STERLIN
36,7854
DOLAR
28,9017
EURO
31,4989
ALTIN
1.926,10
BIST
8.026,27
SON DAKİKA
Evli lise öğretmeni 11 yaşındaki öğrencisiyle yasak aşkının ifşa edilmesinden sonra tutuklandı! “Sık sık arabamda buluşup cinsel ilişkiye giriyorduk” – KIBRIS HABER
“Güney Kıbrıs’ın Chevron ile Doğu Akdeniz’de doğal gaz çıkarmak için anlaştı”! – KIBRIS HABER
Girne’de ağır vasıta trafik kısıtlaması başlıyor! – KIBRIS HABER
Devlet yetkililerini eleştirdi! – KIBRIS HABER
Seyir halindeki otobüs yandı! – KIBRIS HABER
Yaşlılara yönelik şiddet ve kötü muameleye dikkat çekti! – KIBRIS HABER
‘Tokat terapisi’ sırasında hayatını kaybetti! – KIBRIS HABER
Başbakan Üstel, Maraş Futbol sahasını ziyaret etti! – KIBRIS HABER
Altın fiyatında rekor! – KIBRIS HABER
Şöhret Öngideren hayatını kaybetti! – KIBRIS HABER
Can Gürzap hayatını kaybetti! – KIBRIS HABER
Kırsal kesim arsaları altyapılarının bitmesi için 10 milyon TL ayrıldı! – KIBRIS HABER
Asgari ücretin 4 katı cezası var! – KIBRIS HABER
Yine alkol yine kaza! – KIBRIS HABER
Başbakan Üstel; “Gençlerimiz için her türlü fedakarlığı yapacağız”! – KIBRIS HABER
“2006 yılından beri kamuya tek bir engelli istihdam edilmedi” dediler. Eylem başlatacaklar – KIBRIS HABER
KAMU-SEN’den mesaj! – KIBRIS HABER
Gıda denetim sonuçları açıklandı! Zehir yiyoruz – KIBRIS HABER
Kıbrıs Vakfı, Eğitim Destek Programı Başlattı! – KIBRIS HABER
Güney’de polisler mercek altında! – KIBRIS HABER
“Mulla Hüseyin artık “kayıp” değil, bir mezarı var”! – KIBRIS HABER
Zehie Helin Reessur cinayeti davası ertelendi! – KIBRIS HABER
1 Aralık Brent petrol fiyatı – KIBRIS HABER
Sıcaklık 21-24 derece dolaylarında seyredecek! – KIBRIS HABER
Ateşkes sona erdi! İsrail ordusundan açıklama – KIBRIS HABER
Telekomünikasyon Dairesi, abonelerin borçlarını 15 Aralık’a kadar ödemesini istedi! – KIBRIS HABER
Gemikonağı’nda kaza sonucu 20 yaşındaki kız yoğun bakımda! – KIBRIS HABER
Sterlin uçuşta! – KIBRIS HABER
Türkiye Adalet Bakanı Tunç; “İsias sorumluları yargı huzurunda hesap verecek”! – KIBRIS HABER
Bu bölgelerde yarın uzun süreli elektrik kesintisi yaşanacak! – KIBRIS HABER

Yarım netle üniversiteye giriş yok

Yarım netle üniversiteye giriş yokYKS’de baraj puanı kaldırılınca TYT’de yarım net yapanın bile üniversiteye girebileceği konuşulmaya başlanmıştı …

Yarım netle üniversiteye giriş yok
CyborNFT
21.07.2022 09:51
0
A+
A-

Yarım netle üniversiteye giriş yok
YKS’de baraj puanı kaldırılınca TYT’de yarım net yapanın bile üniversiteye girebileceği konuşulmaya başlanmıştı. Puanlarla sıralama ortasındaki uçurum ise artık “Acaba üniversiteye yerleşemeyecek miyim?” telaşına yol açtı. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, “Kontenjanlar boş kalmayacak. Geçen yılki sıralamalara girmek için bu yıl daha yüksek puanlar gerekecek. ‘Yarım net yapan üniversiteli olacak’ söylemi artık geçersiz” diyor…

Üniversite giriş imtihanı YKS sonuçlarını pahalandıran Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, adaylara şu tekliflerde bulundu:

