SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Yurt dışındaki taşınmazlar için de Varlık Barışı kararlarından yararlanılabilecek

Yurt dışındaki taşınmazlar için de Varlık Barışı kararlarından yararlanılabilecekYeni “Varlık Barışı” düzenlemesiyle yurt dışında bulunan lakin …

Yurt dışındaki taşınmazlar için de Varlık Barışı kararlarından yararlanılabilecek
Akacan The Mall
09.07.2022 16:37
0
A+
A-

Yurt dışındaki taşınmazlar için de Varlık Barışı kararlarından yararlanılabilecek
Yeni “Varlık Barışı” düzenlemesiyle yurt dışında bulunan lakin kapsama girmeyen taşınmazlar üzere varlıkların da 31 Mart 2023’e kadar kapsamdaki varlıklara dönüştürülerek uygulama çerçevesinde Türkiye’ye getirilmesi mümkün olacak.

TBMM’de kabul edilen düzenlemeyle, yurt dışı ve yurt içi varlıkların bildirim ve beyanla kayda alınması imkanı getirildi. Bu kapsamda müracaatlar alınmaya başlandı.

Gelir Yönetimi Başkanlığı da yeni Varlık Barışı uygulamasına ait yol ve asılları belirlemek üzere bir bildirim taslağı hazırladı.

Akacan The Mall

AA muhabirinin taslaktan yaptığı derlemeye nazaran, yurt dışında bulunan para, altın, Döviz, menkul değer ve öbür sermaye piyasası araçlarının, 31 Mart 2023’e (bu tarih dahil) kadar Türkiye’deki banka yahut aracı kurumlara bildirilmesi gerekiyor.

Bu bildirimler, yetkili kılınmış vekiller yahut yasal temsilciler tarafından da yapılabilecek. Gerçek ve hukuksal şahıslarca, kelam konusu varlıklara ait olarak vergi dairelerine rastgele bir beyanda bulunulmayacak.

Gerçek ve hükmî bireylerce, yurt dışında bulunan varlıklar için tek bir bildirim verilmesi temel kabul edilecek lakin 31 Mart 2023’e kadar birden fazla bildirimde bulunulması mümkün olacak. Bildirimde bulunulduktan sonra yanlışların düzeltilmesi imkanı da bulunuyor.

Buna rağmen bildirimde bulunulduktan sonraki aylarda, bildirime husus edilen varlıkları artırıcı bir bildirim yapılmak istenirse evvelki bildirimin düzeltilmesi kelam konusu olmayacak. Ek olarak bildirilmek istenilen varlıklar için yeni bir bildirim yapılacak.

3 ayda ülkeye getirilecek

Varlıkların bildirimin yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde Türkiye’ye getirilmesi yahut Türkiye’deki banka yahut aracı kurumlarda mevcut ya da yeni açılan bir hesaba transfer edilmesi gerekecek. Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda mevcut ya da yeni açılan bir hesaba ilgili varlığın transferi süreçlerinde, bildirimde bulunan hesap sahibi ile yurt dışından varlığı transfer edenin farklı bireyler olmasının kelam konusu karardan faydalanılması açısından rastgele bir değeri bulunmayacak.

Yurt dışında bulunan varlıklar, yurt dışındaki banka yahut finansal kurumlardan kullanılan ve 5 Temmuz 2022 prestijiyle yasal defterlerde kayıtlı kredilerin en geç 31 Mart 2023’e kadar kapatılmasında kullanılabilecek. Bu takdirde, defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla borcun ödenmesinde kullanılan varlıklar için Türkiye’ye getirilme kaidesi aranmayacak. 5 Temmuz 2022 prestijiyle yasal defterlerde kayıtlı sermaye avanslarının, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul değer ve öteki sermaye piyasası araçlarının bu tarihten evvel Türkiye’ye getirilmek suretiyle karşılanmış olması halinde, kelam konusu avansların defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla anılan unsur kararlarından yararlanılabilecek.

Yurt dışında bulunan lakin kapsama girmeyen varlıkların (örneğin taşınmazların) 31 Mart 2023’e kadar kapsamdaki varlıklara dönüştürülerek kelam konusu unsur kararları çerçevesinde Türkiye’ye getirilmesi mümkün olacak.

Varlıklar hangi kaidelerde Türkiye’ye getirilmiş sayılacak?

Taslağa nazaran, “Türkiye’ye getirme” süreci, para, döviz, altın, menkul değer ve öteki sermaye piyasası araçlarının fiziki olarak Türkiye’ye getirilmesi yahut bu varlıkların Türkiye’deki banka yahut aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesini kapsıyor. Fiziki olarak Türkiye’ye getirilmesi yahut aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi mümkün olmayan menkul değer ve öbür sermaye piyasası araçları da aracı kurumlara bildirilecek. Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul değer ve öbür sermaye piyasası araçlarının Türkiye’deki banka yahut aracı kurumlarda mevcut ya da yeni açılan bir hesaba transfer edilmesi durumunda, banka dekontu yahut aracı kurum süreç sonuç formları, varlıkların Türkiye’ye getirilmiş olduğunun tevsikinde kullanılabilecek. 31 Mart 2023’e kadar kelam konusu varlıkların Türkiye’ye fiziki olarak getirilmesi sırasında yapılan deklarasyon/bildirime istinaden gümrük yönetiminden alınan evraklar, varlıkların Türkiye’ye getirilmiş olduğunun tevsikinde kullanılabilecek.

Kademeli vergi uygulanacak

Banka ve aracı kurumlar, kendilerine bildirilen varlıklara ait olarak bildirim sahibinden, kelam konusu varlıkların bedeli üzerinden 30 Eylül 2022’ye kadar yapılan bildirimler için yüzde 1, 1 Ekim 2022 ila 31 Aralık 2022 ortasında yapılan bildirimler için yüzde 2, 31 Mart 2023’e kadar yapılan bildirimler için de yüzde 3 vergi tahsil edecek.

Varlıkların, Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlara transfer edildiği yahut yurt dışından getirilerek bu hesaplara yatırıldığı tarihten itibaren en az 1 yıl bu hesaplarda tutulması halinde, vergi oranı yüzde sıfır olacak. Bu durumda, banka ve aracı kurumlar tarafından tahsil edilerek vergi dairesine ödenen vergiler, bildirim sahibinin vergi dairesine başvurusu üzerine ilgilisine iade edilecek.

Bildirimde yahut beyanda bulunulan varlıklara isabet eden fiyatlara ait hiçbir suretle vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacak.

Vergi dairelerine beyan edilen yurt içi varlıkların pahası üzerinden yüzde 3 vergi tarh edilecek ve bu vergi, tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenecek.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.