SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Yerli yatırımcının hisse senedi varlıkları arttı

Yerli yatırımcının hisse senedi varlıkları arttıTürkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2022 yılı Mart ayı bilgileri; yerli …

Yerli yatırımcının hisse senedi varlıkları arttı
Akacan The Mall
26.04.2022 15:08
0
A+
A-

Yerli yatırımcının hisse senedi varlıkları arttı
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2022 yılı Mart ayı bilgileri; yerli yatırımcıların hisse senedi varlıklarının yılın birinci çeyreğinde yüzde 24 artarak 650 milyar liraya çıktığını gösterdi. Birinci çeyrekte yerli yatırımcıların finansal…

Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları artmaya devam ediyor.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), 2022 yılı Mart ayı özet finansal piyasa bilgilerini açıkladı. TSPB’nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) kaynaklarından derleyerek hazırladığı finansal piyasa özet bilgilerine nazaran, yılın birinci üç ayında yurtiçi yerleşiklerin (yerli yatırımcılar) finansal varlıkları, yüzde 18,6 oranında artarak 9.2 trilyon liraya çıktı. Tıpkı devirde yurtdışı yerleşiklerin (yabancı yatırımcı) finansal varlıkları ise yüzde 8,5 artarak 741 milyar lira oldu.

Akacan The Mall

Yerli yatırımcı ilgisi sürüyor

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin derlediği datalar, yerli yatırımcıların hisse senedi varlıklarının 2022 yılının birinci çeyreğinde yüzde 24 büyüdüğünü ortaya koydu. Bilgilere nazaran, 2021 yılsonu itibariyle 524 milyar 698 milyon lira olan yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları, 2022 yılı Mart sonunda 649 milyar 924 milyon liraya çıktı. Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıklarının yaklaşık 344.3 milyar lirası ferdi yatırımcılara, 305.6 milyar lirası ise kurumsal yatırımcılar ve hukuksal şahıslara ilişkin. Yatırımcıların sermaye piyasalarına olan ilgisi bu yılın birinci üç ayında da devam etti. 2021 yılı sonunda 2 milyon 355 bin olan hisse senedi bakiyeli yatırımcı sayısı, üç ayda yüzde 35 artarak 2022 Mart sonu itibariyle 2 milyon 390 bin oldu.

Yerli yatırımcının TL mevduat yüzde 33 arttı

Bu yılın birinci çeyreğinde yerli yatırımcıların finansal varlıkları, 1 trilyon 439 milyar lira (yüzde 18,6) arttı. 2021 yılı sonunda 7 trilyon 757 milyar lira olan yerli yatırımcıların finansal varlıkları, 2022 yılı Mart sonu itibariyle 9 trilyon 196 milyar liraya çıktı. TSPB bilgilerine nazaran, 2022 yılı birinci üç ayında yerli yatırımcıların finansal varlıkları içerisinde en yüksek artış, devlet iç borçlanma ve TL mevduatlarda yaşandı. Geçen yılsonu itibariyle yaklaşık 1 milyar 495 milyon lira olan yerli yatırımcıların devlet iç borçlanma senetlerindeki varlıkları, yüzde 34 artarak 2022 Mart sonu itibariyle 2 milyar liraya çıktı. Kur muhafazalı mevduat uygulamasının tesiriyle yerli yatırımcıların TL mevduatlardaki varlıklarında da süratli büyüme yaşandı. Geçen yılın sonunda 1.8 trilyon lira olan yerli yatırımcıların TL mevduatlardaki varlıkları, üç ayda yüzde 33 artarak 2022 Mart sonu itibariyle 2.4 trilyon lirayı aştı. TSPB datalarına nazaran tıpkı periyotta, yerli yatırımcıların kamu eurobond varlıkları, Türk lirası cinsinden yüzde 19 artarak 606.8 milyar liraya, özel bölüm eurobond varlıkları ise yüzde 15 artarak 196.8 milyar liraya yaklaştı. Kurda sağlanan istikrarla 2021 yılı sonu itibariyle 3.1 trilyon lira olan yerli yatırımcıların Döviz tevdiat hesaplarındaki varlıklar ise yüzde 3 üzere düşük bir oranda artarak 3.2 trilyon lira oldu. Yerli yatırımcılara ilişkin; hisse senedi, varlığa dayalı menkul değer, varlık teminatlı menkul değer, özel ve kamu eurobond, devlet iç borçlanma senetleri, varant ve sertifikadan oluşan sermaye piyasası varlıklarının, toplam finansal varlıklar içerisindeki hissesi 2022 yılı Mart ayı sonu itibariyle yüzde 39,2 oldu.

Yabancıda artış sonlu

TSPB tarafından açıklanan 2022 yılı Mart ayı özet finansal piyasa dataları, yabancı yatırımcıların (yurtdışı yerleşikler) finansal varlıklarının bu yılın birinci çeyreğinde 58.2 milyar lira (yüzde 8,5 oranında) arttığını gösteriyor. 2021 yılı sonunda 682.8 milyar lira olan yabancı yatırımcıların finansal varlıkları, 2022 yılı Mart sonu itibariyle 741 milyar liraya çıktı. Datalar, bu yılın birinci çeyreğinde yabancı yatırımcıların varlıklarındaki artışın yerli yatırımcıların varlıklarına kıyasla hudutlu kaldığını ortaya koyuyor. Yabancı yatırımcıların finansal varlıkları içerisinde yılın birinci çeyreğinde en süratli artış yüzde 21.8 ile TL mevduatlarda yaşandı. Geçen yılsonu itibariyle 347.7 milyar lira olan yabancı yatırımcıların hisse senedi varlıkları, üç ayda yüzde 9,6 artarak 2022 yılı Mart sonu itibariyle 381.2 milyar liraya yükseldi. Yabancı yatırımcıların finansal varlıkları içerisinde yılın birinci çeyreğinde yüzde 24,7 ile en fazla düşüş ise devlet iç borçlanma senedi varlıklarında yaşandı. Yabancı yatırımcıların 2021 yılı sonu itibariyle 45.2 milyar lira olan devlet iç borçlanma senedi varlıkları 2022 yılı Mart sonu itibariyle 34 milyar liraya geriledi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.