SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Yerli robot köpekler

Yerli robot köpeklerİlk örneklerini ABD ve Avrupa’da gördüğümüz robot köpeklerde yerli üretim çalışmaları başladı. SAHA EXPO 2022 Savunma …

Yerli robot köpekler
Akacan The Mall
27.10.2022 07:42
0
A+
A-

Yerli robot köpekler
İlk örneklerini ABD ve Avrupa’da gördüğümüz robot köpeklerde yerli üretim çalışmaları başladı. SAHA EXPO 2022 Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda birçok yerli üretici silahlı yahut silahlanabilen robot köpeklerini sergiledi. Fiyatı 250 bin dolardan başlayan bu köpekler yalnızca savunma sanayi alanında değil sanayi, afetler ve özel güvenlik olarak da kullanılabilecek.

Avrupa’nın en büyük savunma sanayi fuarlarından SAHA EXPO 2022 Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, 25 Ekim Salı günü kapılarını açtı. 1.000’in üzerinde yerli ve yabancı firmanın katıldığı fuarda, 35 firmanın 126 eseri birinci sefer görücüye çıktı. Fuarda, Leonardo UK, Thales, Dassault Systemes, Barzan, Motor Sich, Ivchenko-Progress üzere global savunma devler ile, Baykar, , Tusaş, Roketsan, Otokar üzere yerli firmalar son teknoloji eserlerini sergiledi. İHA’lardan ağır savunma silahlarına, hafif makinalı tüfeklerden füze teknolojilerine kadar birçok eserin tanıtıldığı tertibin bu yılki gözdelerinden birisi de akıllı robot köpekler oldu.

PİYADE GİBİ 

Akacan The Mall

Özellikle yerli firmaların akıllı robot köpekler alanında işbirliklerini duyurması ve konseptlerini tanıtması, önümüzdeki yıllarda bilhassa savunma sanayi alanında bu teknolojilerin daha sık kullanılacağını ortaya koydu. Fiyatı 250 bin dolardan başlayan robot köpekler, savunma endüstrinde adeta ‘piyade’ üzere kullanılıp öncü operasyonlarda vazife alabiliyor. Üzerinde 15 kilograma kadar silah taşıyan akıllı köpekler 2 buçuk saat hiç durmadan yol kat. Akıllı köpekler gerektiğinde yangın, sarsıntı üzere afetlerde de çalışabiliyor. Birinci yerli robot köpeklerin 2023 yılında üretilmesi bekleniyor.

SİLAHLI MODELİ 2023’TE

Yerli savunma endüstrisinin değerli firmalarından Sarsılmaz, fuarda silahlı robot köpeği SARBOT’u tanıttı. Sarsılmaz Genel Müdür Yardımcısı Öner Özyılmaz, “Konsept olarak tanıttığımız SARBOT’u 2023 yılında satışa çıkarmayı hedefliyoruz. Robot köpeğimiz 12 kilograma kadar silah mühimmatını taşıyabilecek. İsteğe nazaran kapasitesi ve üzerinde konumlanacak silahı özelleştirilecek robotun menzili şu anda 1 kilometre. Gereksinim olduğunda uydudan denetim edilebiliyor. Önümüzdeki devirde bu özellikler geliştirilecek” dedi. SARBOT fuarda özel bir çadırda sergilenirken, ziyaretçilerin ağır ilgisiyle karşılaştı.

Dünyanın en gelişmiş robot köpeklerinden Vision 60’ın 2025’te Türkiye’de üretilmesi hedefleniyor.

2 SAAT 45 DAKİKA BOYUNCA YÜRÜYOR

Fuarda dünyanın en gelişmiş robot köpeklerinden olan Ghost Robotics Vision 60 da yer aldı. Türkiye’ye Saya Küme bünyesindeki Volt Teknoloji işbirliğiyle gelen Ghost Robotics Vision 60; savunma sanayi, güvenlik, doğal afet, sanayi üzere pek çok alanda kullanılabiliyor. 12 kilogram yük taşıma kapasitesi bulunan robot köpek, 2 saat 45 dakika boyunca (0,9 m/s sürat ile) standart süratte yürüyüş yapıyor. Tıpkı vakitte 1.2 m/s’ye kadar koşuhızına ulaşabiliyor. Büsbütün elektrikli olarak çalışan robotun 22 saat bekleme müddeti bulunuyor ve 2 saatte büsbütün şarj edilebiliyor. Robotun satış fiyatı ise 250 bin dolardan başlıyor. Ghost Robotics işbirliğiyle robot köpeği Türkiye’ye getirdiklerini belirten Volt Teknoloji İdare Heyeti Lideri Metin Sancak, fuarda düzenlenen basın toplantısında amaçlarının 2025 yılında akıllı robot köpeği Türkiye’de üretebilmek olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE’DEN SİPARİŞ ALDI

Sancak, “Kullanıcılar, insan hayatının riske girdiği her durumda öncesinde robotu göndererek alanın paklığını sağlayıp uygunluğunu denetim edebilirler. Gayemiz bu teknolojiyi Türkiye’ye getirmek, beraberinde eseri burada üretebilecek kapasitede teknoloji transferini yapmak ve üzerine yararlı yükleri (kamera, dedektör, silah vb.) geliştirerek robotun fonksiyonelliğini arttırmak. Bu robotik sistemler askerin yapabileceği birçok şeyi yapabiliyor. Münasebetiyle askerin ortama inançlı girişini sağlamış oluyoruz. Birinci etapta Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu ülkelerine ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu ortada Türkiye’deki savunma sanayi firmalarından da siparişler aldık” bilgisini verdi. 

HABERLEŞMELERİNİ DE TÜRK ŞİRKET YAPIYOR

robot köpeklerin sayısının süratle artması beklenirken köpeklerin haberleşmesine yönelik yerli yazılım çalışmaları da tanıtıldı. ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Zafer Orhan,robot üzerine yerleştirdikleri kendi modemleri ve kendi aygıtlarıyla haberleşme sistemi geliştirdiklerini vurgulayarak, “Bütünüyle ulusal olarak ürettiğimiz cihazlarımızı burada gururla sergiliyoruz. Bu robotla birlikte, afet anında o bölgede olabilecek haberleşme risklerini ve kasvetleri en aza indireceğiz. Bu robot, sel yahut zelzele bölgesinde haberleşmeye katkı sağlayacak değerli aygıtlardan biri olacak” tabirlerini kullandı. 4.5G ve 5G çalışmalarını da tüm süratiyle sürdürdüklerini belirten Orhan, 3 ay içerisinde Türkiye’de 3 bin adet 4.5G istasyonu kurmuş olacaklarını ve artık bu alanda ihracata da başladıklarını kaydetti.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.