SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

YÖK, yeni açılan kısımlar ve burs takviyelerini açıkladı

YÖK, yeni açılan kısımlar ve burs takviyelerini açıkladıYükseköğretim Konseyi (YÖK) 2022-2023 Akademik Yılı’ndan itibaren yerli ve ulusal insan …

YÖK, yeni açılan kısımlar ve burs takviyelerini açıkladı
Akacan The Mall
26.07.2022 14:22
0
A+
A-

YÖK, yeni açılan kısımlar ve burs takviyelerini açıkladı
Yükseköğretim Konseyi (YÖK) 2022-2023 Akademik Yılı’ndan itibaren yerli ve ulusal insan kaynağı gereksinimine yönelik olarak üniversitelerde yeni kısımlar açıyor ve üniversite-sanayi iş birliği kapsamında yaptığı protokoller çerçevesinde burs takviyesini artırıyor.

YÖK kararıyla Siber Güvenlik, CNC Programlama ve Operatörlüğü, Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi, Açık Deniz Sondaj Teknolojisi önlisans programları açılacak. Siber Güvenlik kısmı İstanbul Ticaret Üniversitesi, CNC Programlama ve Operatörlüğü kısmı Necmettin Erbakan Üniversitesi, Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi ve Açık Deniz Sondaj Teknolojisi kısımları Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesinde eğitime başlayacak. Daha evvel önlisans programı olan Emlak ve Emlak İdaresi kısmı ise bu yıldan itibaren Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde lisans programı olarak eğitim verecek.

YÖK, bu yıl birinci kere temel bilimlerin yanı sıra yapay zekâ mühendisliği kısımlarını seçeceklere de YÖK lisans bursu verilmesini kararlaştırdı. YÖK’ün Türkiye’nin kalkınmasında öncü dallarla yaptığı iş birlikleri sayesinde petrol, doğal gaz, açık deniz servisleri, harita yahut geomatik mühendisliği, madencilik, dokumacılık ve deri mühendisliği kısımlarını seçen öğrencilere de büyük avantajlar sağlanacak.

Akacan The Mall

İLK ÜÇ SIRADA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERE GERİ ÖDEMESİZ BURS
Bugüne dek temel bilimler (fizik, kimya, biyoloji, matematik) programlarına birinci 15 tercihinde yer veren ve ilgili programlara birinci üç sırada yerleşen öğrencilere geri ödemesiz lisans dayanak bursu veren YÖK, bu yıldan itibaren ‘Yapay Zekâ Mühendisliği’ ve ‘Yapay Zekâ ve Bilgi Mühendisliği’ lisans programlarını seçen öğrencileri de birebir şartlar altında burs kapsamına aldı.

YÖK lisans dayanak bursunun yanı sıra iş birliği protokolü imzalanan ülkelerden gelip devlet yükseköğretim kurumlarına yerleştirilen memleketler arası öğrencilere verdiği ‘Yabancı Asıllı Öğrencilere Verilen YÖK Bursu’nu ve tekrar iş birliği imzaladığı ülkeler öncelikli olmak üzere yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında Türk Lisanı ve Edebiyatı, Türkoloji ve Türk Lisanı programlarında tahsil gören ve bulunduğu ülkenin vatandaşı olan lisans öğrencilerine verdiği ‘YÖK Türkoloji Bursu’nu bu yıl da devam ettirecek.

PETROL VE DOĞAL GAZ EĞİTİMİ ALANLARA BURS
YÖK ile Türkiye Petrolleri Offshore Technology Center (TP-OTC) ortasında imzalanan iş birliği protokolünce petrol ve doğal gaz dalı için yerli ve ulusal insan kaynağı yetiştirmek maksadıyla 12 Nisan’da imzalanan iş birliği protokolü 2022-2023 akademik yılında yürürlüğe girecek. Protokol uyarınca gerekli şartları sağlayan ve üniversitelerin Bilgisayar, Elektrik–Elektronik, Sanayi, Kimya, Makine ve Metalürji ve Materyal Mühendisliği programlarına yerleşip kaydolan öğrenciler ile Yükseköğretim Kurumları İmtihanı (YKS) yerleştirme sonuçlarında muvaffakiyet sırası birinci 25 bin ortasında olup üniversitelerin Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği ve Etraf Mühendisliği programlarına yerleşip kaydolan öğrenciler ayda 6 bin lira eğitim bursu alacak.