“Bu yıl gözümüze en çok çarpan farklılık adayların ‘yerleşemeyecek miyim’ tasası. Sıralamaya baktığımızda, geçen sene 500 bine girebilmiş adayla birebir puanı alan aday bu yıl kaygılı. Bilhassa sözel alanlarda kontenjanlar hiç boş kalmayacak. Hasebiyle ‘barajlar kaldırıldı artık yarım net yapan bile üniversiteli olacak’ söylemi de manasını kaybetti. Zira bu yılın taban puanları, geçen yılki baraj puanlarından daha yüksek olacak. Yani sıralamalar düşük olsa da taban puanlar yükselecek. Sayıyla tabir edersek, geçen yıl 180 barajını 560 bininci aday geçmişti. Kontenjanını dolduramayan kısım 563 bininciyi alacaktı. Bu sene 563 bininci aday 230 puan aldı. Yani geçen sene 180 puanla öğrenci alan programların taban puanı bu yıl 230 olacak. Bu da alt sıralardaki öğrencilerin daha güç kurallarda tercih yapmasına sebep olacak.”

CyborNFT

ALT SIRALAR TABAN PUANLARA ODAKLANSIN

Salim Ünsal, ‘puana değil sıraya bakın’ ikazının birinci 250 bindeki adaylar için daha değerli olduğuna dikkat çekti: “‘Puana değil de sıraya bakın’ dememiz 1 milyonuncu öğrenci için söylenen bir şey değil aslında. Daha çok birinci 250 bindekiler için geçerli. Geçen yılın barajını geçmiş öğrenciler şu an sıralamadan fazla tercih edebilecekleri kısımların kaç puandan aday alabileceği ayrıntısına odaklanmalı. Geçen yılın doluluk oranlarına da bakılmalı.”

TERCİH ARALIĞINI GENİŞ TUTUN

Rakamlara nazaran imtihana giren her 3 adaydan yalnızca biri üniversiteye yerleşecek. Bilhassa alt sıralardaki öğrenciler için tercih yapmak daha güçlü olacak. Üst sıralarda yer alan öğrenciler sıralamalarına nazaran tercih yapacakken, alt sıralarda çaba veren adaylar neler yapmalı? Salim Ünsal sıralamanın gerilerinde kalan adaylara şunları öneriyor:

– Genel olarak tercih aralığını geniş tutun. 200 binden sonraki öğrenciler için evvelki yıllara nazaran oynamalar çok olabilir. Geniş bir alanda tercih yapmak için adaylar seçecekleri okulların son yerleşen puanlarına kesinlikle bakmalı.

– Geçen yıl kontenjanını dolduramamış kısımların doluluk oranları incelenmeli.

– Çok alt sıralarda olanlar geçen yılın son sıralarına demir atmış kısımları incelesin. Kontenjanının yüzde 5 ya da 10’unu doldurmuş olanlar yanlışsız seçenek olabilir.

– Farklı puan çeşidi seçeneği kullanılarak da tercih yapılabilir. Bu salt 4 yıllık kısımları tercih etmekten daha gerçekçi sonuçlar getirebilir.

BÖLÜM KISIM KONTENJAN ARTIŞI

– TYT’de geçen sene toplam 504 bin 665 olan kontenjan bu yıl 512 bin 881’e çıktı. Geçen yıl sayısaldaki 197 bin 141 kontenjan 200 bin 667’ye, sözelde 109 bin 929’dan 112 bin 821’e, YDT’de 25 bin 626’dan 26 bin 110’a çıktı. Lakin eşit yükte 173 bin 308 olan kontenjan 169 bin 566’ya düştü. Salim Ünsal’ın kontenjanlarla ilgili tahlilleri şöyle:

– Tercih kılavuzuna nazaran, en büyük kontenjan kaybı spor yöneticiliği programında. İsim değişikliğiyle 757 kontenjan kaybı oldu. Tıpkı değişim sıhhat idaresinde de mevcut.

– 1100 artış ile kontenjanı en çok yükselen program ise bilgisayar mühendisliği. Akabinde 1023 kontenjan artışıyla hemşirelik geliyor. Onları tıp, yazılım mühendisliği, elektrik- elektronik mühendisliği takip ediyor.

– Son birkaç yıldır kan kaybeden programlar ortasında yer alan psikolojinin kontenjanı 548, diş hekimliği 41 ve hukuk 366 arttı.

– 2 yıllık kısımlarda en çok kontenjan artışı işletme idaresi ve bilgisayar programcılığında oldu.

– Yüksek atama oranı nedeniyle okul öncesi öğretmenliğinin kontenjanı 90 arttı. Özel eğitim ise 331 kontenjan artışı ile ilgi gören kısımlar ortasında yer aldı.

– Tıp fakültelerine 18 bin 347 kontenjan verildi. Bu durum tıp okumak isteyen öğrenciler için büyük talih. Herkes tıp yazsa bile bu fakülteler muvaffakiyet sırasını 18 binden kapatacak.

CyborNFT
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.