SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

“Yaptırımlar sürerse çok uzun ve derin bir resesyon yaşanabilir”

“Yaptırımlar sürerse çok uzun ve derin bir resesyon yaşanabilir”Rusya’da hükümet için hazırlanan bir rapora nazaran yaptırımların tesiri ülke …

“Yaptırımlar sürerse çok uzun ve derin bir resesyon yaşanabilir”
Akacan The Mall
05.09.2022 18:52
0
A+
A-

“Yaptırımlar sürerse çok uzun ve derin bir resesyon yaşanabilir”
Rusya’da hükümet için hazırlanan bir rapora nazaran yaptırımların tesiri ülke genelinde yayıldıkça Rusya çok daha uzun sürecek ve derinden hissedilecek bir resesyonla karşı karşıya kalabilir.

Hükümet için hazırlanan bir iç rapora nazaran, ABD ve Avrupa yaptırımlarının tesiri yayıldıkça Rusya daha uzun ve daha derin bir resesyonla karşı karşıya kalabilir.

Devlet Lideri Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya’nın ekonomik izolasyonunun gerçek tesirini değerlendirmeye çalışan yetkililerin ve uzmanların aylarca süren çalışmalarının sonucu olan doküman, yetkililerin çoklukla optimist kamu açıklamalarında yaptıklarından çok daha ürkütücü bir tablo çiziyor.

Akacan The Mall

Rapordaki üç senaryodan ikisi, iktisadın lakin on yılın sonunda yahut daha sonra savaş öncesi düzeye dönmesiyle birlikte daralmanın gelecek yıl hızlandığını gösteriyor.

“Atalet” senaryosu, iktisadın gelecek yıl 2021 düzeyinin yüzde 8,3 altında tabana vuracağını görürken, “stres” senaryosu 2024’teki en düşük seviyeyi geçen yılın düzeyinin yüzde 11,9 altına koyuyor.

Daha fazla ülkenin yaptırımlara katılması muhtemel

Tüm senaryolar, yaptırımların baskısının ağırlaştığını ve daha fazla ülkenin onlara katılması mümkün olduğunu görüyor. Rapora nazaran, Avrupa’nın Rus petrol ve gazından keskin bir biçimde uzaklaşması, Kremlin’in kendi pazarını tedarik etme kabiliyetini de etkileyebilir.

Rapor, ithalat ve ihracatın yaklaşık dörtte birini kapsayan kısıtlamaların ötesinde, Rusya’nın şu anda ülke iktisadını daha da kesen “neredeyse tüm ulaşım biçimlerini etkileyen” bir “abluka” ile nasıl karşı karşıya olduğunu ayrıntılandırıyor.

Teknolojik ve finansal maniler baskıyı artırıyor. Rapor, genişleyen beyin göçünün birinci resmi kestirimi olan 2025 yılına kadar 200 bin kadar bilgi süreç uzmanının ülkeyi terk edebileceğini kestirim ediyor.

Belge, ekonomiyi 2024’te savaş öncesi düzeylere geri getirmek ve bundan sonra istikrarlı bir formda büyümek için ekonomiyi desteklemek ve kısıtlamaların tesirini daha da kolaylaştırmak için bir dizi tedbir davetinde bulunuyor.

Ancak adımlar, büyümenin yaptırımlar olmadan bile büyük ölçüde sakinleştiği son on yılda hükümetin lanse ettiği yatırımları teşvik etmek için birebir tedbirlerin birçoklarını içeriyor.

İhracat odaklı kesimlerde üretim hacimleri azalabilir

Rapor, önümüzdeki bir yahut iki yıl içinde petrol ve gazdan metallere, kimyasallardan ve ahşap eserlere kadar “ihracat odaklı bir dizi bölümde üretim hacimlerinin azalması” konusunda ikazda bulunuyor. Daha sonra bir ölçü toparlanma mümkün olsa da, “bu dallar iktisadın itici gücü olmayı bırakacak.”

Rapora nazaran, Rusya’nın ana ihracat pazarı olan Avrupa’ya gazın büsbütün kesilmesi, vergi gelirlerinde yılda 400 milyar rubleye (6,6 milyar dolar) mal olabilir. Yeni ihracat pazarları ile kaybedilen satışları orta vadede bile tam olarak telafi etmek mümkün olmayacaktır.

Petrol dalına darbe

Raporda, sonuç olarak üretimin azaltılması gerekeceği ve Kremlin’in mahallî gaz arzını genişletme amaçlarını tehdit ettiği belirtildi. Sıvılaştırılmış doğal gaz santralleri için gerekli olan teknoloji eksikliği kritik düzeyde ve yenilerini inşa etme eforlarını engelleyebilir.

Avrupa’nın Rus petrol eserlerini ithalatını durdurma planları ki geçen yıl ihracat gelirlerinin yüzde 55’i buradan sağlandı, üretimde keskin kesintileri tetikleyebilir ve iç piyasayı da yakıt ıstırabı çekebilir.

Rapora nazaran, metal üreticileri kısıtlamalardan yılda 5,7 milyar dolar kaybediyor.

Rapor, dünya iktisadı resesyona girerse, Rusya’nın global pazarlarda “salıncak tedarikçisi” haline gelirken ihracatının daha da düşebileceği ve eserlerine olan talebin evvel ortadan kalkacağı konusunda uyarıyor. Bu, rublede bir düşüşü ve enflasyonda bir artışı tetikleyebilir.

İthalat tarafında, “kısa vadeli ana risk, ithal hammadde ve bileşenlerin eksikliği nedeniyle üretimin askıya alınmasıdır.” Raporda, uzun vadede ithal ekipmanın tamir edilememesinin büyümeyi kalıcı olarak sınırlayabileceği belirtildi.

Kritik İthalat ürünleri

Rapora nazaran, Kremlin’in yabancı arzı değiştirme gayretlerini övdüğü tarım kesiminde bile, kilit girdilere bağımlılık, Rusları besin tüketimini azaltmaya zorlayabilir.

Batı teknolojisine erişimdeki kısıtlamalar, Çin ve Güneydoğu Asya’dan daha az gelişmiş alternatiflere güvenmek zorunda kaldığı için Rusya’yı mevcut standartların bir yahut iki kuşak gerisine itebilir.

Rapor, yaptırımların hükümeti Putin’in savaştan evvel belirlediği bir dizi kalkınma maksadını, nüfus artışını ve ömür beklentisini artırma da dahil olmak üzere revize etmeye zorlayacağı konusunda uyarıyor.

Rapor, sektörel bazda, yaptırımlardan kaynaklanan darbenin kapsamını ayrıntılandırıyor:

Tarım: Kanatlı üretiminin büsbütün yüzde 99’u ve Holstein süt sığırcılığı üretiminin yüzde 30’u ithalata bağlı. Balık yemleri ve aminoasitlerin yanı sıra şeker pancarı ve patates üzere temel besin unsurlarının tohumları çoğunlukla ülke dışından getiriliyor.

Havacılık: Yolcu hacminin yüzde 95’i yabancı uçaklarda taşınıyor ve ithal yedek kesimlere erişimin olmaması, hizmet dışı kaldıkça filonun küçülmesine neden olabilir.

Makine üretimi: Kadro tezgahlarının sadece yüzde 30’u Rus imali eserlerden oluşuyor ve lokal sanayi artan talebi karşılama kapasitesine sahip değildir.

İlaç: Yerli üretimin yaklaşık yüzde 80’i ithal hammaddelere dayanıyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.