SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Yerli yatırımcının pay varlıkları yüzde 44 arttı

Yerli yatırımcının pay varlıkları yüzde 44 arttıTSPB tarafından açıklanan 2022 Haziran ayı finansal piyasa özet datalarına nazaran, yerli …

Yerli yatırımcının pay varlıkları yüzde 44 arttı
Akacan The Mall
21.07.2022 11:52
0
A+
A-

Yerli yatırımcının pay varlıkları yüzde 44 arttı
TSPB tarafından açıklanan 2022 Haziran ayı finansal piyasa özet datalarına nazaran, yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları, yılın birinci yarısında yüzde 44,2 büyüyerek haziran ayı sonunda 756,5 milyar lira oldu. Yerli yatırımcıların hisse senedi…

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından açıklanan 2022 Haziran ayı finansal piyasa özet bilgilerine nazaran, yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları, yılın birinci yarısında yüzde 44,2 büyüyerek haziran ayı sonunda 756,5 milyar lira oldu. Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları son bir yılda ise yüzde 96,3 büyüdü.

TSPB, yaptığı açıklamayla haziran ayı finansal piyasa özet datalarını paylaştı.

Akacan The Mall

Buna nazaran, 2021 yılı sonunda 524,7 milyar lira olan yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları, altı ayda yüzde 44,2 artarak 2022 yılı Haziran ayı sonunda 756,5 milyar lira oldu.

TSPB’nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) kaynaklarından derleyerek hazırladığı bilgilere nazaran, yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları 2021 Haziran-2022 Haziran devrini kapsayan bir yılda ise yüzde 96,3 büyüdü.

Haziran ayında Borsa İstanbul’da yaşanan düşüşe karşın yerli yatırımcıların hisse senedi varlıklarındaki kelam konusu büyüme, gerek yıllık gerekse altı aylık enflasyonun üzerinde gerçekleşti. Diğer bir sözle, son bir yılda ve bu yılın birinci yarısında hisse senetleri yerli yatırımcıları enflasyon karşısında korudu.

Bu yıl haziran sonu prestijiyle 756,5 milyar lira olan yerli yatırımcıların hisse senedi varlıklarının, 359,5 milyar lirası kurumsal yatırımcılar ve hukukî bireylere, 397 milyar lirası ise ferdî yatırımcılara ilişkin bulunuyor.

Bakiyeli yatırımcı sayısı 2.5 milyonu aştı

Borsa İstanbul hisse senedi piyasasında, bakiyeli yatırımcı sayısı bu yılın birinci yarısında arttı.

2021 yılı sonunda 2 milyon 355 bin olan Borsa İstanbul hisse senedi piyasasındaki bakiyeli yatırımcı sayısı, altı ayda yaklaşık 154 bin artarak, haziran ayında 2 milyon 509 bine çıktı.

Pay senedi piyasasında ayda en az bir defa süreç yapan yatırımcı (aktif yatırımcı) sayısı ise geçen yılın sonuna nazaran 193 bin düşerek 1 milyon 219 bine geriledi.

Yerli yatırımcıların TL mevduatları altı ayda yüzde 57,2 büyüdü

TSPB tarafından açıklanan bilgilere nazaran, 2021 sonunda 7 trilyon 757 milyar lira olan yurtiçi yerleşiklerin (yerli yatırımcılar) finansal varlıkları, altı ayda yüzde 38,7 büyüyerek, haziran sonu prestijiyle 10 trilyon 760 milyar liraya yükseldi.

Haziran 2021 ve Haziran 2022’yi kapsayan bir yıllık devirde ise yerli yatırımcıların finansal varlıkları yüzde 85,7 büyüdü. Datalara nazaran, bu yılın birinci yarısında yerli yatırımcıların finansal varlıklarında en yüksek büyüme yüzde 59,1 ile Devlet İç Borçlanma Senetlerinde (DİBS) yaşandı.

Geçen yılsonunda 1 trilyon 495 milyar lira olan yerli yatırımcıların DİBS varlıkları, bu yıl haziran sonu prestijiyle 2 trilyon 379 milyar liraya çıktı.

Kur Muhafazalı Mevduat uygulamasının tesiriyle, bu yılın başından itibaren artışa geçen yerli yatırımcıların TL mevduatları, haziran ayında da büyümesini sürdürdü.

2021 sonunda 1 trilyon 829 milyar lira olan yerli yatırımcıların TL mevduatları, altı ayda yüzde 57,2 artarak haziran sonunda 2 trilyon 876 milyar liraya çıktı.

Aynı devirde Döviz mevduatlarındaki artış ise yüzde 20,4 ile sonlu kaldı. Bu yılın birinci yarısında yerli yatırımcıların kamu eurobond varlıkları, yüzde 34,1 artarak 684.5 milyar liraya, özel eurobond varlıkları ise yüzde 20,8 artarak 207 milyar liraya çıktı.

Yabancı yatırımcıların TV mevduatları altı ayda yüzde 46,6 arttı

Verilen bilgiye nazaran, yabancı yatırımcıların finansal varlıklarındaki büyüme sonlu kaldı.

TSPB bilgilerine nazaran, geçen yıl sonunda 682,8 milyar lira olan yurtdışı yerleşik bireylerin (yabancı yatırımcı) finansal varlıkları altı ayda yüzde 12,5 artarak haziran ayı sonu prestijiyle 768,1 milyar liraya çıktı.

Haziran 2021 ve Haziran 2022’yi kapsayan bir yıllık periyotta ise yabancı yatırımcıların finansal varlıkları yüzde 39,8 büyüdü.

Yabancı yatırımcıların TL mevduat varlıkları altı ayda yüzde 46,6 artarak 61 milyar liraya çıkarken, döviz tevdiat hesabı varlıkları ise birebir devirde yüzde 35,7 artarak 325 milyar lirayı aştı.

TSPB datalarına nazaran, yabancı yatırımcıların hisse senedi varlıkları geçen yıl sonuna nazaran yüzde 7,6 artarak, haziran sonu prestijiyle 373,9 milyar lira oldu.

Yabancı yatırımcıların hisse senedi varlıklarındaki yıllık bazda büyüme ise yüzde 33,8 olarak gerçekleşti. Yabancı yatırımcıların DİBS varlıkları ise geçen yılın sonuna kıyasla altı ayda yüzde 47 düşerek haziran sonu prestijiyle 24 milyar liraya geriledi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.