SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Yunanistan’da sonbaharda erken seçim mi

Yunanistan’da sonbaharda erken seçim miYunanistan’da hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon nedeniyle sıkıntı bir kış geçireceği düşünülen Başbakan …

Yunanistan’da sonbaharda erken seçim mi
Akacan The Mall
03.07.2022 07:37
0
A+
A-

Yunanistan’da sonbaharda erken seçim mi
Yunanistan’da hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon nedeniyle sıkıntı bir kış geçireceği düşünülen Başbakan Miçotakis’in, Temmuz 2023’ü beklemeden sonbaharda erken seçime gideceği konuşuluyor.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in vazife mühleti Temmuz 2023’te dolacak olsa da ülkede erken seçim söylentileri her geçen gün artıyor. Atina’da beklentiler, Miçotakis’in Ağustos ayının ikinci yarısında, Eylül sonu ya da Ekim başı için erken seçim ilan etmesi tarafında. Miçotakis, son 30 yılda gibisi görülmemiş hayat pahalılığı ve yüksek enflasyonla (yüzde 11) çaba ediyor. Lakin Türk-Yunan münasebetlerindeki gerginliğe karşın, anketlerde, ana muhalefetteki Radikal Sol Koalisyon’un (SYRİZA) önderi Aleksis Çipras’dan 10 puan önde görünüyor. Miçotakis tam da bu tablodan yararlanma niyetinde.

İNCE HESAPLAR

Akacan The Mall

Yunan başbakanına yakın çevreler, Miçotakis’in, her açıdan çok güç geçeceği öngörülen kış mevsimi gelmeden ve bu fark kapanmadan erken seçim ilan edileceğini düşünüyor. Kimi siyasi gözlemciler ise “Miçotakis, devlet kasasında dağıtılacak para kalmadığını biliyor. Lakin turizmden 15 milyar Euro’luk gelir de bekleniyor. Hasebiyle sonbaharda yapılacak seçimler öncesi halka bir ölçü da olsa para dağıtabileceği hesapları içinde” değerlendirmesinde bulunuyor.

MİÇOTAKİS ŞANSLI

Bugün itibariyle sokaktaki vatandaş, hayat pahalılığı, yüksek enflasyon ve izlediği Türkiye siyasetinin ne üzere sonuçlar doğurabileceğinden telaş etse de Çipras’a kıyasla, Miçotakis’e daha çok güveniyor. Değerli bir kesim Çipras’ın 2015’te iktidara geldiğinde, verdiği tüm vaatleri bir kenara bırakıp, ekonomik krizden çıkılabilmesi için uyguladığı kemer sıkma siyasetlerini ve ‘Euro’dan çıkıp drahmiye dönüş’ denemelerini hatırlıyor.

HALK TAKVİYESİ VAR

Yine halkın önemli bir kısmı, Yunanistan’ın dış borcunun 400 milyar Euro’nun üzerinde olmasına karşın, halka pandemi devrinde 10, son güç krizinde 6.5 milyar Euro dağıtan Miçotakis’e daha çok baht tanıyor. Çoğunluk Miçotakis’in Türkiye siyasetini da tasvip ediyor. Halk, ABD ve Fransa ile imzalanan savunma işbirliği mutabakatlarına, silahlanma için 10 milyar Euro’nun üzerinde harcamalar yapılmasına ve ABD’ye yeni üsler tahsis edilmesine olumlu bakıyor. Atina’da “Miçotakis, Çipras’a kıyasla, Erdoğan ile daha güzel baş edebiliyor” görüşü hakim.

ÇİPRAS’IN BEKLENTİSİ

Çipras ise Eylül ya da Ekim’de erken seçim yapılması halinde, önümüzdeki 2-3 ay içinde daha da berbatlaşması beklenen ekonomik durum yüzünden, reaksiyon oylarını toplayabileceği, yüzde 30’a yakın oy alması halinde de anketlerde yüzde 12’nin üzerinde gösterilen sosyalist PASOK ile koalisyon hükümeti kurabileceği hesaplarını yapıyor. Çipras, Türkiye konusunda halka “Benim başbakanlığım devrinde ilgiler hiç bu kadar makus değildi. Erdoğan ile konuşuyordum. Savaş çıkarsa kimse yardıma gelmeyecek. Tek başımıza olacağız” bildirileri veriyor.

İLK SANDIKTAN HÜKÜMET ÇIKMAZ

Olası bir erken seçimde hükümet kurulması beklenmiyor. Yapılacak birinci seçimlerde uygulanacak seçim sistemi, bir partinin tek başına iktidar olabilmesi için yüzde 47’nin üzerinde oy almasını gerektiriyor. Bu da mevcut kaidelerde imkansız görünüyor. Atina’daki en yaygın senaryo, erken seçimlerde hükümetin kurulamaması ve kasım ya da aralık aylarında tekrar sandık başına gidilmesi istikametinde. Yapılması beklenen ikinci seçimlerde, farklı seçim sistemi uygulanacak. Bu seçimde yüzde 37 civarında oy toplayan bir partinin tek başına iktidara gelmesi mümkün olacak. Miçotakis de ikinci seçimle yeniden iktidar olacağı hesaplarını yapıyor.

HAYAT PAHALILIĞI VURDU

Küresel güç krizi, 11 yıl süren ekonomik krizden yeni çıkan ve muhtaçlıklarının birçoklarını ithalatla karşılayan Yunanistan’ı üzücü vurdu. Bir yıl içinde ekmeğe yüzde 35, sıvıyağa yüzde 90, ete yüzde 40 artırım geldi. Elektrik faturaları yüzde 165, doğalgaz faturaları yüzde 300 oranında zamlandı. Akaryakıtın litresi 1.5’dan 2.7 Euro’ya çıktı. Taban fiyata ise yalnızca yüzde 7.5 oranında artırım yapıldı. Yunanistan’da hala minimum fiyat, brüt 713, net ise 611 Euro.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.