SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Yarım netle üniversiteye giriş yok

Yarım netle üniversiteye giriş yokYKS’de baraj puanı kaldırılınca TYT’de yarım net yapanın bile üniversiteye girebileceği konuşulmaya başlanmıştı …

Yarım netle üniversiteye giriş yok
Akacan The Mall
21.07.2022 09:51
0
A+
A-

Yarım netle üniversiteye giriş yok
YKS’de baraj puanı kaldırılınca TYT’de yarım net yapanın bile üniversiteye girebileceği konuşulmaya başlanmıştı. Puanlarla sıralama ortasındaki uçurum ise artık “Acaba üniversiteye yerleşemeyecek miyim?” telaşına yol açtı. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, “Kontenjanlar boş kalmayacak. Geçen yılki sıralamalara girmek için bu yıl daha yüksek puanlar gerekecek. ‘Yarım net yapan üniversiteli olacak’ söylemi artık geçersiz” diyor…

Üniversite giriş imtihanı YKS sonuçlarını pahalandıran Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, adaylara şu tekliflerde bulundu:

“Bu yıl gözümüze en çok çarpan farklılık adayların ‘yerleşemeyecek miyim’ tasası. Sıralamaya baktığımızda, geçen sene 500 bine girebilmiş adayla birebir puanı alan aday bu yıl kaygılı. Bilhassa sözel alanlarda kontenjanlar hiç boş kalmayacak. Hasebiyle ‘barajlar kaldırıldı artık yarım net yapan bile üniversiteli olacak’ söylemi de manasını kaybetti. Zira bu yılın taban puanları, geçen yılki baraj puanlarından daha yüksek olacak. Yani sıralamalar düşük olsa da taban puanlar yükselecek. Sayıyla tabir edersek, geçen yıl 180 barajını 560 bininci aday geçmişti. Kontenjanını dolduramayan kısım 563 bininciyi alacaktı. Bu sene 563 bininci aday 230 puan aldı. Yani geçen sene 180 puanla öğrenci alan programların taban puanı bu yıl 230 olacak. Bu da alt sıralardaki öğrencilerin daha güç kurallarda tercih yapmasına sebep olacak.”

Akacan The Mall

ALT SIRALAR TABAN PUANLARA ODAKLANSIN

Salim Ünsal, ‘puana değil sıraya bakın’ ikazının birinci 250 bindeki adaylar için daha değerli olduğuna dikkat çekti: “‘Puana değil de sıraya bakın’ dememiz 1 milyonuncu öğrenci için söylenen bir şey değil aslında. Daha çok birinci 250 bindekiler için geçerli. Geçen yılın barajını geçmiş öğrenciler şu an sıralamadan fazla tercih edebilecekleri kısımların kaç puandan aday alabileceği ayrıntısına odaklanmalı. Geçen yılın doluluk oranlarına da bakılmalı.”

TERCİH ARALIĞINI GENİŞ TUTUN

Rakamlara nazaran imtihana giren her 3 adaydan yalnızca biri üniversiteye yerleşecek. Bilhassa alt sıralardaki öğrenciler için tercih yapmak daha güçlü olacak. Üst sıralarda yer alan öğrenciler sıralamalarına nazaran tercih yapacakken, alt sıralarda çaba veren adaylar neler yapmalı? Salim Ünsal sıralamanın gerilerinde kalan adaylara şunları öneriyor:

– Genel olarak tercih aralığını geniş tutun. 200 binden sonraki öğrenciler için evvelki yıllara nazaran oynamalar çok olabilir. Geniş bir alanda tercih yapmak için adaylar seçecekleri okulların son yerleşen puanlarına kesinlikle bakmalı.

– Geçen yıl kontenjanını dolduramamış kısımların doluluk oranları incelenmeli.

– Çok alt sıralarda olanlar geçen yılın son sıralarına demir atmış kısımları incelesin. Kontenjanının yüzde 5 ya da 10’unu doldurmuş olanlar yanlışsız seçenek olabilir.

– Farklı puan çeşidi seçeneği kullanılarak da tercih yapılabilir. Bu salt 4 yıllık kısımları tercih etmekten daha gerçekçi sonuçlar getirebilir.

BÖLÜM KISIM KONTENJAN ARTIŞI

– TYT’de geçen sene toplam 504 bin 665 olan kontenjan bu yıl 512 bin 881’e çıktı. Geçen yıl sayısaldaki 197 bin 141 kontenjan 200 bin 667’ye, sözelde 109 bin 929’dan 112 bin 821’e, YDT’de 25 bin 626’dan 26 bin 110’a çıktı. Lakin eşit yükte 173 bin 308 olan kontenjan 169 bin 566’ya düştü. Salim Ünsal’ın kontenjanlarla ilgili tahlilleri şöyle:

– Tercih kılavuzuna nazaran, en büyük kontenjan kaybı spor yöneticiliği programında. İsim değişikliğiyle 757 kontenjan kaybı oldu. Tıpkı değişim sıhhat idaresinde de mevcut.

– 1100 artış ile kontenjanı en çok yükselen program ise bilgisayar mühendisliği. Akabinde 1023 kontenjan artışıyla hemşirelik geliyor. Onları tıp, yazılım mühendisliği, elektrik- elektronik mühendisliği takip ediyor.

– Son birkaç yıldır kan kaybeden programlar ortasında yer alan psikolojinin kontenjanı 548, diş hekimliği 41 ve hukuk 366 arttı.

– 2 yıllık kısımlarda en çok kontenjan artışı işletme idaresi ve bilgisayar programcılığında oldu.

– Yüksek atama oranı nedeniyle okul öncesi öğretmenliğinin kontenjanı 90 arttı. Özel eğitim ise 331 kontenjan artışı ile ilgi gören kısımlar ortasında yer aldı.

– Tıp fakültelerine 18 bin 347 kontenjan verildi. Bu durum tıp okumak isteyen öğrenciler için büyük talih. Herkes tıp yazsa bile bu fakülteler muvaffakiyet sırasını 18 binden kapatacak.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.