu üçüncü kümedeki şahısların düşük düzeyli “abortif (yarıda kesilmiş) enfeksiyon” yaşadıkları ve PCR sonuçlarının negatif olduğu belirlendi.

Kanlarında Covid antikorları yoktu lakin T hücresi sayıları ortalamanın üzerindeydi. Bilhassa de Covid’le savaşan spesifik T hücreleri çok yüksekti.

Gözden Kaçmasın

#KORONAVİRÜS#OMİCRON

Omicron ile maske kuralları da değişti! ‘Birçok kişi yapıyor, çok yanlış!’ | 7 SORU 7 YANITHürriyet.com.tr

VİRÜSÜN BAŞINI KÜÇÜKKEN EZENLER

Kısaca söylemek gerekirse, bu şahısların T hücreleri, virüsün başını küçükken ezmiş, bedenlerinde kamp kurup yerleşmesine müsaade vermemişti. Pandeminin birinci günleri olmasına rağmen, bağışıklık sistemleri Covid’le nasıl savaşacağını çoktan biliyor üzere görünüyordu.

Londra Üniversitesi’nde viral immünoloji alanında öğretim üyesi olarak misyon yapan ve araştırmanın müelliflerinden olan Mala Maini, bu olguyu, “Enfeksiyona büsbütün direnmediler, lakin virüsü o kadar süratli ortadan kaldırdılar ki standart testlerle tespit edilemedi” tabirleriyle açıkladı.

Bu araştırma birtakım bireylerin Covid’e karşı doğal bir bağışıklık sahibi olduğunun açık bir ispatı olarak görülüyor. Altmann da bir kesimi olmadığı bu çalışmanın sonuçlarını “ikna edici” olarak nitelendirdi.

AKRABA VİRÜSLERE KARŞI BAĞIŞIKLIK KAZANMAK TESİRLİ OLABİLİR

Peki bu doğal bağışıklık halinin açıklaması ne? En mümkün teori, bu insanların bağışıklık sistemlerinin yıllar yıllar evvel misal virüslere maruz kalmış olması.

SARS-CoV-2 virüsü şu an insanlarda tesirli olduğu bilinen yedi koronavirüsten bir tanesi. Bu virüslerden bir başkası de mevsimsel grip virüsü. Bütün bu virüsler görünüş prestijiyle da birbirlerine oldukça benziyor. T hücrelerinin bir adediyle savaşmayı öğrendiğinde başkalarına karşı da daha düzgün savaştığı düşünülüyor.

Bir öbür yanıt da genlerimizde yatıyor olabilir, lakin bu husus şimdi çok fazla araştırılmış değil. Bilim insanları kimi şahısların muhakkak virüsler karşısında bir bağışıklıkla doğmuş olabileceğini düşünüyor.

Gözden Kaçmasın

#KORONAVİRÜS#OMİCRON

Omicron ve çocuklar: Daha mı bulaşıcı? 3 SORU 3 UZMANHürriyet.com.tr

KENYA’DA 2008’DE YAPILAN ARAŞTIRMADAN ENTERESAN SONUÇLAR ÇIKMIŞTI

Bu ihtimal birinci sefer 2008 yılında gündeme geldi. Kenya’da HIV araştırmaları yapan bilim insanları, birtakım seks personellerinin, olumlu olduğu kanıtlanmış çok sayıda bireyle korunmadan birlikte olduklarını ancak buna karşın hiç virüs kapmadıklarını ortaya koydu. Bu şahısların hücrelerinde, HIV partiküllerinin insan hücresine girmek için kullandığı kritik bir reseptörün bulunmadığı tespit edildi.

Maini, “Şimdi kapsamlı çalışmalarla birtakım insanlarda da Covid’e karşı emsal bir durum olup olmadığına bakılıyor lakin şimdi kesin bir kanıt elde edilebilmiş değil” diye konuştu.

BREZİLYALI 100 ÇİFT DEĞERLİ BİLGİLER SUNACAK

Maini’nin vurguladığı çalışmalardan bir tanesi Brezilya’da Sao Paulo Üniversitesi’nde gerçekleştiriliyor. Bu çalışma kapsamında tıpkı konutta yaşayan 100 çiftin dataları inceleniyor. Çiftlerin özelliği şu: Taraflardan biri semptomatik Covid olumluyken, öteki taraf Covid’le enfekte olmadı. Yapılan kan testlerinde de bedenlerinde Covid’e özel antikor bulunamadı.

Bu 200 kişinin tamamının DNA’ları tahlil edilerek genetik farklılıklar olup olmadığı araştırılacak. Hakikaten kimi şahıslarda doğal Covid bağışıklığı olduğu tespit edilirse, bu yalnızca onlar için değil hepimiz için hoş bir haber olacak. Zira bu bulgular ışığında her türlü varyantı alt edebilen geniş kapsamlı bir Covid aşısı geliştirilebilecek.

Gözden Kaçmasın

#KORONAVİRÜS#OMİCRON

Omicron varyantı pandeminin sonunu mu getirecek? 1 SORU 4 UZMANHürriyet.com.tr

DOĞAL BAĞIŞIKLIK SPIKE PROTEİNİNİ GAYE ALMIYOR

Bilindiği üzere, şu anki Covid aşıları, virüsün dış yüzeyindeki spike proteinini amaç alacak formda geliştirildi. Lakin spike proteini, virüs her mutasyona uğradığında değişiyor. Bu da aşıların yeni varyantlar karşısındaki gücünün azalmasına yol açıyor.

Ancak görünüşe bakılırsa, doğal bağışıklık daha farklı çalışıyor. Londra Üniversitesi’nde yapılan çalışmada, araştırmacılar, virüse karşı evvelce bağışıklık var üzere görünen bireylerin kanlarını dikkatle inceledi. Bu şahısların T hücreleri, spike proteinini değil, virüsün kalbindeki proteinleri gaye alıyordu.

Söz konusu proteinler mutasyondan mutasyona değişiklik göstermiyor. Dahası yalnızca SARS-CoV-2 virüsünde değil, birçok öteki koronavirüste de birebir proteinler bulunuyor.

Yani bu iç kısımdaki proteinlere tesir eden bir aşının geliştirilmesi, yalnızca tüm koronavirüs varyantlarına karşı değil, birçok diğer koronavirüse karşı elimizde bir silah olması manasına geliyor.

Bununla birlikte uzmanlar araştırmaların hala devam etmekte olduğunda ısrarcı. Altmann, “Sakın hiç kimse ‘Nasılsa bana bir şey olmuyor’ rahatlığına kapılmasın” kelamlarıyla önlemlerin elden bırakılmaması gerektiğinin altını çizdi. Lakin pandemiyle iki yılı doldurmaya yaklaştığımız şu günlerde, bu çalışmaların umut verici olduğu da bir gerçek.

The Telegraph’ta yayımlanan “Why some people keep getting Covid – and others never at all” başlıklı haberden derlenmiştir.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.