SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Yapay zekâ sanat hırsızı mı

Son devirde süratle yayılan yapay zekâyla fotoğraf düzenleme trendi, özgünlük ve etik tartışmalarını da beraberinde getirdi. Sanat yapıtları için yıllarca çalışanların karşısında yapay zekâ uygulamaları, bazılarına nazaran sanat hırsızlığı olarak nitelendiriliyor. Farklı bir görüşe nazaran ise bu formülle uydurma yapıtların daha kolay belirlenmesi mümkün olabilir.

Yapay zekâ sanat hırsızı mı
Akacan The Mall
15.12.2022 07:38
0
A+
A-

Yapay zekâ sanat hırsızı mı
Son devirde süratle yayılan yapay zekâyla fotoğraf düzenleme trendi, özgünlük ve etik tartışmalarını da beraberinde getirdi. Sanat yapıtları için yıllarca çalışanların karşısında yapay zekâ uygulamaları, bazılarına nazaran sanat hırsızlığı olarak nitelendiriliyor. Farklı bir görüşe nazaran ise bu metotla düzmece yapıtların daha kolay belirlenmesi mümkün olabilir.

Yapay zekâyla fotoğraf düzenlemeye imkan sağlayan Lensa’ya artan ilgi, süratle yayılan bir trende dönüşmekle kalmadı, etik tartışmasını da gündeme getirdi. Pandemiyle birlikte artan dijital sanat yatırımları, yapay zekâ tarafından üretilen sanat yapıtlarında de kıymetli bir yükselişe neden oldu. Lensa’yla birlikte çok daha dikkat çekmeye başlayan yapay zekânın ürettiği yapıtlarla ilgili ‘hırsız’ yorumunu yapan da yapay zekânın ‘sahteliği deşifre edeceğini’ düşünen de var.

Marvel’ın Doctor Strange ve Black Panther sinemaları için çalışan sanatçı Karla Ortiz NBC için yaptığı değerlendirmede, yapay zekâyla ortaya çıkan çalışmalardan kimilerini kendi çalışmasına ya da öbür sanatkarların çalışmalarına benzettiğini söyledi ve “Bu dolandırıcılık gibi” açıklaması yaptı. Prisma Labs CEO’su Andrey Usoltsev ise gayelerinin sanatı hiçbir vakit geniş kitlelere yaymak olmadığını belirtti. 

Akacan The Mall

SAHTECİLİKVURGUSU

Prof. Dr. Aylin Seçkin Georges yapay zekâyla uydurma yapıtların daha kolay deşifre edilebileceğini belirterek şunları söyledi: “Sanat piyasasında yapay zekâ algoritmaları sanatkarlarla birlikte üretiyor. Ben yapay zekâyı bir çeşit araç olarak görüyorum. Hiçbir vakit fizikî sanatkarların üretimi ortadan kalkmayacak lakin farklı işbirlikleri ortaya çıkacak. Maliyet farkları elbette olacak. Fakat biri oburunun yerini tutmayacak. Fotoğraf makinesi çıktığında portre tabloların üretiminde bir azalma oldu fakat büsbütün tarihten silinmediler. Bugün hoş sanatlar fakültelerinde hala portre fotoğraf üzerine çalışılıyor. Sanat piyasasında sahtecilik çok önemli bir sorun. Ben yapay zekâyla geçersiz yapıtların daha kolay deşifre edilebileceğine inanıyorum. Bu teknoloji tahminen de geçersiz fizikî sanat yapıtlarını özgünlerinden ayırmamıza sağlayacak. Yapıtı milyar piksele indirip sanatkarın öbür yapıtlarıyla kıyaslayabileceğiz.”

Prof. Dr. Aylin Seçkin Georges

‘İNSANSIZ YAPAY ZEKÂ ORTA GÜLER OLAMAZ’

Dijital sanat alanında Türkiye’de öne çıkan isimlerden biri olan Yıldız Teknik Üniversitesi Bağlantı ve Tasarım Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Uçan, “Metaverse, NFT ve gibisi yeni uygulamalarla yapay zekâ sanatına ve dijital sanata ilgi giderek artıyor. Yapay zekânın sahtecilik ya da hırsızlık bağlamında önemli bir kaygı taşıdığı görüşüne katılmıyorum. Yapay zekânın ilerleyişi, sisteme tanıtılacak verilere ve bu verilerin oluşması da insan yaratıcılığına ve üretkenliğine bağlı. İnsan faktörünün dışında bir yapay zekâ, fotoğraf yapabilir lakin Orta Güler olamaz” dedi.

Doç. Dr. Bahadır Uçan

LENSA’NINYÜKSELİŞİ

Düşük maliyetle yapay zekâ tarafından üretilen fotoğraflar elde edilmesini sağlayan ve Prisma Labs tarafından geliştirilen uygulama Lensa, 2018 yılında çıksa da geçtiğimiz ay paylaşılan “magic avatar” özelliğiyle popülaritesini artırdı. Farklı dijital formlarda portreler oluşturmak için en az 10 manzara yükleyen kullanıcılar, 3.99 karşılığında 50 adet fotoğrafa sahip olabiliyor. TechCrunch’ın haberine nazaran, Lensa aralık ayının birinci 11 günde tüm dünyada 12.6 milyon sefer indirildi ve 39 ülkede en çok indirilen uygulama oldu. Prisma Labs’in verdiği bilgilere nazaran ise şimdiye kadar 231 milyon avatar oluşturuldu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.