BURSLAR 12 AY BOYUNCA ÖDENECEK
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesinde bu yıl açılan ‘Açık Deniz Sondaj Teknolojisi’ ve ‘Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi’ kısımlarına yerleşen ve kaydını yaptıran öğrencilere aylık 3 bir lira eğitim bursu verilecek. Bilimsel temellere dayalı teknik işçi muhtaçlığının karşılanmasında ve sondajcılık kesiminin sorunlarına tahlil geliştirilmesinde kıymetli rol üstlenecek yeni programlardan mezun olan öğrenciler Karadeniz açıklarında Filyos Bölgesi’nde bulunan doğal gazın üretimi, karaya iletimi ve dağıtımı alanlarında misyon alabilecek. Protokol uyarınca tüm burslar 12 ay boyunca ödenecek ve eğitim mühletince muvaffakiyete bağlı olarak devam edecek.

İŞ YERİ EĞİTİMİ VE STAJ İMKÂNI
Eğitim ve öğretimleri müddetince eğitim bursundan faydalanan öğrencilerin petrol ve doğal gaz kesiminde sektörel marifetlerinin geliştirilmesi hedefiyle iş yeri eğitimi yahut staj yapmaları da sağlanacak. İlgili kısımları tercih edecek öğrenciler, burs koşullarına ait ayrıntılı bilgilere 2022-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndan ve TPAO ile bağlı iştiraklerinin internet sitelerinde yayımlanacak duyurulardan ulaşabilecek.

HKMO TARAFINDAN 3 BİN 500 TL BURS
YÖK ve TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) ortasında imzalanan iş birliği protokolüyle bu yıldan itibaren birinci kere öğrencilere burs ve istihdam takviyesi sağlanacak. HKMO tarafından öğrencilere verilecek net burs ölçüsü aylık 3 bin 500 lira olacak. Eğitim bursu ölçüsü her eğitim ve öğretim yılı başında HKMO tarafından belirlenip YÖK’e bildirilecek. Burslar her eğitim ve öğretim yılında 9 ay müddetince öğrencilere ödenecek.

MADENCİLİK BÖLÜMÜNDE MİNİMUM FİYAT KADAR BURS
YÖK ile İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) ortasında 2020’de imzalanan iş birliği protokolü ile başarılı öğrencilerin maden bölümüne çekilmesi, staj ve iş yeri eğitimi uygulamalarının artırılmasının ve mezuniyetleri sonrasında istihdam sağlanması amaçlanıyor. Protokol kapsamında, üniversitelerde madencilikle ilgili kısımları seçen ve birinci 65 binde yer alan ve İstanbul ile Ankara’da bulunan üniversitelerin ilgili kısımlarına yerleşen adaylardan; YKS muvaffakiyet sıralamasında birinci 50 binde yer alan adaylara net taban fiyat fiyatı kadar; 50.001-65.000 ortasında yer alan adaylara net minimum fiyat fiyatının yarısı kadar; birinci 100 binde yer alan ve İstanbul ile Ankara haricindeki vilayetlerde bulunan üniversitelerin ilgili kısımlarına yerleşen adaylara net taban fiyat meblağı kadar ödeme yapılacak.

5 YIL İŞ GARANTİSİ VERİLECEK
YKS’de birinci 5 tercihinden en az birisinin dokumacılık mühendisliği yahut deri mühendisliği olması kuralıyla, Dokuma Mühendisliğine yerleşenler için birinci 20-50 bin ve Deri Mühendisliğine yerleşenler için birinci 20-60 bin ortasında olanlara yüzde 70’i kadar, Dokumacılık Mühendisliği için birinci 50-80 bin ve Deri Mühendisliği için birinci 60-100 bin ortasında olanlara yüzde 50’si kadar eğitim bursu verilecek.

Ayrıca eğitim bursundan yararlanan öğrencilere bölümde çalışma taahhüdü vermeleri halinde Dokumacılık İhracatçı Birlikleri, Hazır Giysi İhracatçıları Birlikleri, Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birlikleri ve Türkiye Dokumacılık Sanayii Patronları Sendikası tarafından dokumacılık yahut deri bölümünde faaliyet gösteren firmalarda en az 5 yıl iş garantisi verilecek.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.