SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Yapı kontrolde yeni devir

Kahramanmaraş sarsıntılarından sonra yapı kontrol bölümü mercek altına alındı. Yapılan düzenlemelerle laboratuvar sayısı 2.5 kat arttı, tahlil fiyatlarına alt ve üst limitler getirildi. Bir yıl mühletle üç defa yeni işten men cezası verilen yapı kontrol şirketinin faaliyetlerine son verme uygulamasının devam ettiğini belirten yetkililer, buna ek olarak birtakım yeni yaptırımlar üzerinde çalışıldığını da söyledi.

Yapı kontrolde yeni devir
Akacan The Mall
15.03.2023 07:37
0
A+
A-

Yapı kontrolde yeni dönem
Kahramanmaraş sarsıntılarından sonra yapı kontrol kesimi mercek altına alındı. Yapılan düzenlemelerle laboratuvar sayısı 2.5 kat arttı, tahlil fiyatlarına alt ve üst limitler getirildi. Bir yıl müddetle üç defa yeni işten men cezası verilen yapı kontrol şirketinin faaliyetlerine son verme uygulamasının devam ettiğini belirten yetkililer, buna ek olarak birtakım yeni yaptırımlar üzerinde çalışıldığını da söyledi.

Kahramanmaraş merkezli zelzelelerde yıkılan binlerce binanın akabinde Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kontrol süreçlerini mercek altına aldı. Bakanlık, 11 vilayette yıkılan binaların “yıkım gerekçeleri”ni masaya yatırırken, yapı kontrol sisteminde tespit edilen yüzde 1’lik kaçağı yakalamak üzere yeni kontrol teknikleri üzerinde çalışmaya başladı. Buna ek olarak dün, yapı kontrol kuruluşlarıyla laboratuvarların kontrolüne yönelik bildirimler ayrıldı. Böylelikle yapı kontrol kuruluşlarıyla laboratuvarların kontrol kuralları iki farklı bildirimle düzenlenmiş oldu. Bildirimler dünkü Resmi Gazete’de yayımlanırken yetkililer, sürecin yalnızca bildirimleri ayırdığını, yapı denetçiler için de laboratuvarcılar için de cezalarda artış ya da azalış olmadığını belirttiler. Yetkililer, bir yıl mühletle üç kez yeni iş alma cezası verilen yapı kontrol şirketinin faaliyetlerine son verme uygulamasının devam ettiğinin altını çizdiler.

LABORATUVAR SAYISI 2.5 KAT ARTACAK

Akacan The Mall

Bir vilayette kurulacak laboratuvar sayısı o vilayetteki yapı kontrol şirket sayısının onda birini geçemezken, yapılan değişiklikle bu oran dörtte teğe düşürüldü. A vilayetinde 100 yapı kontrol şirketi varken laboratuvar sayısı 10’la sonluydu; dünkü değişiklikle bu sayı 25’e kadar çıkabilecek. Bakanlık yetkilileri, artışın nedenini hem sarsıntı yaşanılan bölgede hem de kentsel dönüşümün hızlanacağı öteki vilayetlerde laboratuvar muhtaçlığının artacak olmasına bağladı.

Tebliğ ile ayrıyeten taze betonun çökme, numune alma, kürlenme basınç dayanımı ile sertleşmiş betonun kırım deneylerine alt ve üst limit de getirildi. Yetkililer, kimi laboratuvar beton deneyini 30 liraya yaparken kimisinin 500 liraya yapmaması gerektiğini, bu nedenle hudutlar belirlendiğini tabir ettiler. Bildiri ile taze beton deneyi bir adet küp için KDV dahil 69 lirayla 135 lira ortasında değişebilecek. Sertleşmiş beton içinse 359 lirayla 598 lira ortasında olacak. Yetkililer, zelzele bölgesinde incelemelerin sürdüğünü, yeni yaptırımlar üzerinde çalışıldığını kaydetti.

?

HÜRRİYET GÜNDEME GETİRDİ

– Zelzelenin akabinde yapı kontrol sistemi eleştirilirken, Hürriyet “pasif mühendislik” meselesini gündeme getirmişti. Hürriyet İktisat Müdürü Sefer Levent, 21 Şubat’ta “Pasif mühendis skandalı” başlıklı yazısında, Yapı Kontrol ve zelzele Mühendisliği Derneği’nin sitesine verilen ilanlara dikkat çekti. Mühendis değil, diploma arandığını belirten Levent, “Yapı kontrol firmalarını mercek altına almamız şart” dedi. bahsin takipçisi oldu, ilanlar değişse de sorunun devam ettiğini kamuoyuyla paylaştı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.