SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Yeşil güç 700 bin kişilik istihdam yarattı

Yeşil güç 700 bin kişilik istihdam yarattıUluslararası Yenilenebilir Güç Ajansı (IRENA) ve Milletlerarası Çalışma Örgütü (ILO) işbirliği ile …

Yeşil güç 700 bin kişilik istihdam yarattı
Akacan The Mall
24.09.2022 13:38
0
A+
A-

Yeşil güç 700 bin kişilik istihdam yarattı
Uluslararası Yenilenebilir Güç Ajansı (IRENA) ve Milletlerarası Çalışma Örgütü (ILO) işbirliği ile hazırlanan raporda güç krizi ve salgına rağmen yenilenebilir güç alanında 700 bin yeni istihdam yaratılarak, global çapta bu alanda çalışan…

Yenilenebilir güç işlerinde geçen yıl 700 bin kişilik istihdam yaratıldı. Yeşil güçte çalışan sayısı global çapta 12,7 milyona ulaştı.

Uluslararası Yenilenebilir Güç Ajansı (IRENA) ve Milletlerarası Çalışma Örgütü (ILO) ile işbirliği ile ABD’nin Pittsburgh kentindeki Global Pak Güç Hareket Forumu sırasında Yenilenebilir Güç ve İstihdam Yıllık İnceleme 2022 raporunu yayınlandı.

Akacan The Mall

ILO’nun internet sitesine yer alan rapora genel olarak yenilenebilir güç alanının büyümesinin süreceği ve istihdam artışı sağlanacak alanlardan biri olduğunun altını çizerken, hükümetleri ve dalı, güçlü istihdam artışı için konutta yapılabilecek işlere yönelik arayışlar geliştirmesini önerdi.
Çalışmada, yenilenebilir güçte istihdam artışını sürükleyen ana ögenin iç pazar büyüklüğü olduğuna işaret edilen raporda, yeşil güçte en süratli büyüyen bölümün güneş gücü olduğu belirtildi. Global olarak 12,7 milyon kişinin üçte birine yakın kısmı yaklaşık olarak 4,3 milyon kişinin bu bölüm aracılığıyla yaratılan işlerde istihdam edildiği vurgulandı.

ILO ve IRENA’nın ortak hazırladığı raporda, yalnızca istihdam değil, beşere yaraşır işler, iklim değişikliğiyle çaba, tedarik zincirlerindeki düzgünleşme tarafından de yenilenebilir gücün kritik olduğuna işaret edildi.

“Enerji güvenliğine katkı sağlayacak”

IRENA Genel Yöneticisi Francesco La Camera rapora ait değerlendirmesinde, “Çok sayıda zorluk karşısında, yenilenebilir güç işleri dirençli olmaya devam ediyor ve muteber bir iş yaratma motoru olduğu kanıtlandı. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetlere tavsiyem, yenilenebilir güç işlerinin genişletilmesini teşvik eden endüstriyel siyasetler izlemeleridir. Lokal bir paha zincirini teşvik etmek, sadece beşerler ve lokal topluluklar için iş fırsatları ve yeni işler yaratmayacaktır. Tıpkı vakitte tedarik zinciri güvenilirliğini destekleycek ve genel olarak daha fazla güç güvenliğine katkıda bulunulmuş olunavaktır.”

İstihdamın üçte ikisi Asya’da

Rapor, artan sayıda ülkenin yenilenebilir güçte istihdam yarattığını gösteriyor. Bu işlerin neredeyse üçte ikisi Asya’da. Çin tek başına global toplamın yüzde 42’sini oluşturuyor, onu yüzde 10 ile AB ve Brezilya, yüzde 7 ile ABD ve Hindistan izliyor.

Raporda, 2030 yılında yeşil güçte yeni iş yaratacağı öngörüsü de yer aldı. 2030 yılında tüm güç bölümünde 139 milyon kişinin istihdam edileceği kestirim edilirken, yeşil güçte istihdam 38,2 milyon olarak kestirim edildi.

İnsana yakışır ve üretken istihdamı sağlamak için yenilenebilir enerjilerdeki işlerin kalitesine ve çalışma şartlarına giderek daha fazla odaklanıldığına dikkat çeken ILO Genel Yöneticisi Guy Ryder, “Hükümetleri, emekçi ve patron kuruluşlarını, çalışmanın geleceği için vazgeçilmez olan sürdürülebilir bir güç geçişine sıkı sıkıya bağlı kalmaya teşvik ediyorum” davetinde bulundu.

Rapor, kimi dikkate paha bölgesel ve ulusal gelişmelere dikkat çekiyor. Bunlar ortasında Güneydoğu Asya ülkelerinin büyük güneş fotovoltaik (PV) üretim merkezleri ve biyoyakıt üreticileri haline gelmesi yer alıyor. Çin, güneş PV panellerinin önde gelen üreticisi ve kurucusu ve açık deniz rüzgarında giderek artan sayıda istihdam yaratıyor. Hindistan, 10 Gigawatt’tan fazla güneş PV ekledi ve birçok suram işi yarattı, lakin büyük ölçüde ithal panellere bağımlı olmaya devam ediyor.

Rüzgar ekipmanında Avrupa değerli ihracatçı

Avrupa şu anda dünyanın rüzgar güç üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor ve rüzgar gücü ekipmanının en değerli ihracatçısı; güneş PV üretim sanayisini yine yapılandırmaya çalışıyor. Afrika’nın rolü hâlâ sonlu. Rapor, merkezi olmayan yenilenebilir güç kaynaklarında, bilhassa lokal ticaret, tarım ve öbür ekonomik faaliyetlerin desteklenmesinde artan iş fırsatları olduğuna işaret etti.

Amerika’da Meksika, rüzgar türbini kanatlarının önder tedarikçisi pozisyonunda. Brezilya, biyoyakıtlarda önder patron olmaya devam ediyor, lakin tıpkı vakitte rüzgar ve güneş PV kurulumlarında da birçok iş ekliyor. ABD, gelişmekte olan açık deniz rüzgar bölümü için lokal bir sanayi üssü kurmaya başlıyor.

Raporda, yenilenebilir gücün yaygınlaştırılmasının, adil bir geçiş arayışında işlerin beşere yakışır, yüksek kaliteli, yeterli fiyatlı ve çeşitli olmasını sağlamak için emekçilere eğitim de dahil olmak üzere bütünsel siyaset paketleriyle desteklenmesi gerektiği vurgulandı.

Raporda, Güneydoğu Asya ülkelerinin PV ve biyoyakıt üretiminde öne çıktığı, Çin’in rüzgara yatırımlarının arttığı belirtilirken, Avrupa ülkelerinin rüzgar gücüne ağırlaştığı vurgulandı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.